16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ισραηλινά τανκς στα περίχωρα της Γάζας: Κομμένος ο οδικός άξονας βορρά

Ειδήσεις Ελλάδα

Ισραηλινά τανκς βρίσκονται στα περίχωρα της Γάζας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε ενημέρωσή του λίγο πριν τις 11 το πρωί της Δευτέρας ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ , Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «προωθούνται σταδιακά» στη Γάζα καθώς και ότι έχουν υπάρξει «απευθείας επαφές» με ενόπλους της Χαμάς.

Ο ίδιος προειδοποίησε, όπως μεταδίδει το Sky News, ότι η δραστηριότητα του ισραηλινού στρατού «θα κλιμακωθεί» καθώς τα στρατεύματα έχουν τεθεί σε «ύψιστο συναγερμό» στα βόρεια σύνορα.

«Οι κινήσεις και οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν σύμφωνα με τα στάδια του πολέμου. Πρόκειται για μια εκεταμένη επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Πεζικό, τεθωρακισμένα, κινούνται κατά των τρομοκρατών» πρόσθεσε ο Χαγκάρι.

Δίνοντας μια εικόνα του τι συμβαίνει στη Γάζα είπε, επίσης, ότι «τρομοκράτες συγκεντρώθηκαν σε ορισμένα σημεία για να προσπαθήσουν να στοχοποιήσουν τις δυνάμεις μας και εμείς τους επιτεθήκαμε από αέρος. Έτσι καταφέραμε και επιτεθήκαμε σε 20 τρομοκράτες».

«Υπάρχει άμεση εμπλοκή ανάμεσα στις δυνάμεις του ισραηλινού πεζικού και τους τρομοκράτες. Οι συγκρούσεις γίνονται μέσα στη Λωρίδα της Γάζας» κατέληξε ο Χαγκάρι.

Νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι ισραηλινά τανκς έχουν εισέλθει σε συνοικία στις παρυφές της πόλης της Γάζας και έχουν αποκλείσει την κεντρική οδική αρτηρία.

Δεκάδες τανκς έχουν φθάσει στις παρυφές της συνοικίας αλ-Ζεϊτούν, έχουν αποκλείσει την οδό Σαλαχεντίν και βάλλουν κατά κάθε οχήματος που κυκλοφορεί, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Αυτή η πρωθητική κίνηση του ισραηλινού στρατού ακολουθεί την σειρά των επιχειρήσεων διείσδυσης των χερσαίων δυνάμεων των τελευταίων ημερών στην Λωρίδα της Γάζας

Η συνοικία αλ-Ζεϊτούν βρίσκεται στον νοτιοανατολικό τομέα της πόλης της Γάζας. Σε κανονικούς καιρούς, ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 130.000 κατοίκους και είναι η μεγαλύτερη συνοικία της πόλης. Ομως η περιοχή όπου έχουν φθάσει τα ισραηλινά τανκς είναι αραιοκατοικημένη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα ισραηλινά άρματα μάχης και η αεροπορία βομβάρδισαν σε βάθος ενός χιλιομέτρου των κεντρικό οδικό άξονα, ανοίγοντας μεγάλους κρατήρες και αχρηστεύοντάς τον.

Τα ισραηλινά τανκς έχουν αναπτυχθεί σε δύο ζώνες της οδού Σαλαχεντίν. Η μία ζώνη βρίσκεται στο ύψος της πλατείας «των Μαρτύρων», σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας και ή άλλη σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την μεθόριο.

Οι αυτόπτες μάρτυρες δεν έκαναν λόγο για συγκρούσεις με ενόπλους της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον Guardian, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία αναφέρει ότι επιτέθηκε σε περίπου 600 στόχους την τελευταία ημέρα, μεταξύ των οποίων «στην περιοχή του πανεπιστημίου Αλ – Αζάρ», από όπου, όπως είπε, επρόκειτο να εκτοξευθεί ένας αντιαρματικός πύραυλος. Είπε επίσης ότι στοχοθετήθηκαν «αποθήκες όπλων, κρυψώνες και συγκεντρώσεις στελεχών της Χαμάς και αντιαρματικές θέσεις».

Το πανεπιστήμιο Al-Azhar είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο κοντά στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

Παράλληλα, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν «δεκάδες» μαχητές στη διάρκεια επιχειρήσεων χθες Κυριακή το βράδυ στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται συνεχώς μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς εναντίον του. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «στρατεύματα σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες που είχαν κλειστεί σε κτίρια και σήραγγες και οι οποίοι προσπάθησαν να τους επιτεθούν». Ένα μαχητικό αεροσκάφος στοχοθέτησε κτίριο στο εσωτερικό του οποίου βρίσκονταν «περισσότεροι από 20 τρομοκράτες της Χαμάς».

«Tο Ισραήλ είναι έτοιμο να ανατρέψει την κυριαρχία της Χαμάς, να καταστρέψει τις στρατιωτικές της δυνατότητες και να εξαλείψει την απειλή που συνιστά για τους πολίτες του η Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ παραμένει δεσμευμένο να επιστρέψει στο σπίτι τους τους 239 ομήρους και περιμένει από την διεθνή κοινότητα να ζητήσει την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή τους» αναφέρεται επίσης σε πρωινή ενημέρωση των αρχών του Ισραήλ στην οποία επαναλαμβάνεται η προτροπή προς τους κατοίκους στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας «να μετακινηθούν προς ασφαλέστερες περιοχές στα νότια».

Το Ισραήλ επιχειρεί από εδάφους, αέρος και θαλάσσης κατά του στρατού της Χαμάς ζητώντας να καταδικαστεί η πρακτική της ένοπλης οργάνωσης να χρησιμοποιεί ως «ασπίδες» αμάχους και δομές όπως νοσοκομεία.

Επίθεση με μαχαίρι στην Ιερουσαλήμ – Σοβαρά τραυματισμένος ένας αστυνομικός

Ένας Ισραηλινός αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά έπειτα από επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε κοντά στο σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου Shivtei Israel στην Ιερουσαλήμ το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα τους Times of Israel.

Ο ύποπτος συνελήφθη από την αστυνομία ενώ ο τραυματισμένος αστυνομικός, ηλικίας περίπου 30 ετών, μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Shaare Zedek.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό