16.5 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Η πρώτη κάλπη είναι η μόνη κάλπη – Αύξηση 4% του χρόνου στις συντάξεις

Ειδήσεις Ελλάδα

«Η ακρίβεια που αποτελεί την πρώτη ανησυχία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία»

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και την Μάρα Ζαχαρέα παραχώρησε συνέντευξη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι ερωτήσεις ξεκίνησαν με το θέμα της ακρίβειας και επεκτάθηκαν στην εκλογές, όπου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρώτη κάλπη είναι η μόνη κάλπη».

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το τι θα κάνει είπε πως «η ακρίβεια που αποτελεί την πρώτη ανησυχία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Δεν είναι ακρίβεια Μητσοτάκη αλλά έχουμε ευθύνη να το αντιμετωπίσουμε», τόνισε.

Αναφέρθηκε στα μέτρα που λήφθηκαν αλλά και στην αύξηση των μισθών και την μείωση των φόρων. Ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε. Είχαμε τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ και στα τρόφιμα υπάρχει λελογισμένη μείωση. Εκτίμησε ότι έχουμε δει τα χειρότερα. Θα εξακολουθήσουμε να είμαστε δίπλα σε αυτούς που έχουν ανάγκη και ειδικά στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Για την μείωση του ΦΠΑ είπε ότι επιμένει πως δεν θα λειτουργήσει ως μέτρο. «Η μείωση του ΦΠΑ στερεί έσοδα από τα δημόσια ταμεία και δεν φτάνει στους καταναλωτές. Δεν θα μειωθεί οριζόντια, ίσως στοχευμένα. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στην τιμή του καφέ αλλά ο καφές δεν μειώθηκε».

Για την στρέβλωση της αγοράς είπε ότι «όσο λιγότεροι μεσάζοντες υπάρχουν θα είναι καλύτερα και για τον παραγωγό και τον καταναλωτή».

Αύξηση 4% του χρόνου στις συντάξεις

Για τις τιμές ενέργειας είπε ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε είχε αποτέλεσμα. Αναφέρθηκε στην φορολόγηση των παραγωγών ενέργειας και έτσι μειώθηκαν οι λογαριασμοί. Δεν μηδενίσαμε τις αυξήσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλά ήταν αισθητή η μείωση.

Για τα νοικοκυριά και αν θα χρησιμοποιηθεί το ίδιο μοντέλο σημείωσε πως «το παιχνίδι δεν παίζεται μόνο στην Ελλάδα. Αν η ΕΕ είχε δεχθεί το σχέδιό μας θα είχαν μειωθεί νωρίτερα. Εμείς εξακολουθούμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεσμεύομαι ότι το πλαίσιο στήριξης θα συνεχιστεί αν μας εμπιστευθούν οι πολίτες».

Είπε ακόμα ότι είναι αμφίβολο αν μειώνοντας τις τιμές στα τρόφιμα θα φτάσει στους καταναλωτές και τόνισε ότι «πρέπει να μας πει ο κ. Τσίπρας που θα βρει τα έξι δισ. ευρώ».

Η χώρα μας πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και γι αυτό λέω ότι τα προγράμματα των άλλων κομμάτων θα τίναζαν την μπάνκα στον αέρα και δεν θα βλέπαμε την επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κιάλι.

Τόνισε ακόμα ότι το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί σε βάθος 4ετιας αλλά πρέπει να έχουμε φορολογική συμμόρφωση.

Όσον περισσότερες είναι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τόσο περισσότερες δυνατότητες θα υπάρχουν να μην κλέβουν τον ΦΠΑ οι επιχειρηματίες.

Για την προσωπική διαφορά είπε ότι υπάρχει ανεντιμότητα από το κόμμα που κατακρεούργησε τις συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου. Εμείς θεσπίσαμε αυξήσεις για όλους τους συνταξιούχους αλλά κάποιοι δεν την είδαν λόγω προσωπικής διαφοράς. Εκτίμησε ότι οι αυξήσεις θα είναι γύρω στο 4%. Όμως θα συνεχίσουμε εμείς να ενισχύουμε τους συνταξιούχους μέχρι να σβήσει η προσωπική διαφορά.

Για την 13η σύνταξη ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «και φέτος θα έχουμε καλή πορεία της οικονομίας και τα Χριστούγεννα θα μπορέσουμε να στηρίξουμε και πάλι τους πολίτες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα παρουσιάζει όλα κατάμαυρα

Για τους μισθούς είπε ότι η αύξηση δεν έρχεται με φιρμάνι. Τόνισε ακόμα ότι όσο μειώνεται η ανεργία και υπάρχουν καλύτερα πληρωμένες θέσεις αναγκάζονται οι επιχειρηματίες να πληρώνουν καλύτερα. Εμείς δεν θέλουμε το επίδομα να είναι υποκατάστατο της εργασίας, σημείωσε. Και γι’ αυτό το κάναμε επίδομα εργασίας. Δεν θέλουμε εξαρτημένους από τα επιδόματα αλλά είναι αναγκαία.

Οι μισθοί βελτιώνονται εκτίμησε ακόμα και αναφερόμενος στην τουριστική περίοδο είπε ότι θα είμαστε σκληροί στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας που προστατεύει τον εργαζόμενο από τον εργοδότη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις 120 δόσεις που αναβίωσαν και δήλωσε περήφανος που έμεινε η κοινωνία όρθια στην πανδημία. Για την διαφορετική οπτική που έχει με τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. «Ναι, έχουμε πρόβλημα ακρίβειας και στέγης αλλά η διαφημιστική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο γκρίζα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα βλέπει όλα κατάμαυρα. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα».

«Η πρώτη κάλπη είναι η μόνη κάλπη»

«Η πρώτη κάλπη είναι και η μόνη κάλπη», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι ως πρώτο κόμμα θα πάρει την εντολή αλλά πως δεν θα πει κάτι άλλο.

«Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω σε ένα υποθετικό σενάριο», τόνισε όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει αν ο κ. Ανδρουλάκης αποσύρει τον όρο να μην είναι πρωθυπουργός. «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει μια προσωπική εμμονή μαζί μου» είπε και πρόσθεσε ότι το τρίτο κόμμα δεν μπορεί να ορίσει πρωθυπουργό.

Είπε ακόμα ότι υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι «δεν χρειαζόμαστε ένα ασταθή κυβερνητικό συνασπισμό. Δεν θα πάρω βουλευτές από άλλα κόμματα το έχω απορρίψει κατηγορηματικά αλλά είμαστε ανοικτοί σε στελέχη από άλλους χώρους».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθώ ψήφο εμπιστοσύνης που να μην στηρίζεται αμιγώς στους εκλεγμένους βουλευτές της ΝΔ», σχολιάζοντας τα περί ψήφου ανοχής. Δεν θα δεχθώ ψήφο ανοχής το λέω κατηγορηματικά, τόνισε και χαρακτήρισε αχταρμά τα όσα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τινάζει την μπάνκα στον αέρα

Για το θέμα της στέγης ο πρωθυπουργός είπε ότι ακόμα και η αύξηση των ενοικίων είναι και η άλλη όψη της ανάπτυξης και αναφέρθηκε στην απόφαση για δωρεάν γονική παροχή. Επίσης στο πρόγραμμα Στέγη μου, το οποίο είπε πάει πολύ καλά και θα διπλασιαστεί και αν χρειαστεί και είναι μεγάλη η ζήτηση θα αυξηθούν τα όρια.

«Ο κ. Τσίπρας έλεγε τα ίδια το 2014»

Για το πραγματικό κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η απορία μπορεί να λυθεί με τρεις ανεξάρτητους να κοστολογήσουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη ήταν από την αρχή πανάκριβο το πρόγραμμα τόνισε. Ήρθε και τίναξε την μπάνκα στον αέρα.

Είπε ακόμα ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ του 2014 με το σημερινό είναι σχεδόν το ίδιο. Τίποτα δεν άλλαξε και πρέπει να το καταλάβουν οι πολίτες. Εμείς γίναμε πιο έμπειροι και μάθαμε από τα λάθη μας.

«Χρησιμοποιώ το πρωθυπουργικό αεροπλάνο όταν δεν έχω άλλο τρόπο»

Για την χρήση του πρωθυπουργικού αεροπλάνου και τις κατηγορίες Τσίπρα είπε ότι είναι συνηθισμένος στις προσωπικές επιθέσεις. «Το προσπερνώ και ασχολούμαι με το μέλλον. Είμαι πρωθυπουργός. Γιατί δεν ζήτησε να βγώ και από το Μαξίμου ο κ. Τσίπρας; Χρησιμοποιώ το πρωθυπουργικό αεροπλάνο όταν δεν έχω άλλο τρόπο. Κι εκείνος το χρησιμοποίησε και καλά έκανε».

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε να για μην επιτρέψουμε στους μαχαιροβγάλτες να κατέβουν στις εκλογές»

Για το κόμμα Κασιδιάρη είπε ότι «κάναμε ό,τι μπορούσαμε να για μην επιτρέψουμε στους μαχαιροβγάλτες να κατέβουν στις εκλογές και λυπάμαι που το κάναμε μόνοι μας». Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εκτίμησε να κατέβει ο Κασιδιάρης στις επόμενες εκλογές γιατί η διάταξη που ψηφίσαμε απέδωσε. «Κάποιοι στενοχωριούνται που δεν κατεβαίνει ο Κασιδιάρης και δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα» είπε αφήνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα αναζητήσω 200 βουλευτές για να ψηφίζουν περισσότεροι ομογενείς από τον τόπο κατοικίας τους»

«Αν χρειαστεί να έχουμε δυο εκλογές θα πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες και στις δυο εκλογές», είπε και αναφέρθηκε στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπλοκάρει τους νέους που δουλεύουν σεζόν στα νησιά, είπε ότι το ίδιο είχε γίνει και το 2019 και το 2015 με το δημοψήφισμα και τότε δεν είχε διαμαρτυρηθεί ο κ. Τσίπρας.

Για την ψήφο των ομογενών δεσμεύτηκε ότι θα επιχειρήσει να βρει πλειοψηφία 200 βουλευτών για να μπορούν περισσότεροι ομογενείς να ψηφίζουν από τον τόπο καταγωγής τους και «θα δω τότε ποιος θα στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία» είπε χαρακτηριστικά

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό