23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κερδισμένοι και χαμένοι – ΤΟ ΒΗΜΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (31 Μαρτίου) δεν έχουν τη συναρπαστική ατμόσφαιρα των τελευταίων γενικών εκλογών. Το AKP φαίνεται να έχει ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του, ωστόσο δεν είναι σε θέση να κυριαρχήσει, όπως στις προηγούμενες εκλογές.

Στους δύο κορυφαίους μητροπολιτικούς δήμους, της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας, θα δοθεί μάχη σώμα με σώμα, αλλά αμφότεροι οι νυν δήμαρχοι του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Eκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς, διατηρούν ελαφρύ πλεονέκτημα, παρότι η διάλυση της Εθνικής Συμμαχίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης αποτελεί μειονέκτημα για αυτούς. Μεταξύ άλλων μεγάλων πόλεων στην Τουρκία, η Σμύρνη, «προπύργιο» του CHP, πιθανότατα θα παραμείνει στην αντιπολίτευση, ωστόσο η διαφορά μεταξύ CHP και AKP θα είναι στενότερη. Το AKP πιθανότατα θα κερδίσει στην Αττάλεια και το Χατάι, αλλά μπορεί να χάσει τους δήμους της Προύσας και του Μπαλίσεκιρ.

Πιστεύω ότι ένα από τα μοτίβα των εκλογών του 2023 θα συνεχιστεί: τα δευτερεύοντα κόμματα θα συνεχίσουν να δυναμώνουν. Το ισλαμιστικό, αντιεμβολιαστικό, υπέρ των θεωριών συνωμοσίας Νέο Κόμμα Ευημερίας (YRP) και το υπερεθνικιστικό, αντιπροσφυγικό Κόμμα της Νίκης (Zafer) θα εξασφαλίσουν περισσότερες ψήφους και το πρώτο μπορεί να κερδίσει τους δήμους πολλών συντηρητικών πόλεων, όπως η Ούρφα και η Γιοζγκάτ, καθώς έχει απορροφήσει πολλούς σημαντικούς τοπικούς πολιτικούς από το AKP. Το Κόμμα της Νίκης μπορεί να μην κερδίσει έναν σημαντικό δήμο, αλλά έχει αναδειχθεί στο αγαπημένο μεγάλου τμήματος της τουρκικής Ακροδεξιάς. Είναι ευρέως οργανωμένο μεταξύ των νέων, ειδικά στο Διαδίκτυο, και χτίζει μια πολιτική πλατφόρμα παρόμοια με της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς μέσω της τόνωσης του αντιπροσφυγικού (ειδικά αντιαραβικού) αισθήματος.

Το Καλό Κόμμα θα είναι πιθανώς ο χαμένος των εκλογών. Η αρχηγός του, Μεράλ Ακσενέρ, δεν μπόρεσε να αιτιολογήσει στο κοινό της τους λόγους του τερματισμού της συμμαχίας της με το CHP και το κόμμα της έχασε πολλά μέλη, ειδικά σε μεγάλες πόλεις. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι σε ορισμένες, όπως στην Αγκυρα, η Ακσενέρ κατεβάζει υποψηφίους που ήταν πολύ κοντά στον απελθόντα ηγέτη του CHP, Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επιλογή που έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη θέση του κόμματος, το οποίο είχε μετατοπιστεί δεξιότερα. Εάν η Ακσενέρ έχει σημαντικές απώλειες και πέσει στο 5%, ενδεχομένως να αποσυρθεί από την ηγεσία του κόμματος και από την πολιτική.

Το νέο φιλοκουρδικό κόμμα DEΜ πιθανότατα θα χάσει ψήφους από τους υποψηφίους του CHP σε μητροπολιτικές περιοχές, αλλά θα διατηρήσει την παραδοσιακή του ισχύ στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Πρέπει να σημειωθεί η εσωκομματική ένταση μεταξύ μιας αριστερής πτέρυγας, που βρίσκεται σε επαφή με την τουρκική Αριστερά και το CHP, και μιας δεξιάς, που υπερασπίζεται τον καθαρό κουρδικό εθνικισμό και θέλει να επιτύχει μια ρεαλιστική προσέγγιση με το AKP, αν λάβει τα ανάλογα «σήματα» από την κυβέρνηση.

Συνοψίζοντας, η πόλωση κατά του Ερντογάν μπορεί να είναι χρήσιμη για τους δημάρχους του CHP σε μεγάλες επαρχίες. Ωστόσο, ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης μπορεί να περιορίσει την πιθανή επιτυχία του κόμματος. Εάν ωστόσο το AKP τα καταφέρει καλύτερα από το αναμενόμενο στις εκλογές (το μέτρο δεν είναι ο αριθμός των ψήφος, αλλά η ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας), ο Ερντογάν μπορεί  να πιέσει για μια συνταγματική τροποποίηση ώστε να μπορεί να είναι υποψήφιος για την προεδρία για ακόμη μία θητεία.

Ο κ. Αλί Τιραλί ηγείται του τουρκικού think tank IdeaPolitik.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό