23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η Jeep στο φετινό Easter Jeep Safari

Ειδήσεις Ελλάδα

Έφτασε εκείνη η εποχή του χρόνου. Η εποχή του ετήσιου Easter Jeep Safari, φέτος στην 58η χρονιά του και όπως κάθε χρόνο η Jeep και η Jeep Performance Parts δηλώνουν το παρόν με μία σειρά εντυπωσιακών concept που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με στόχο την επίδειξη της ευρείας γκάμας aftermarket αξεσουάρ που παρέχονται από τα επίσημα κανάλια αλλά και των δυνατοτήτων των προϊόντων της αμερικανικής εταιρίας σε εργοστασιακή μορφή ή… αναβαθμισμένη. Φέτος η Jeep κινήθηκε σε πιο ρηχά νερά σε σύγκριση με τις περασμένες χρονιές ενώ εστίασε στα μοντέρνα μοντέλα της χωρίς ούτε ένα restomod αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το Wrangler Low Down, το Wrangler 4xe Willys Dispath, το High Top και το Vacationeer δεν είναι αρκετά για να ικανοποιήσουν την εξάρτηση μας για εντυπωσιακά εκτός δρόμου οχήματα.

Το πρώτο concept της Jeep είναι το Wrangler Low Down που αποτελεί ένα είδος φόρου τιμής στο Wrangler Lower 40 που παρουσιάστηκε στο 43ο Easter Jeep Safari 15 χρόνια πριν. Όπως εκείνο λοιπόν, έτσι και το “Low Down” διατηρεί την εργοστασιακή ανάρτηση του Wrangler Rubicon 392 στο οποίο βασίζεται αλλά οι νέοι Dana 60 άξονες με σχέση μετάδοσης 5.38:1 αντικαθιστούν τους εργοστασιακούς Dana 44. Τα τεράστια ελαστικά Krawler της BFGoodrich με διάμετρο 42 ιντσών σε beadlock ζάντες ελαφρού κράματος 20 ιντσών αντικαθιστούν επίσης το στάνταρ σετ τροχών ενώ τα ανθρακονημάτινα φτερά εξασφαλίζουν τον απαραίτητο χώρο. Ανάμεσα στην διάμετρο των ελαστικών και το κόντεμα των προφυλακτήρων εμπρός και πίσω, το κέντρο βάρους του Low Down παραμένει χαμηλό αλλά η απόσταση από το έδαφος και οι γωνίες προσέγγισης, διαφυγής και ράμπας έχουν αυξηθεί δραματικά. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Jeep αφαίρεσε τις πίσω χειρολαβές, τοποθέτησε ένα νέο καπό, έβαψε το αμάξωμα στο βαθύ “Poison Apple Red” χρώμα και αναβάθμισε την καμπίνα με νέες επενδύσεις, νέο πάτωμα και νέο ταμπλό. Όπως ο προκάτοχος του δε, το νέο Wrangler Low Down εξοπλίζεται με έναν ατμοσφαιρικό V8 κινητήρα με χωρητικότητα 6.4 λίτρων αλλά τώρα αυτός συνδυάζεται με ένα αυτόματο, 8-τάχυτο κιβώτιο.

Το Jeep Willys Dispatcher Concept είναι μία μίξη ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον της εταιρίας. Ένα εξηλεκτρισμένο πρωτότυπο που βασίζεται στο Wrangler 4xe το οποίο παρά το προηγμένης τεχνολογίας κινητήριο σύνολο του αναπολεί τις παλιές, πιο απλές εποχές. Οι ρετρό ζάντες ελαφρού κράματος 16 ιντσών με τα ελαστικά 36 ιντσών, οι old-school προφυλακτήρες με τον εμπρός να φιλοξενεί ένα ολοκαίνουριο αλλά κλασικό 8274 Warn βίντσι και τα γράμματα “Willys” στο καπό, δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο που νοσταλγεί το παρελθόν αλλά κοιτάει στο μέλλον. Στην καμπίνα δε, έχουν αφαιρεθεί τα προσκέφαλα των καθισμάτων, υπάρχουν νέες επενδύσεις ενώ ένα bikini top προστατεύει τους επιβάτες από τον καιρό, βρέξει-χιονίσει. Να θυμίσουμε ότι το “4xe” plug-in υβριδικό κινητήριο σύνολο αποτελείται από έναν δίλιτρο βενζινοκινητήρα που χάρη στην ηλεκτρική υποβοήθηση προσφέρει 375 ίππους και σχεδόν 640 Nm ροπής που περνούν στο έδαφος μέσω ενός 8-τάχυτου, αυτόματου κιβωτίου και των Dana 50 Advantech αξόνων!

Τρίτο στη σειρά, το Gladiator Rubicon High Top Concept με το Ginger Span metallic αμάξωμα, τα ρετρό γραφικά, τους τεράστιους τροχούς 40 ιντσών κάτω από τα επίπεδα φτερά της Jeep Performance Parts, τον νέο εμπρός προφυλακτήρα της American Expedition Vehicles, την εξοπλισμένη με επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους καρότσα και το αναβαθμισμένο εσωτερικό με τις νέες επενδύσεις, τα πεντάλ της Jeep Performance Parts, τα αδιάβροχα πατάκια και πολλά άλλα. Οι ασταμάτητοι Dana 60 εμπρός και πίσω άξονες με την κοντή σχέση μετάδοσης και η ρυθμιζόμενη αερανάρτηση AccuAir εξασφαλίζουν τις εκτός δρόμου δυνατότητες του pickup ενώ ο σκληροτράχηλος Pentastar V6 των 3.6 λίτρων με το TorqueFlite αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων φροντίζουν για την κίνηση με ιδιαίτερη έμφαση στην ροπή στις χαμηλές στροφές και το ευρύ φάσμα λειτουργίας που είναι βασικά για το off-roading.

Για το τέλος αφήσαμε το Vacationeer Concept που βασίζεται στο Grand Wagoneer και εξοπλίζεται με έναν twin-turbo εξακύλινδρο “Hurricane” βενζινοκινητήρα 510 ίππων και σχεδόν 680 Nm ροπής. Αυτό ίσως να είναι και το πιο… φυσιολογικό concept της Jeep για φέτος καθώς παρά το “Spearmint” χρώμα που βγάζει μάτι και το ελάχιστο ξύλο στα πλαϊνά του αμαξώματος, δεν είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στον δρόμο. Οι τροχοί των 35 ιντσών μοιάζουν μικροί λόγω του μεγέθους του Grand Wagoneer ενώ τα εμπρός και πίσω προστατευτικά και το ανθρακονημάτινο RedTail Overland Skyloft στην οροφή, δίνουν την δυνατότητα στο Vacationeer Concept να πάει σχεδόν παντού και να… κατασκηνώσει εκεί παρέχοντας αρκετή άνεση για δύο ανθρώπους.

Ούτως ή άλλως δεν χωράνε περισσότεροι καθώς η δεύτερη και η τρίτη σειρά καθισμάτων έχουν αφαιρεθεί ώστε να παρέχεται πρόσβαση στο Skyloft και από το εσωτερικό του οχήματος! Για τον σχεδιασμό των επενδύσεων δε, η Jeep στράφηκε στον Kiel James Patrick που δείχνει τον θαυμασμό του για την αυθεντική Americana με την όμορφη δημιουργία του.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό