16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Θάτσερ νούμερο 2

Ειδήσεις Ελλάδα

Απεργιακό τσουνάμι σαρώνει τη Βρετανία, με νοσηλευτές και σιδηροδρομικούς να απεργούν μέσα στις γιορτές, ζητώντας ικανοποιητικές αυξήσεις. Χθες κατέβηκαν σε απεργία οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους και προχθές οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες, που έχουν προκηρύξει νέα απεργία για την Τρίτη.

Το νοσηλευτικό προσωπικό απεργεί, μάλιστα, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Το άλλοτε καμάρι της Βρετανίας, το NHS (ΕΣΥ), καταρρέει, παρά τις υποσχέσεις των υπέρμαχων του Brexit πως με την έξοδο από την Ε.Ε. θα εξοικονομούνταν 350 εκατ. λίρες, χρήματα που υποτίθεται θα δίνονταν για τη στήριξή του.

Αλλά ακόμη κι αν δίνονταν τα χρήματα αυτά, είναι πενταροδεκάρες μπροστά στα περίπου 400 δισ. λίρες που χρειάζεται το NHS για να αντεπεξέλθει στις περικοπές και στην υποχρηματοδότηση της τελευταίας δεκαετίας.

Οι λίστες αναμονής για το NHS έχουν αυξηθεί από περίπου 5 εκατ. στην αρχή της πανδημίας σε 7,2 εκατ. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Guardian, οι ελλείψεις σε προσωπικό πλήρους απασχόλησης στο NHS έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ και ξεπερνούν τις 133.000.

Η Βρετανική μιζέρια δεν σταματά εδώ. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το 16% των κατοίκων της χώρας ανησυχεί ή ανησυχεί πολύ ότι θα του τελειώσουν τα τρόφιμα προτού να έχει χρήματα για να αγοράσει άλλα. Η κατάσταση αυτή αποτελεί πραγματικότητα για το 6% των πολιτών.

Περίπου το 23% των ερωτηθέντων απάντησε επίσης ότι δεν μπορεί να ζεστάνει επαρκώς το σπίτι του, είτε καθόλου είτε περιστασιακά.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ως «νέα Θάτσερ», εξαγγέλλει «Big Bang 2» στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αίροντας τις ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν μετά το παγκόσμιο σοκ που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Από την έντυπη έκδοση

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό