20.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ισραήλ – Δεσποτόπουλος: Πού και πώς θα χτυπήσει, ο ρόλος της Δύσης

Ειδήσεις Ελλάδα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Μάλιστα, για τα όσα συμβαίνουν μίλησε σήμερα, Δευτέρα το πρωί στο MEGA ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Η προαναγγελθείσα επίθεση της Τεχεράνης ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ του Σαββάτου από το έδαφος του Ιράν, του Ιράκ, του Λιβάνου και της Υεμένης. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 300 drones και βαλιστικοί πύραυλοι απογειώθηκαν από τα ιρανικά εδάφη με κατεύθυνση στρατηγικές τοποθεσίες του Ισραήλ, αλλά και βαλλιστικοί πύραυλοι.

Την ίδια στιγμή το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση κατά του Ιράν για την επίθεση με πυραύλους και drones, χωρίς όμως να έχει αποφασιστεί ο τρόπος και η χρονική στιγμή.

Για τα όσα συμβαίνουν μίλησε σήμερα, Δευτέρα το πρωί στο MEGA ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

«Δεδομένο ότι το Ισραήλ θα ανταποδώσει το χτύπημα»

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος εκτίμησε πως είναι δεδομένη η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν.

«Το θέμα είναι πως θα χτυπήσει. Θα χτυπήσει απευθείας το Ιράν ή κάποιο στόχο εκτός Ιράν; Ο τρόπος που έγινε η επίθεση αυτή από το Ιράν επιχειρησιακά προκαλεί κάποια ερωτήματα».

«Ο τρόπος που το έκανε το Ιράν ήταν γιατί ήθελε να δείξει την άμεση εμπλοκή του στον πόλεμο, αφετέρου μπορεί κανείς να εικάσει ότι όλες οι προειδοποιήσεις πριν την επίθεση εξυπηρετεί όποιον θέλει να τελειώσει αυτό τον πόλεμο. ήταν κατά κάποιο τρόπο προειδοποιητικό».

Εκείνο που προκαλεί ανησυχία είναι η απευθείας επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, είπε ο κος Δεσποτόπουλος.

«Έγινε μία επίθεση από την Τεχεράνη, όχι κάποιον τρίτο. Ήθελε να στείλει μήνυμα στο Ισραήλ: “τελείωσε τον πόλεμο, αλλιώς θα εμπλακούμε άμεσα”».

Ο ρόλος της Δύσης

Όσο για τον ρόλο της Δύσης, εκτίμησε πως Ευρώπη και ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να κατευνάσουν τα πνεύματα, καθώς τα δύο ανοιχτά μέτωπα της Ουκρανίας και της Γάζας μπορούν να την καταστήσουν ανίσχυρη μελλοντικά.

«Η Δύση έχει δύο μέτωπα ανοιχτά, τη Γάζα και την Ουκρανία. Δεν είναι εύκολο να υποστηρίξει δύο ανοιχτά μέτωπα. Η Δύση αυτό που θέλει είναι να κλείσουν αυτά τα δύο μέτωπα γιατί έχουν κρατήσει καιρό. Είναι λογικό να υπάρχουν πιέσεις στον Νετανιάχου να τελειώσει τον πόλεμο», είπε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Από στεριά ή από θάλασσα το χτύπημα του Ισραήλ

Μιλώντας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος ε.α., τόνισε στο MEGA πως η κίνηση των Ιρανών ήταν προϋπολογισμένη.

«Το Ιράν ήθελε να δώσει περιθώρια στο Ισραήλ να το διαχειριστεί με τους δικούς του όρους. Πιστεύω αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι οι διπλωματικές προσπάθειες από τις ΗΠΑ», είπε.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η πιο εύκολη λύση για το Ισραήλ είναι η προσβολή από τη θάλασσα, ωστόσο σημείωσε πως μία τέτοια σύγκρουση δεν συμφέρει το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Ισαάκ Χερτζόγκ σημείωσε πως «η επίθεση του Ιράν ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου» και πρόσθεσε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» μετά την εναέρια επίθεση του Ιράν με εκατοντάδες drones και πυραύλους.

Α. Παπανικολάου: «Η αντίδραση του Ισραήλ θα είναι περιορισμένη»

«Μόνο του το Ισραήλ δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Η αντίδρασή του θα είναι περιορισμένη», εκτίμησε ο αντιπτέραρχος Αθανάσιος Παπανικολάου.

Και πρόσθεσε: «Εκτός από βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, είναι σχεδόν αδύνατη μια αεροπορική επιδρομή. Είναι μεγάλη απόσταση, πρέπει να περάσει από εναέριους χώρους χωρών οι οποίες πρέπει να το επιτρέψουν. Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει, δεν θα το επιτρέψει η Συρία, το Ιράκ, η Ιορδανία. Εκτός κι αν κάνει κάποια επιχείρηση του στυλ του Ιράκ για να χτυπήσει πυρηνικά εργοστάσια, αλλά και αυτό είναι δύσκολο λόγω της απόστασης».

Εκτιμώ ότι δεν θα γίνει κάτι στο πλαίσιο αυτών που είδαμε αυτές τις ημέρες. Δεν θα είναι μια μαζική επιχείρηση, σημείωσε ο κ. Παπανικολάου.

Πώς και πού αναπτύσσονται οι στρατιωτικές δυνάμεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει οι συμμαχίες που «σφυρηλατούνται», αλλά και πώς αναπτύσσονται οι στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής με τις συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί να βασίζονται ουσιαστικά σε δύο άξονες:

Από την πλευρά του Ιράν, οι σύμμαχοί του βρίσκονται στο Λίβανο με την Χεζμπολάχ και στην Υεμένη με τους Χούθι. Παρασκηνιακά βρίσκεται η Κίνα, καθώς έχει ενδιαφέρον για τα πετρέλαια του Ιράν αγοράζοντας την πλειονότητα του συγκεκριμένου ορυκτού, μην επιθυμώντας την ανατροπή του καθεστώτος της Τεχεράνης. Παράλληλα, και η Ρωσία θεωρεί το Ιράν ως αυτό που λέμε «τον άνθρωπό της» στο χώρο της Μέσης Ανατολής.

Από την άλλη πλευρά, στο άρμα των συμμάχων του Ισραήλ προσδένονται οι χώρες της Ιορδανίας, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό