16.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Θετικό για όλους το τελικό αποτέλεσμα

Ειδήσεις Ελλάδα

«Από τον Μάρτιο ήμουν από τους πρώτους που είχα θίξει το ζήτημα της εργαλειοποίησης των τιμών από τη Ρωσία και είχα ζητήσει μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση η οποία θα θέσει ένα πλαφόν στις ανώτατες τιμές φυσικού αερίου ώστε να μην αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε περισσότερα από όσα πρέπει για να καλύψουμε τις ανάγκες μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

«Μέχρι και χθες υπήρχαν ουσιαστικές αντιρρήσεις από κάποιες χώρες όμως πιστεύω ότι η επιχειρηματολογία μας τελικά έπεισε και τους πιο καχύποπτους και έχουμε σήμερα μία επί της αρχής  συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» συνέχισε, προσθέτοντας πως η συμφωνία αυτή δίνει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να προχωρήσει σε ένα σύνολο παρεμβάσεων προκειμένου να κρατηθούν πιο χαμηλά οι τιμές του φυσικού αερίου».

«Μία από τις παρεμβάσεις είναι και η δυνατότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδο δείκτη TTF. Τώρα η ευθύνη περνάει στους υπουργούς Ενέργειας που θα πρέπει να εξειδικεύσουν τις σχετικές προτάσεις» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε παράλληλα ότι «ασχέτως των παρεμβάσεων που είμαστε σε θέση να κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους Έλληνες καταναλωτές, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στην έκρηξη των τιμών ενέργειας». Όπως επεσήμανε οι πολιτικές στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφώς εστιασμένες στους πιο ευάλωτους, με κοινωνικο πρόσημο ή ακόμη και γεωγραφικά κριτήρια, όπως στο επίδομα θέρμανσης.   

«Οι αγορές μέτρησαν την ευρωπαϊκή αντίδραση»

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «ένας από τους βασικούς λόγους που η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε τον τελευταίο μήνα είναι ότι οι αγορές διαπίστωσαν πως είμαστε σοβαροί ως προ την απειλή να επιβάλουμε ένα είδος πλαφόν στο φυσικό αέριο».

«Οι αγορές μέτρησαν την ευρωπαϊκή αντίδραση. Διαπίστωσαν ότι η Ευρώπη έστω και με καθυστέρηση είναι διατεθειμένη να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση» είπε.

Εξέφρασε επιπλέον την πεποίθηση ότι «το τελικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό για όλους μας γιατί θα πληρώνουμε χαμηλότερες τιμές χωρίς να διακινδυνεύουμε την ασφάλεια εφοδιασμού, ένα ζήτημα που είναι σημαντικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

«Δεν θέλουμε να επιστρέψει το θέμα του πλαφόν σε εμάς»

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως στο επικείμενο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, οι υπουργοί καλούνται να εξειδικεύσουν τις αποφάσεις των ηγετών, να λύσουν δηλαδή τα τεχνικά ζητήματα. «Ο διάβολος όντως κρύβεται στις λεπτομέρειες και δεν μπορούμε να πούμε βεβαιότητα ότι θα έχουμε τεχνική συμφωνία, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση των ηγετών, είμαστε αισιόδοξοι» ανέφερε. «Δεν θέλουμε με τίποτα το θέμα να επιστρέψει σε εμάς (σε επίπεδο αρχηγών – κρατών)» κατέληξε. 

 

naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό