17.8 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Η Aston Martin Bulldog εκπληρώνει την αποστολή της 44 χρόνια μετά!

Ειδήσεις Ελλάδα

Τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 το ρεκόρ του ταχύτερου αυτοκινήτου παραγωγής στον κόσμο, τουλάχιστον αναφορικά με την μέγιστη ταχύτητα, άρχισε να αυξάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σχεδόν κάθε νέο supercar που παρουσιαζόταν είχε να πει κάτι σχετικά και τα άτυπα “φράγματα” είχαν αρχίσει να σπάνε αλλά για πολλά χρόνια, ο στόχος των 200 μιλίων ανά ώρα (σχεδόν 322 km/h) έμοιαζε πολύ μακρινός. Περίπου εκείνη την εποχή, για την ακρίβεια στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 δημιουργήθηκε και η Aston Martin Bulldog. Η αγγλική… σφήνα σχεδιάστηκε ώστε να επιδείξει τις δυνατότητες των νέων εγκαταστάσεων της εταιρίας αλλά και για να κυνηγήσει το ρεκόρ του ταχύτερου αυτοκινήτου παραγωγής…

Ο στόχος της Aston Martin δεν επετεύχθη όμως. Παρά το γενικώς αεροδυναμικό, για την εποχή, σχήμα και το γεγονός ότι πίσω από την καμπίνα φώλιαζε ένας twin-turbo V8 με χωρητικότητα 5.3 λίτρων και απόδοση άνω των 600 ίππων, το Bulldog δεν κατάφερε κάτι περισσότερο από τα 191 μίλια ανά ώρα – 307 km/h. Από εκεί και πέρα, το project δεν προχώρησε. Η αλλαγή στην ηγεσία της Aston Martin το 1981 έφερε και το τέλος του Bulldog καθώς ο νέος πρόεδρος έκρινε ότι η προγραμματισμένη παραγωγή των 15-25 αυτοκινήτων θα ήταν υπερβολικά δαπανηρή. Το ένα και μοναδικό αυτοκίνητο όμως κατέληξε στην Classic Motor Cars και αυτή αποφάσισε ότι θα αναπαλαιώσει εκ βάθρων το εμβληματικό όχημα, με στόχο να ολοκληρώσει την αποστολή του έστω και πολλές δεκαετίες μετά!

Η αναπαλαίωση ολοκληρώθηκε, η Aston Martin Bulldog έγινε το νεότερο αυτοκίνητο στην ιστορία που κέρδισε το βραβείο Coppa d’Oro στο Concorso d’Eleganza στην Villa d’Este και τώρα, μπορεί να αποσυρθεί επιτέλους καθώς ανακοινώθηκε ότι κατάφερε να πετύχει τον στόχο της σημειώνοντας ταχύτητα της τάξης των 205.4 μιλίων ανά ώρα (330.6 km/h) σε μία πρώην νατοϊκή βάση στην Σκωτία. Τόσο στην αποτυχημένη προσπάθεια για τα 200 μίλια ανά ώρα το 1979 όσο και στην επιτυχημένη φέτος, στα χειριστήρια βρέθηκε ο τρις νικητής του Le Mans, Darren Turner που έβαλε και αυτός το δικό του λιθαράκι στην ιστορία της Aston Martin Bulldog κλείνοντας ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο τόσο για την ομάδα που σχεδίασε, εξέλιξε και κατασκεύασε το Bulldog εξαρχής όσο και για την ομάδα που το ανακατασκεύασε!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό