16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τριάντα χιλιάδες πλέον οι απειλητικοί για τη Γη διαστημικοί βράχοι

Ειδήσεις Ελλάδα

Ονομάζονται NEO (Near Earth Objects) και αποτελούν διαστημικά αντικείμενα (αστεροειδείς και κομήτες) η τροχιά των οποίων θεωρείται δυνητικά απειλητική για τη Γη. Τα ολοένα και πιο ισχυρά επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια και επιστημονικά όργανα έχουν επιτρέψει τα τελευταία χρόνια τον συνεχή εντοπισμό αντικειμένων NEO. Μάλιστα η NASA έχει δημιουργήσει ένα τμήμα που ασχολείται αποκλειστικά με την παρακολούθηση αυτών των διαστημικών αντικειμένων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των NEO που έχουν εντοπιστεί ανέρχεται πλέον σε τριάντα χιλιάδες. Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση της NASA για την επιτυχή έκβαση της  αποστολής DART στο πλαίσιο της οποίας ένα σκάφος έπεσε σαν καμικάζι πάνω σε ένα κοντινό αστεροειδή και κατάφερε να τον εκτρέψει ελαφρώς από την πορεία του. Σύμφωνα με τα στελέχη της NASA η επιτυχία της αποστολής δημιουργεί αισιοδοξία ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τη Γη σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ένας διαστημικός βράχος έχει βγει από την κατηγορία της δυνητικής απειλής και αποτελεί πραγματική απειλή για τον πλανήτη.

Η χρήση κάθε είδους πυραύλων, εκρηκτικών ακόμη και πυρηνικών όπλων για την εξουδετέρωση απειλητικών διαστημικών βράχων κρίνεται προς το παρόν ως μη ασφαλής αφού υπάρχουν φόβοι ότι τέτοιες μέθοδοι δεν θα εκτρέψουν ένα διαστημικό βράχο από την τροχιά του ούτε θα τον καταστρέψουν ολοσχερώς αλλά είναι πιθανό απλά να τον διαλύσουν σε πολλά μικρότερα κομμάτια τα οποία θα βομβαρδίσουν τελικά τη Γη.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό