20.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Θα φέρουν 2 δισ. δολ. στα ταμεία GSK, Pfizer φέτος

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε πολύ υψηλότερα του αναμενομένου επίπεδα κινείται η ζήτηση για τα νέα εμβόλια προστασίας από τον ιό RSV, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία από τις συνταγογραφήσεις στις ΗΠΑ και άλλες χώρες για το Arexvy της GSK και το Abrysvo της Pfizer.

Το Bloomberg Ιntelligence υπολογίζει ότι αθροιστικά η αξία των πωλήσεων εμβολίων RSV από τις δύο φαρμακοβιομηχανίες θα ανέλθει στα 2 δισ. δολάρια φέτος, δηλαδή θα είναι πέντε φορές υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο αναλυτής του BI, Τζον Μέρφι, σε σημείωμά του αναφέρει ότι αν διατηρηθούν οι τρέχοντες ρυθμοί, θα εμβολιαστούν έναντι του RSV περί τους 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στις ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ μόνο ο Μέρφι υπολογίζει ότι η GSK θα πουλήσει εμβόλια αξίας RSV αξίας 1,1 δισ. δολαρίων και η Pfizer αξίας 680 εκατ. δολαρίων. Από τις υπόλοιπες αγορές η GSK αναμένεται να έχει έσοδα 269 εκατ. δολαρίων και η Pfizer 71 εκατ. δολαρίων.

Να σημειωθεί ότι τα δύο εμβόλια RVS για πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω διατίθενται στην αγορά λίγο παραπάνω από δύο μήνες. Οι επιστήμονες είχαν εργαστεί επί 6 δεκαετίες για την ανάπτυξη των εμβολίων που προστατεύουν προστασία ένανι του πιο συχνού – και μερικές φορές θανατηφόρου – αναπνευστικού συγκυτιακού ιού. Οι παγκόσμιες πωλήσεις των εμβολίων RSV για ενηλίκους αναμένεται να φτάσουν τα 10 δισ. δολάρια έως το 2032, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Πέραν των δύο εμβολίων για ενήλικες που έχουν λάβει έγκριση για χρήση φέτος, οι Pfizer, Sanofi και AstraZeneca, έλαβαν την καταρχήν έγκριση του FDA για εμβόλια RSV και σε βρέφη.

Υπενθυμίζεται ότι ο RSV ανακαλύφθηκε το 1956, είναι από τις βασικές αιτίες νοσηλείας βρεφών, ενώ μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος και για τους ηλικιωμένους. Ο ιός προσβάλλει περί τα 64 εκατ. ανθρώπους και προκαλεί 160.000 θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμώξεων των ΗΠΑ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό