19.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η Ρωσία θα πάει μόνη της στον Άρη

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν αποφασισθεί εναντίον της Ρωσίας αναβάλει την πραγματοποίηση της αποστολής ExoMars. H αποστολή ήταν προγραμματισμένη να εκτοξευτεί εντός του χρονικού διαστήματος Αυγούστου-Οκτωβρίου όταν οι καιρικές συνθήκες και η θέση του Άρη σε σχέση με την Γη θα ήταν ιδανικές. Η αναβολή θέτει πλέον σε σοβαρό κίνδυνο την πραγματοποίηση της τόσο επειδή ο Άρης δεν θα είναι πλέον τόσο εύκολα προσεγγίσιμος αλλά και επειδή η Ευρώπη δεν διαθέτει τις υποδομές που προσφέρει η Ρωσία για την επίτευξη μιας τέτοιας αποστολής και η δημιουργία τέτοιων υποδομών θα απαιτήσει τεράστια κεφάλαια και φυσικά αρκετά χρόνια για τη δημιουργία τους.

«Στο πολύ κοντινό μέλλον θα ξεκινήσουμε την οργάνωση μιας δικής μας αποστολής στον Άρη» δήλωσε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της ρωσική διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos. Ο Ρογκόζιν εκτός από την πρόθεση της Ρωσίας για μια… σόλο αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη επεσήμανε τις επιπτώσεις που θα έχει η διαστημική δραστηριότητα της Ευρώπης από την απόφαση της διακοπής της συνεργασίας με την Ρωσία εξαιτίας της απουσίας σοβαρών υποδομών τις οποίες παρέχει η ρωσική πλευρά. Να σημειωθεί πάντως πώς δεν έχει διακοπεί προς το παρόν η συνεργασία της Ευρώπης και των ΗΠΑ με την Ρωσία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αφού κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του σταθμού και των αστροναυτών που βρίσκονται εκεί.

Βασικός στόχος της αποστολής ExoMars είναι να διαπιστωθεί εάν είχε υπάρξει ζωή στον Άρη και να κατανοηθεί καλύτερα η ιστορία του νερού στον πλανήτη. Το ρόβερ της αποστολής, ονόματι Rosalind Franklin, είναι εξοπλισμένο με ένα τρυπάνι για να αποκτήσει πρόσβαση στο υπέδαφος του Άρη, καθώς και ένα μικρό εργαστήριο αναζήτησης ζωής.  

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό