17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Η Apple επιτρέπει το sideloading (και όχι μόνο) με την έλευση του iOS 17.4 τον Μάρτιο

Ειδήσεις Ελλάδα

Το οικοσύστημα εφαρμογών του iPhone πρόκειται να υποστεί τις μεγαλύτερες ανακατατάξεις από την έναρξη λειτουργίας του App Store το 2008. Συγκεκριμένα, η Apple ανακοίνωσε σήμερα πώς σκοπεύει να αλλάξει τους κανόνες για τους προγραμματιστές που κυκλοφορούν εφαρμογές iOS στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ανταπόκριση στο Digital Markets Act (DMA) του μπλοκ που θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο. Η σπουδαιότερη είδηση είναι ότι για πρώτη φορά θα επιτραπεί η λειτουργία third-party καταστημάτων εφαρμογών στο iOS, δηλαδή θα επιτραπεί το περιβόητο sideloading. Οι αλλαγές θα έρθουν με τη διάθεση του iOS 17.4 τον προσεχή Μάρτιο.

Δείτε πώς θα λειτουργούν οι νέες “εναλλακτικές αγορές εφαρμογών”, όπως τις χαρακτήρισε η Apple. Οι χρήστες στην ΕΕ και στην έκδοση iOS 17.4 θα μπορούν να κατεβάζουν ένα marketplace από την αντίστοιχη ιστοσελίδα του. Για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε ένα iPhone, αυτά τα marketplaces θα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία έγκρισης της Apple και μόλις εγκαταστήσετε ένα από αυτά, θα πρέπει να του δώσετε ρητά την άδεια να κατεβάζει εφαρμογές στη συσκευή σας. Ωστόσο, μόλις το marketplace εγκριθεί και εγκατασταθεί στη συσκευή σας, μπορείτε να κατεβάσετε ό,τι θέλετε – συμπεριλαμβανομένων και εφαρμογών που παραβιάζουν τις οδηγίες του App Store. Μπορείτε ακόμη και να ορίσετε ένα marketplace που δεν ανήκει στο App Store ως προεπιλεγμένο για τη συσκευή σας.

Στο μεταξύ οι developers θα μπορούν να επιλέξουν αν θα χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες πληρωμών και τις in-app συναλλαγές της Apple ή αν θα ενσωματώσουν ένα third-party σύστημα πληρωμών χωρίς να πληρώσουν κάποια προμήθεια στην Apple. Εάν ο developer θέλει να παραμείνει με το υπάρχον in-app σύστημα πληρωμών της Apple, τότε υπάρχει ένα πρόσθετο τέλος επεξεργασίας της τάξης του 3%.

Η Apple θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη διαδικασία διανομής των εφαρμογών. Όλες οι εφαρμογές θα πρέπει να “επικυρώνονται” από την Apple και η διανομή μέσω third-party καταστημάτων θα εξακολουθεί να διευθύνεται από τα συστήματα της Apple. Οι developers θα μπορούν να διανέμουν μόνο μία έκδοση της εφαρμογής τους στα διάφορα καταστήματα εφαρμογών και θα πρέπει ακόμα να τηρούν κάποιες βασικές απαιτήσεις της πλατφόρμας, όπως να σαρώνονται για κακόβουλο λογισμικό.

Στο μέλλον, οι developers θα μπορούσαν να μην πληρώνουν καθόλου προμήθεια στην Apple στην ΕΕ, ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξουν να διανέμουν τις εφαρμογές τους. Η Apple προβαίνει σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των μηχανισμών προμηθειών της, τόσο στο App Store όσο και για τις εφαρμογές που θα διανέμονται εσχάτως εκτός αυτού. Οι προγραμματιστές μπορούν είτε να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους νέους επιχειρηματικούς όρους είτε να παραμείνουν στο υπάρχον μοντέλο και να συνεχίσουν να διανέμουν κανονικά μέσω του App Store.

Σύμφωνα με τους νέους όρους, οι εφαρμογές που διανέμονται μέσω του App Store και επιλέγουν να χρησιμοποιούν ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών θα καταβάλλουν προμήθεια 17% (αντί για 30%) για τα ψηφιακά αγαθά και υπηρεσίες. Αυτό το ποσοστό προμήθειας πέφτει στο 10% για οποιεσδήποτε εφαρμογές που πληρούν επί του παρόντος τις προϋποθέσεις για το μειωμένο ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων της Apple. Η πρόσθετη προμήθεια του 3% ισχύει στη συνέχεια για τους developers που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα επεξεργασίας πληρωμών της Apple.

Η εταιρεία εισάγει επίσης ένα νέο είδος τέλους για τις ιδιαίτερα δημοφιλείς εφαρμογές. Το νέο Core Technology Fee θα χρεώνει τους developers 0,50 ευρώ ανά ετήσια εγκατάσταση εφαρμογών, ωστόσο, η χρέωση αυτή αρχίζει να ισχύει μόνο μετά από ένα εκατομμύριο ετήσια installs στην ΕΕ. Η Apple εκτιμά ότι πάνω από το 99% των developers θα “μειώσουν ή θα διατηρήσουν τις χρεώσεις που οφείλουν στην Apple” βάσει των νέων επιχειρηματικών όρων και ότι “λιγότερο από το 1%” των developers θα πληρώσουν το Core Technology Fee.

Εκτός από το να επιτρέπει εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών και συστήματα πληρωμών, η Apple ανοίγει και άλλες πτυχές του οικοσυστήματος iOS στην ΕΕ. Για πρώτη φορά θα επιτραπούν εναλλακτικές µηχανές browser για το WebKit και οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής εναλλακτικών browsers για εγκατάσταση όταν ανοίγουν για πρώτη φορά το Safari στο iOS 17.4. Το ίδιο το App Store ανοίγει επίσης για να επιτρέψει τις υπηρεσίες streaming παιχνιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες, μέχρι τώρα, ήταν σχεδόν απαγορευμένες βάσει των υφιστάμενων πολιτικών της Apple. Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Apple ετοιμάζεται επίσης να επιτρέψει στους developers στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο να προσφέρουν πληρωμές NFC στις third-party εφαρμογές τους.

[Apple]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό