20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η χώρα δεν βρίσκεται πια σε σύγκλιση με την Ευρώπη

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το στρατηγικό σχέδιο του κόμματος για την οικονομία, σε ειδική εκδήλωση στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου.

«Σε αυτές τις εκλογές δεν αποφασίζουμε απλώς για το ποιος θα είναι νικητής και ποιος θα είναι ηττημένος» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Αποφασίζουμε για το ποιος και πώς θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία. Αποφασίζουμε για το μέλλον».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε το όραμά του για την Ελλάδα του 2027. Έθεσε το ερώτημα «πώς θέλουμε άραγε να είναι η χώρα μας το 2027;», για να απαντήσει: «Η εικόνα που έρχεται στο δικό μου μυαλό είναι αυτή μιας χώρας και μιας κοινωνίας δημοκρατίας και ισότητας. Μιας χώρας και μιας κοινωνίας με λιγότερες ανισότητες. Όπου ο παραγόμενος πλούτος θα αυξάνεται και θα διαμοιράζεται δίκαια και ισότιμα μεταξύ των πολιτών. Σε μια χώρα όπου οι συμπολίτες μας δεν θα πεθαίνουν στην καρότσα ενός αγροτικού, γιατί δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Σε μια χώρα και μια κοινωνία που θα φροντίζει τους ανθρώπους της».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι οι στόχοι αυτοί είναι ρεαλιστικοί υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συνεχιστεί η πορεία της τελευταίας τετραετίας και εξήγησε: «Πέντε χρόνια μετά τη λήξη των προγραμμάτων προσαρμογής το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα βρίσκεται στο 59% του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2007 που ήταν στο 77%. Ταυτόχρονα, το ποσοστό των πολιτών σε κίνδυνο φτώχειας φτάνει το θηριώδες 28,2%. Αποτυπώνεται με τον πιο οδυνηρό τρόπο στην κάκιστη κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που αφέθηκε χωρίς καμία στήριξη την περίοδο της πανδημίας. Αποτυπώνεται επίσης στον τομέα των επενδύσεων, όπου η ΝΔ πανηγυρίζει γιατί αποκρύπτει ότι το σύνολο σχεδόν των επενδύσεων της τελευταίας τετραετίας αφορούσαν ιδιωτικοποιήσεις, επαναγορά τουριστικών ακινήτων και αγορές κόκκινων δανείων από funds. Όλα αυτά και πολλά άλλα αποτυπώνουν μια και μόνη πραγματικότητα την όποια επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί: Ότι η χώρα δεν βρίσκεται πια σε πορεία σύγκλισης με την Ευρώπη αλλά το αντίθετο. Και αυτή πορεία πρέπει να αντιστραφεί. Αποτελεί κορυφαίο εθνικό στόχο το να αντιστραφεί» τόνισε.

Ε. Αχτσιόγλου: Πολυτραυματισμένη η ελληνική κοινωνία εν μέσω επάλληλων κρίσεων (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Την άποψη ότι «η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σήμερα πολυτραυματισμένη εν μέσω επάλληλων κρίσεων» εξέφρασε η Έφη Αχτσιόγλου κατά την ομιλία της στην εκδήλωση παρουσίασης προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ ότι «προωθεί μια εικονική πραγματικότητα που στην ουσία εθίζει την κοινωνία στην ιδέα ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για το ελάχιστο». Σχολίασε ότι η ΝΔ κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι περιγράφει την κατάσταση της χώρας «με τα μελανότερα χρώματα», ότι είναι «απαισιόδοξοι, σχεδόν μίζεροι» και διαμήνυσε ότι «δεν είναι ζήτημα όμως ψυχολογικής διάθεσης, αλλά ρεαλισμού». «Διότι η αισιοδοξία τότε μόνο αποκτά περιεχόμενο: όταν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά. Παραπέμποντας, δε, σε στοιχεία όπως για το ΑΕΠ, το διαθέσιμο εισόδημα, τις ανισότητες τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια η χώρα δεν κινείται σε ένα δρόμο σύγκλισης με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» όπως και ότι όλα αυτά συνέβησαν «γιατί σε μια υπαρκτή ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, έγιναν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές».

«Η αλήθεια είναι ότι η συνέχιση αυτής της πορείας, δεν θα σημαίνει τίποτε άλλο παρά την απομάκρυνση από τον στόχο της κοινωνικής συνοχής, από τoν στόχο της κοινωνικής ευημερίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως «αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μια διαφορετική διαχείριση, αλλά διαφορετική στρατηγική».

Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσίασε από την πλευρά της, τις πολιτικές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του προκειμένου «να δοθεί νέα προοπτική στην οικονομία με επικέντρωση στο ανθρώπινο δυναμικό».

Δ. Τεμπονέρας: Η ΝΔ στοχοποίησε συνειδητά το κοινωνικό κράτος (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και την κοινωνική προστασία εξειδίκευσε ο Διονύσης Τεμπονέρας στην προγραμματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «Ελλάδα 2027: Επτά βήματα για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους».

Αρχικά σημείωσε ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «αποτελεί μέρος, ενός ρεαλιστικού, εφαρμόσιμου, κοστολογημένου και αναγκαίου πολιτικού σχεδίου, που μπορεί να δώσει διέξοδο, στα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία». Κατηγόρησε δε, την κυβέρνηση της ΝΔ, ότι «στοχοποίησε και απαξίωσε συνειδητά το κοινωνικό κράτος, με αποτέλεσμα αυτό να υποβαθμιστεί και να διαρραγεί ο προστατευτικός του χαρακτήρας».

Αναπτύσσοντας το σχέδιο για το δημόσιο σύστημα Υγείας, ο κ. Τεμπονέρας – αφού ανέφερε ότι «παρουσιάζει φαινόμενα κατάρρευσης», «ακρωτηριάζεται και χάνει το δημόσιο χαρακτήρα του» – σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του ΕΣΥ, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα.

: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό