16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Θετικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο με επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μη χρηματοοικονομικά blue chips

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Με αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με θετική μεταβολή.

Το μεγάλο γύρισμα στα τελευταία λεπτά του Γενικού Δείκτη

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ακολουθούσε κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, την πτώση των ευρωπαϊκών αγορών αλλά με χαμηλές συναλλαγές όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της προεκλογικής συγκυρίας. Από την έναρξη της συνεδρίασης, το momentum ήταν πτωτικό και η πορεία του Γενικού Δείκτη ήταν κάτω από τις 1080 μονάδες μέχρι και τις 17.00 ώρα Ελλάδος όταν ξαφνικά άρχισαν μεγάλες εντολές αγοράς σε μη χρηματοοικονομικά blue chips (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Coca Cola HBC, Aegean) με αποτέλεσμα να γυρίσει κατά τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης σε θετική μεταβολή.

Το τέλος της συνεδρίασης

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1087,49 μονάδες με άνοδο 0,22%. Η αξία συναλλαγών έφτασε τα 67 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 48 ήταν ανοδικές και οι 61 πτωτικές που σημαίνει ότι υπήρχαν πιέσεις σε μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο δείκτης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 0,18% και ο δείκτης FTSE Mid Cap κατά (-0,01%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Ταξιδιών – Αναψυχής (1,33%), Τρόφιμα-Ποτά (0,36%), Χρηματοοικονομικές (0,86%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-2,86%), Εμπορίου (-1,39%), Βιομηχανικών (-1,22%) και οι Τράπεζες (-0,3%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν σε Μυτιληναίο, Alpha Bank, ΔΕΗ, OTE, Εurobank, Πειραιώς.

Το θετικό γύρισμα των τελευταίων λεπτών της συνεδρίασης ήταν μία μάλλον αισιόδοξη τεχνική εξέλιξη για το ελληνικό χρηματιστήριο, σε σχέση με την πτώση των ξένων αγορών αλλά δεν αλλάζει την αυξημένη μεταβλητότητα στην οποία έχουμε εισέλθει λόγω και των εκλογών. Τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να διαμορφώνουν βραχυπρόθεσμες ενδοσυνεδριακές τάσεις.

Ξένες Αγορές

Στις ξένες αγορές, η εκτίμηση ότι οι κεντρικές τράπεζες και ειδικά η FED θα αυξήσουν στο μέγιστο βαθμό τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα (όπως φαίνεται και από τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αλλά και την ισοτιμία Ευρώ / Δολαρίου) πιέζει έντονα τις χρηματιστηριακές αγορές στην Αμερική και στην Ευρώπη. Επίσης υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες και για το χρέος των ΗΠΑ.

Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Αμερική καταγράφουν σημαντική υποχώρηση. Ο Dow Jones υποχωρεί (-0,77%) κάτω από τις 33.800 μονάδες, ο S&P 500 μειώνεται στο ίδιο ποσοστό (-0,78%) στις 4.130 μονάδες και ο Nasdaq (-0,52%) στις 12.150 μονάδες. Η πτώση των αμερικανικών δεικτών επιδείνωσε και την εικόνα των ευρωπαϊκών με τον γερμανικό DAX να μειώνεται κατά (-0,8%), τον γαλλικό CAC (-1,18%), τον ιταλικό MIB (-0,9%) και τον Eurostoxx 50 (-1,15%). Επίσης και οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κινούνται πτωτικά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό