29.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Καρκινογόνες ουσίες στα καθίσματα των αυτοκινήτων

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια πρόσφατη μελέτη της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας υποδηλώνει ότι η οδήγηση μπορεί να αποτελέσει μία επικίνδυνη συνήθεια για την υγεία λόγω της παρουσίας μιας χημικής ουσίας που επιβραδύνει τη φλόγα στον αφρό των καθισμάτων αυτοκινήτου.

Το υλικό με την ονομασία TCIPP, που χρησιμοποιείται συνήθως στον αφρό πολυουρεθάνης, βρέθηκε στον αέρα του 99% των οχημάτων που εξετάστηκαν.

Σε θερμότερες θερμοκρασίες, η συγκέντρωση του TCIPP στον αέρα ήταν σημαντικά υψηλότερη λόγω της αυξημένης εκτόνωσης από τα καθίσματα.

Αν και οι ποσότητες που ανιχνεύθηκαν ήταν πολύ μικρές, κυμαινόμενες από 0,2 έως 11.600 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο, προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις σε ζώα.

Ωστόσο, η πλήρης έκταση του κινδύνου για τον άνθρωπο παραμένει ασαφής, γεγονός που υπαγορεύει την ανάγκη περαιτέρω έρευνας.

Δεδομένου ότι ο μέσος σύγχρονος οδηγός περνάει μια ώρα την ημέρα στο αυτοκίνητο, η μελέτη συνιστά ενέργειες όπως το άνοιγμα των παραθύρων όταν σταθμεύει για να μειωθούν οι εσωτερικές θερμοκρασίες και να γίνει καλύτερος αερισμός του σαλονιού.

Επιπλέον, η χρήση κλιματισμού και η αποφυγή της εσωτερικής ανακυκλοφορίας μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό της έκθεσης.

Παρ’ όλα αυτά, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των δυνητικών κινδύνων που εγκυμονεί η TCIPP στο περιβάλλον του αυτοκινήτου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό