23.9 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Και τώρα… τρέχουμε στον ΠΑΟΚ | Blog – Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για Γερμανία και Ολλανδία όπου θα προετοιμαστεί ο ΠΑΟΚ, σχολιάζοντας και τα τελευταία μεταγραφικά δεδομένα.

Ένταση! Πίεση! Αγωνία! Πιο πολλή πίεση… Βιασύνη να ενσωματωθούν οι νεοαποκτηθέντες και… τρέξιμο, γενικώς. Κάπως έτσι ξεκινάει το βασικό στάδιο προετοιμασίας του Δικεφάλου.

Γράφω στο αεροδρόμιο λίγο πριν την αναχώρηση για Γερμανία (από εκεί πάμε δίπλα στα σύνορα επί Ολλανδικού εδάφους) για την 16η αν δεν κάνω λάθος προετοιμασία που θα καλύψω. Ας μην κάνω αναδρομή και συγκρίσεις με άλλες, εκτός από την τελευταία, την περσινή. Τότε που από το αεροδρόμιο ακόμη, θυμάμαι πολύ καλά τα μούτρα του Λουτσέσκου. Κακόκεφος και ξινισμένος, έχοντας αντιληφθεί πόσο έπρεπε να αλλάξει την ομάδα του, με το ποιοτικό επίπεδο το οποίο δεν ήταν όσο υψηλό θα ήθελε. Στην πέμπτη χρονιά του στον ΠΑΟΚ, τον καταλαβαίνεις εύκολα και φυσικά θα τα «ξαναπούμε» για τον προπονητή, πώς είναι και πώς λειτουργεί φέτος. Το σίγουρο είναι ότι ο προπονητής και όλος ο ΠΑΟΚ δεν είναι εφησυχασμένοι με την κλήρωση της Ευρώπης, όπως συνέβη πέρσι. Από εκεί και πέρα εννοείται ότι ο Λουτσέσκου παραμένει ο πολυτιμότερος σε αυτή την ομάδα και πολλά εξαρτώνται από τη δική του λειτουργία και κατάσταση. Ακόμη και η προσαρμογή των νέων με 10-15 προπονήσεις μέχρι τα πρώτα πολύ κρίσιμα ματς.

Μου έκανε μεγάλη έκπληξη το ότι δεν έθεσε βέτο και δεν ήταν αρνητικός στην παραχώρηση Ίνγκασον. Θεωρούσα ότι τον είχε ως μία από τις 4-5 κολόνες της ομάδας και ειδικά τώρα στο ξεκίνημα, δεν θα αποδέχονταν το ρίσκο της αλλαγής. (Όποιος δεν αντιλαμβάνεται το ρίσκο για τον ΠΑΟΚ ειδικά στα πρώτα ματς, για ομάδα που περιμένει 2-3 σταθερές στον κόρμο της και ταυτόχρονα αποφασίζει να αλλάξει άλλο έναν βασικό, είναι σε άλλη ποδοσφαιρική διάσταση). Ο ΠΑΟΚ και ο Λουτσέσκου παίρνουν το ρίσκο αφού βρήκαν παίκτη που κάνει τη δουλειά του προπονητή. Ο Εκόνγκ έκανε και στον Γιοβάνοβιτς που τον ήθελε στον Παναθηναϊκό, αλλά έτσι είναι αυτά στο ποδόσφαιρο. «Όποιος προλάβει, κερδίζει».

Για τον ΠΑΟΚ όμως τώρα τον Ιούλιο, δεν έχουν σημασία τέτοια ανταγωνιστικά παιχνίδια με άλλα Club. Ο ΠΑΟΚ καίγεται να εντάξει στον κορμό του έναν φορ, έναν χαφ στον άξονα και από χθες έναν στόπερ. Κάθε προπόνηση που χάνεται ενόψει Μπεϊτάρ είναι πρόβλημα, αλλά έτσι τα έφερε το καλοκαίρι (μαζί και το περσινό τελείωμα) και γι αυτό τώρα… τρέχουμε.

Μόνο η Μπεϊτάρ μετράει

Υπάρχει ακόμη κανείς που δεν έχει αντιληφθεί πόσο σημαντικοί και καθοριστικοί είναι οι τελικοί του ΠΑΟΚ με την Μπεϊτάρ; Η πρόκριση κρατάει τον ΠΑΟΚ όρθιο, ο αποκλεισμός του δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για όλη τη χρονιά! (Αν περάσει, τα ίδια ισχύουν και στην επόμενη φάση). Άρα… Τίποτα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο αυτοί οι αγώνες . Ο ΠΑΟΚ πρέπει να προκριθεί και για να γίνει αυτό οφείλει να εμφανιστεί καλύτερος από τα τελευταία περσινά παιχνίδια του. Για να εμφανιστεί καλύτερος (τουλάχιστον να βρίσκουν εστία) πρέπει να κλείσει τρύπες που έχει και προφανώς να βελτιωθεί σε μερικά αγωνιστικά στοιχεία.

Βελτιώνεται με τον Σαμάτα όταν αυτός κλείσει; Στην πορεία της χρονιάς νομίζω ότι θα τα καταφέρει. Ο ΠΑΟΚ δουλεύει καλά για τον φορ του και αυτός εύκολα θα βάλει 15-20 γκολ. Ένας παίκτης με καλά τελειώματα, δυο πόδια και εκπληκτικό κεφάλι, επιθετικός με καλές ατομικές κινήσεις, προωθητικά κοντρόλ και ξεμαρκαρίσματα, λίγο προβληματικός στο συνδυαστικό παιχνίδι. Είναι δουλευταράς, θα θέλει να ξαναανέβει επίπεδο και πιστεύω ότι θα βγει στον ΠΑΟΚ! Το θέμα και η αγωνία είναι με την Μπεϊτάρ τι θα προλάβει να προσφέρει.

Δεν είναι ίδια η αγωνία για τον Μπάμπα Ράχμαν. O Γκανέζος με την καλή τεχνική θα ανταγωνιστεί με τον Ράφα Σοάρες που καλύπτει αξιοπρεπώς τη θέση και… όποτε είναι έτοιμος, θα παίξει.

Δύσκολα είναι τα πράγματα στον χαφ του άξονα, όπου ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να ποντάρει σε σπουδαίους παίκτες, ποιοτικούς που έχουν όμως ομάδα. Μέσα στην εβδομάδα οφείλει να κάνει την υπέρβαση στην πολύ κομβική θέση, εκεί που θυμίζουμε ότι για το πρώτο φετινό παιχνίδι είναι τιμωρημένος και ο Αουγκούστο.

Ναι! Δεν κάνεις μεταγραφές για 1-2 ματς και εννοείται ότι δεν περιγράφω αυτό στα παραπάνω σχόλια. Το σύνολο της ομάδας θέλει να βελτιώσει ο ΠΑΟΚ με την ποιοτική αναβάθμιση που έχουν αποφασίσει και υποσχεθεί οι άνθρωποί του. Αλλά… Εδώ που τα έφερε τα πράγματα όμως η ίδια η ομάδα, όλη του η χρονιά εξαρτάται από τα πρώτα ευρωπαϊκά ματς. Όσο σημαντικό είναι για τον ΠΑΟΚ να κάνει πρωταθλητισμό στη SuperLqague, άλλο τόσο είναι και να μπει στους ομίλους. Υπάρχει κάποιος που δεν αντιλαμβάνεται ότι ειδικά φέτος για να είναι καλά η ομάδα και να κάνει πρωταθλητισμό, επιβάλλεται νωρίτερα να έχει περάσει στους ευρωπαϊκούς ομίλους; Γι αυτό η αγωνία, η ένταση για κάθε κίνηση και όλο αυτό το… τρέξιμο τώρα στις αρχές Ιουλίου. Για να μην έρθει κανείς στα τέλη του μήνα και μας πει… «δεν προλάβαμε, δεν «δεθήκαμε, δεν είχαμε συνοχή, ήμασταν ανέτοιμοι».

Κάπως έτσι όλοι αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική είναι η κάθε μέρα, η κάθε προπόνηση και το κάθε φιλικό στην Ολλανδία από σήμερα μέχρι και τις 17 Ιουλίου, δέκα μόλις ημέρες πριν τον πρώτο τελικό της χρονιάς!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό