15.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η ρητορική των Τούρκων χειρότερη από αυτήν των Ρώσων – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής των Τούρκων, του τύπου «θα έρθουμε νύχτα», ή «δεν είστε ίσοι με μας», ή «δεν πρόκειται να σας σώσουν ούτε οι ΗΠΑ ούτε η ΕΕ» ή ακόμα «τα όπλα σας κάνουν για πατινάζ» και πολλά άλλα προκλητικά, που όλα εκτοξεύονται δια στόματος Ερντογάν, παρακολουθούνται ψύχραιμα από τα επιτελεία με πολλή προσοχή. Αυτό όμως που παρατήρησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είναι ότι «η ρητορική των Τούρκων απέναντι στην χώρα μας είναι χειρότερη από την ρητορική των Ουκρανών απέναντι στους Ρώσους με τους οποίους βρίσκονται εδώ και επτά μήνες σε πόλεμο». Και το πιο σημαντικό; Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη της ίδιας Συμμαχίας, κάτι που επικαλείται η Τουρκία μόνον και όποτε της συμφέρει.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας παραμένουν σε ετοιμότητα, ψύχραιμες και με αποφασιστικότητα. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ακολουθήσουν σε ρητορική τους Τούρκους κλιμακώνοντας την ένταση. Όπως όμως λέει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ (το είπε στον Έβρο το επαναλαμβάνει και τώρα) «είμαστε έτοιμοι, δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε ούτε ένα κόκκο άμμου από το έδαφός μας». Λέει όμως και κάτι άλλο ο κ. Αρχηγός: Ό,τι αυτή τη στιγμή διεξάγονται προγραμματισμένες σημαντικές ασκήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι μόνον η ελληνογαλλική που διεξάγεται στην καρδιά του Αιγαίου, με τη συμμετοχή μάλιστα και ειδικών δυνάμεων, είναι και η ελληνο-ισπανική με το αεροπλανοφόρο Χουάν Κάρλος (όπου τα ελληνικά F-16 και F-4 συνεκπαιδεύονται φτερό με φτερό με τα ισπανικά Χάριερ καθέτου απογειώσεως), καθώς και η εθνική άσκηση «Λόγχη», με αρκετά πλοία (ανάμεσά τους και τα αόρατα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής», καθώς και οι πυραυλάκατοι και οι φρεγάτες) στον Σαρωνικό και στο Μυρτώο Πέλαγος. Ακολουθούν ασκήσεις με τη Σαουδική Αραβία (έρχονται πάλι τα F-15), αλλά και μια άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο με Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο, όλες υπό την επίβλεψη και τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ.,

Άλλο πίστη, άλλο εμπόριο πίστης ***Ο Χαρδαλιάς στην εσχατιά του Αιγαίου

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς βρίσκεται σε περιοδεία στην εσχατιά του Αιγαίου. Χθες βρισκόταν στην Ικαρία, Φούρνους, Πάτμο, Νίσυρο. Λειψούς Λέρο και Τήλο, ενώ σήμερα θα βρεθεί στην Χάλκη, Κάσο και Αστυπάλαια.

***Το μυστήριο με την μεταμεσονύκτια σύσκεψη του Ακάρ

Υπάρχει ωστόσο και ένα μυστήριο με μια είδηση, που «έπαιζε» από χθες το πρωί σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης και είχε αναπαραχθεί και στην Αθήνα. Ό,τι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και μάλιστα μεταμεσονύκτια του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με στρατηγούς για το θέμα της Ελλάδας. Λίγη ώρα αργότερα ο ανταποκριτής του Σκάι στην Κωνσταντινούπολη μετέδωσε ότι η πληροφορία που αναπαράχθηκε στην Ελλάδα περί μεταμεσονύκτιας σύσκεψης του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με στρατηγούς για το θέμα της Ελλάδας δεν ισχύει. Την ίδια ώρα μια άλλη πληροφορία που μετέδωσε ελληνικό κανάλι, έλεγε ότι όντως έγινε η σύσκεψη αλλά όχι δια ζώσης, έγινε με τηλεδιάσκεψη. Τι από τα δύο να πιστέψει κανείς; Τι ακριβώς συνέβη ουδείς μπόρεσε να δώσει κάποια εξήγηση. Έγινε ή δεν έγινε η σύσκεψη; Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Ερντογάν (και ίσως πάλι να χρησιμοποιήσει επιθετική ρητορική έναντι της χώρας μας)

***Όταν ο Τσαβούσογλου συνάντησε τον Βαρβιτσιώτη

Στην κηδεία του πρώην Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε βρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν ένα σύντομο τετ-α-τετ στα όρθια: « Μελβούτ, θα συνεχίσουμε σε αυτούς τους τόνους; Τόσο υψηλοί τόνοι; Πρέπει να πέσουν οι τόνοι δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι», του είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Ο κ. Τσαβούσογλου έδειξε να συγκατανεύει, χωρίς να πει κάτι ουσιαστικό ή μάλλον είπε κάτι που χαρακτηρίζει την τουρκική διπλωματία, που λέει κάτι χωρίς στην πραγματικότητα να λέει κάτι το ουσιαστικό. Ωστόσο ήταν η πρώτη, έστω και στα όρθια, συνάντηση που είχαν οι υπουργοί των δύο χωρών, με την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας. Και μετά την εντολή που έδωσε προσωπικά ο Πρόεδρος Ερντογάν να διακοπεί κάθε επαφή με την Ελλάδα.

***Δείχνουν ότι συμφωνούν, αλλά επιμένουν στις παραβιάσεις

Αλλά, μην νομίζετε ότι σε αυτές τις ολιγόλεπτες συναντήσεις, οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κάτι το ουσιαστικό να πουν; Ή να δεσμευθούν; Να σκεφτείτε ότι στις απανωτές συναντήσεις που είχαν στο παρελθόν (στο περιθώριο του ΝΑΤΟ) οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών κκ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ, ο Έλληνας υπουργός είπε πολλές φορές ότι θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι, ότι δεν βοηθά η επιθετική ρητορική, με τον κ. Ακάρ να συμφωνεί και την επομένη έστελνε τα αεροπλάνα του να πραγματοποιήσουν παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά και σε ελληνικές βραχονησίδες.

***Πώς οι Γιαπωνέζοι κήδευσαν τον πρώην Πρωθυπουργό τους

Πάμε όμως στο Τόκιο, στην κηδεία του πρώην Πρωθυπουργού Άμπε. Στην πραγματικότητα δεν ήταν κηδεία με τη στενή έννοια, αλλά επικήδειος, αφού ο νεκρός είχε αποτεφρωθεί εδώ και μέρες. Απλώς είχε τοποθετηθεί η τέφρα του σε ένα δοχείο και γύρω σε αυτό υπήρχαν λουλούδια, χιλιάδες λουλούδια. Βρίσκονταν εκεί αντιπροσωπείες από 140 χώρες, ανάμεσά τους η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, πρίγκηπες από τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα, η πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, η Πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου Αννίτα Δημητρίου και πολλοί άλλοι, κυρίως πρωθυπουργοί, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, οι υπουργοί Εξωτερικών πολλών χωρών (ανάμεσά της Βρετανίας Τζέϊμς Γκλέβερλυ καθώς και της Ολλανδίας) και πολλοί άλλοι. Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας και ο πρώην αυτοκράτορας εκπροσωπήθηκαν στην κηδεία διά αντιπροσώπου. Ακολούθησαν επικήδειοι και κανονιοβολισμοί και στο τέλος δόθηκε σε όλους όσους παρακολουθούσαν την κηδεία από ένα λουλούδι, το οποίο το εναπόθεσαν στον τύμβο που είχε το δοχείο της τέφρας του Άμπε.

***Ο Σαρκοζί και το ελληνικό του καλοκαίρι

Στην περιθώριο της κηδείας του δολοφονηθέντος Ιάπωνα πρώην Πρωθυπουργού, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε την ευκαιρία να συναντήσει (πέραν της ολιγόλεπτης συζήτησης που είχε με τον Τσαβούσογλου) πολλούς υπουργούς, πρώην Προέδρους και πρωθυπουργούς. Συνάντησε τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ακόμα να ξεχάσει πόσο ωραία πέρασε το καλοκαίρι στην Ελλάδα (ήταν το πρώτο πράγμα που είπε στον κ. Βαρβιτσιώτη), συνάντησε τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, με τον οποίο γνωρίζονται από παλιά και πληροφορήθηκε ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ είχε την ευκαιρία να αναπτύξει στους συνομιλητές του την τουρκική επιθετικότητα, αλλά και την στήριξη (πολιτική, οικονομική, στρατιωτική, διπλωματική) που παρέχει η χώρα μας στην Ουκρανία. Μετά την κηδεία συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Fumio Kishida, στον οποίο μετέφερε πρόσκληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη χώρα μας.

***Φως στο… ημίφως του Υπουργικού Συμβουλίου

Ήταν το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά την υπόθεση των υποκλοπών, ήταν επίσης η πρώτη εμφάνιση του Γιάννη Μπρατάκου στο Υπουργικό το οποίο συνεδρίασε μέσω ενεργειακής κρίσης και συνέβησαν τα ακόλουθα, τα οποία όμως δεν έδειξαν οι κάμερες και σας τα μεταφέρω πάραυτα: Πρώτο θα σημειώσω ότι το Υπουργικό έγινε υπό συνθήκας μερικής… συσκότισης. Δηλαδή χαμήλωσαν τα φώτα, τοποθετήθηκαν λάμπες led, με το Μαξίμου (και τον Πρωθυπουργό) να δίνει το παράδειγμα για εξοικονόμηση ενέργειας. Εξοικονόμηση γενικώς αφού οι υπουργοί πρόσεξαν ότι στο τραπέζι δεν υπήρχε καν το (αγαπημένο) κρύο τσάι του Πρωθυπουργού, ούτε βουτήματα, παρά μόνον εμφιαλωμένο νερό σε οικολογική συσκευασία. Ίσως επειδή το Υπουργικό πέρασε σε… χειμωνιάτικο mood.

Έγινε στο μεταξύ, πράξη αυτό που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός στο προηγούμενο Υπουργικό, ήτοι να υπάρχει περισσότερη πολιτική συζήτηση. Έτσι προτού αρχίσει η προκαθορισμένη ατζέντα ο κ. Μητσοτάκης άφησε να εξελιχθεί (για αρκετή ώρα) μια ελεύθερη συζήτηση για την Ενέργεια και την Οικονομία, όπου ειπώθηκε ότι η Ευρώπη βρίσκεται πολύ κοντά στην ελληνική πρόταση για ευέλικτο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Και βέβαια όταν υπάρχει συζήτηση για την Οικονομία παρεμβαίνει ο Χρήστος Σταικούρας, ο οποίος ανακάλυψε… κρυφό κονδύλι στις εξαγγελίες Τσίπρα στην ΔΕΘ. Είπε συγκεκριμένα ότι το υπουργείο του είχε κοστολογήσει το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα σε 20,3 δισ. αλλά όμως δεν είχε υπολογίσει την κατάργηση του τέλους επιστροφής που είναι- κατά τον κ. Σταϊκούρα- άλλα 1,2 δισ. ευρώ. Όλοι έδωσαν συγχαρητήρια στον κ. Σταϊκούρα για αυτή την ανακάλυψη.

Τώρα θα πείτε γιατί ο Πρωθυπουργός άφησε τόσο χρόνο για ελεύθερη συζήτηση των υπουργών του; Κατά μια εκδοχή (που την λέει εις εκ των υπουργών του) ήταν επειδή ήθελε να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τα πεπραγμένα των υπουργών, αφού έως τώρα οι υπουργοί αναφέρονταν, κυρίως για τη δράση τους, στον Γρηγόρη Δημητριάδη.

***Όταν λειτουργεί ο επιτελικό κράτος

Γενικά το κλίμα στο Υπουργικό ήταν ευχάριστο, τόσο που όταν ο Νότης Μηταράκης ζήτησε προσωπικό για το ΕΚΑΒ στη Χίο κάποιοι θυμήθηκαν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του υπουργού (που μετέδωσε ο «Αντένα») και του είπαν ότι χρειάζεται επιπλέον και… σκηνοθέτες και κατάλληλο φωτισμό, κάνοντας πράξη το σύνθημα… «support the art workers». Μάλιστα σε κάποια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης βλέποντας τους υπουργούς να στηρίζουν ο ένας τις θέσεις του άλλου, γύρισε προς τον κ. Γεραπετρίτη και του είπε ότι το γεγονός ότι λειτουργεί το επιτελικό κράτος είναι και οι φιλοφρονήσεις μεταξύ των υπουργών που… «αλληλο-επαινούντα».

***Η πυραυλάκατος Βλαχάκος με τους «φονικούς» πυραύλους

Την Πέμπτη πρόκειται να πραγματοποιηθεί η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του νεότευκτου Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνομένων Βλημάτων «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ» (κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ). Η τελετή θα λάβει χώρα στην Διοίκηση Ταχέων Σκαφών, στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά. Οι Πυραυλάκατοι κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ» εκτός από τους «φονικούς» Exocet διαθέτουν το αντιπυραυλικό σύστημα CIWS GLMS RAM το οποίο φέρει 21 κατευθυνόμενα βλήματα , πυροβόλο 76mm Super Rapido Oto Breda δύο μικρότερα πυροβόλα 30mm Oto Breda ενώ μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα που ξεπερνά τους 35 κόμβους. Η παράδοση της Πυραυλακάτου θα αποτελέσει χωρίς αμφιβολία μια σημαντική «ανάσα» για τον Στόλο που έχει τεράστια ανάγκη από καινούργιες σύγχρονες Μονάδες προκειμένου να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει.

***Δείπνο Τσίπρα στην οικία του Αμερικανού πρέσβη

Δείπνο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, παρέθεσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, στην πρεσβευτική κατοικία. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, συζήτησαν με τον κ. Τσούνη για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τα ελληνοτουρκικά, το ουκρανικό και τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό