18.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Η 11χρονη Ευαγγελία Σίσκου είναι η νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια σκακιού

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι έχει νικήτρια και είναι η 11χρονη Ευαγγελία Σίσκου.

Από την Ελλάδα έρχεται το νέο ρουά ματ και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότεροι υπερήφανοι για τη νίκη της 11χρονης Ευαγγελίας Σίσκου στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι που έγινε στην Ρόδο.

Girl Power: 11 Βιβλία για να διαβάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και να βρεις τη δύναμή σου

Ευαγγελία Σίσκου: Το 11χρονο παιδί-θαύμα του σκακιού που κατακτά τον κόσμο

Οι Έλληνες σκακιστές συνεχίζουν να αφήνουν το στίγμα τους στην παγκόσμια σκηνή, με την 11χρονη Ευαγγελία Σίσκου να στέφεται παγκόσμια πρωταθλήτρια σκακιού στην κατηγορία των κοριτσιών έως 13 ετών στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Ρόδο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Η Σίσκου πέτυχε 7,5 βαθμούς σε 9 αγώνες, καταφέρνοντας να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 34 νεαρές σκακίστριες και ανεβαίνοντας εν τέλει στην κορυφή του βάθρου των νικητών. Η νίκη της επιβεβαιώνει την εκπληκτική της άνοδο στην παγκόσμια σκακιέρα. Τον Νοέμβριο του 2022, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο για κορίτσια έως 10 ετών στο Παγκόσμιο Ατομικό Πρωτάθλημα. Το παιδί-θαύμα κατατάσσεται πλέον στην τρίτη θέση στον κόσμο για την ηλικιακή της ομάδα, όπως σημειώνει και το Greek Reporter.

Ευαγγελία Σίσκου: Κατακτώντας τη σκακιέρα από πιτσιρίκι

Η 11χρονη σκακίστρια είναι μέλος του συλλόγου ΑΜΟ “Γαλαξία” της Θεσσαλονίκης και οι γονείς της έχουν πει ότι άρχισε να παίζει σκάκι όταν ήταν ακόμα στο νηπιαγωγείο, σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών, ενώ στον σύλλογο άρχισε να προπονείται από τα 6 της.

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία συνεχάρη την Ευαγγελία Σίσκου, λέγοντας ότι “η νεαρή αθλήτρια με τις επιδόσεις της αποδεικνύει ότι το μέλλον των κοριτσιών στο άθλημά μας είναι αισιόδοξο και λαμπρό”.

Να πούμε επίσης πως η Ελλάδα έχει δει πολλές άλλες νίκες στον κόσμο του σκακιού τα τελευταία χρόνια. Το 2022, ο 21χρονος Έλληνας σκακιστής Ευγένιος Ιωαννίδης κέρδισε το Masters τουρνουά “Serbia OPEN 2022” στο Διεθνές Ανοικτό Σκακιστικό Πρωτάθλημα, το οποίο διεξήχθη στο Νόβι Σαντ το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Η μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου χρειάστηκε αμέτρητες φορές να πει στον εαυτό της «ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣ»

Το τουρνουά προσέλκυσε περισσότερες από τετρακόσιες συμμετοχές από 41 χώρες και ο Ιωαννίδης κέρδισε σε ια αρένα όπου υπήρχαν 39 grandmasters και 68 διεθνείς μάστερ.

Επίσης, τον Αύγουστο του 2022, ο 22χρονος Νικόλας Θεοδώρου, που κατέχει τον τίτλο του grandmaster, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη σκακιστική Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία.

Το σκάκι στην Ελλάδα ανεβαίνει. (Και μια θετική άνοδος σ’ αυτήν τη χώρα).

Το σκάκι έχει αναπτυχθεί ραγδαία στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια, ιδιαίτερα σε νεαρότερες ηλικίες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παίζουν ή παρακολουθούν τακτικά σκάκι στην Ελλάδα. Η άνοδος του σκακιού βέβαια δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα. Σε αυτό το φαινόμενο ανόδου σημαντικό ρόλο έπαιξε και η μικρή οθόνη φυσικά. Η σειρά του Netflix “The Queen’s Gambit”, που κυκλοφόρησε το 2020, πιστεύεται ευρέως ότι ενέπνευσε μια νέα γενιά σκακιστών. Η σειρά, η οποία παρακολουθεί τη ζωή ενός νεαρού ορφανού που γίνεται σκακίστρια παγκόσμιας κλάσης, έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο, με τις πωλήσεις σκακιστικών σετ να εκτοξεύονται στα ύψη και πολλούς σκακιστικούς συλλόγους να αναφέρουν αύξηση του ενδιαφέροντος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό