15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Καταδίκη πρώην συμβολαιογράφου στη Γερμανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένας πρώην συμβολαιογράφος καταδικάστηκε την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2024, από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Βερολίνου, για πλαστογραφία και ψευδείς συμβολαιογραφικές πράξεις, μετά από έρευνα για απάτη του ΦΠΑ 80 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσε πολυτελή αυτοκίνητα και ιατρικές μάσκες προσώπου από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στο Βερολίνο (Γερμανία).

Η έρευνα αποκάλυψε ένα πολύπλοκο δίκτυο μέσω του οποίου διακινούνταν πολυτελή αυτοκίνητα και ιατρικές μάσκες προσώπου, χρησιμοποιώντας εικονικές εταιρείες σε πολλές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας. Οι κατηγορούμενοι φέρεται να χρησιμοποίησαν αχυράνθρωπους με οικονομικές δυσκολίες από την Πολωνία και τη Λετονία. Εικάζεται επίσης ότι οι βασικοί ύποπτοι ενεργούσαν ως πραγματικοί διευθύνοντες σύμβουλοι πολλών εταιρειών πλαστογραφώντας υπογραφές, με τη βοήθεια συμβολαιογράφου και φορολογικού συμβούλου.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο συμβολαιογράφος είχε σκοπίμως επικυρώσει συμβολαιογραφικές μεταβιβάσεις εταιρειών και γραφείων με βάση τις πλαστές υπογραφές αχυράνθρωπων, των οποίων η ταυτότητα είχε υποστεί κατάχρηση. Ενώ ο κατηγορούμενος δεν γνώριζε ότι οι εικονικές εταιρείες αποτελούσαν μέρος ενός συστήματος απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, το δικαστήριο τον θεώρησε μέλος συμμορίας για τα ψευδά συμβόλαια και τις πλαστογραφίες του.

Δεδομένου ότι ο κατηγορούμενος έχει παραδεχτεί τα αδικήματα, έχει επιστρέψει την άδεια ν’ ασκεί το επάγγελμα του συμβολαιογράφου κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας και είναι βαριά άρρωστος, το Περιφερειακό Δικαστήριο του Βερολίνου τον καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκιση και ανέστειλε την ποινή με αναστολή. Επιπλέον, το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση των συμβολαιογραφικών αμοιβών που αποκτήθηκαν.

Η απόφαση για τους άλλους κατηγορούμενους αναμένεται να εκδοθεί πριν από τον Απρίλιο.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό