24.8 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Καταδικάζει η φον ντερ Λάιεν την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ

Ειδήσεις Ελλάδα

Τη διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η  πρωτοφανής επίθεση Τουρκοκυπρίων στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή της Πύλας κατά της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου του ΟΗΕ.

Οι Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν, όταν οι κυανόκρανοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την κατασκευή παράνομου δρόμου. Τρία στελέχη του διεθνούς Οργανισμού νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά εκτός κινδύνου.

Άμεση ήταν η αντίδραση των ηγετικών στελεχών της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus). Οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους καταδικάζουν τα επεισόδια και καλούν την τουρκική πλευρά να απέχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταδικάζοντας την επίθεση, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι απειλές και οι επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες» και προσθέτει ότι «η ΕΕ καλεί επίσης την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντολή της αποστολής του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη και να απέχει από ενέργειες που κλιμακώνουν τις εντάσεις».

I strongly condemn the attacks on @UN_CYPRUS peacekeepers by Turkish Cypriot personnel.

Threats and assaults on UN peacekeepers are unacceptable.

The EU also calls on the Turkish Cypriot side to respect the UN mission’s mandate in the buffer zone and refrain from actions that… https://t.co/GWxDc2MRQ8

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 18, 2023

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Γαλλία τονίζουν ότι «οι απειλές κατά του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών συνιστούν σοβαρό έγκλημα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Την θλίψη της εξέφρασε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. «Απαράδεκτη και εγκληματική ενέργεια» χαρακτήρισε την επίθεση ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Λευκωσία και Ε.Ε. καταδικάζουν τις επιθέσεις Τουρκοκυπρίων σε κυανόκρανους στη νεκρή ζώνη

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό