20.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η πρωθυπουργός καταθέτει για τη μαζική σφαγή εκατομμυρίων βιζόν

Ειδήσεις Ελλάδα

Αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες της βρίσκεται η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν, καθώς πρόκειται να καταθέσει για την τεράστια εκστρατεία θανάτωσης εκατομμυρίων βιζόν πέρυσι.

Η Φρεντέρικσεν, η οποία είχε ζητήσει συγγνώμη για τη διαχείριση της κρίσης, θα λάβει θέση μάρτυρα την Πέμπτη, στην κοινοβουλευτική έρευνα για την αμφιλεγόμενη απόφασή της να σκοτώσει 17 εκατομμύρια βιζόν λόγω ανησυχιών για την μετάλλαξη του Co-19.

Η έρευνα έχει πλήξει την εμπιστοσύνη του κοινού, με την υποστήριξη στην κυβέρνηση- που ενισχύηθηκε αρχικά από την ταχεία και σταθερή απάντηση στην πανδημία- να έχει βυθιστεί μετά από μια σειρά από «άβολες» αποκαλύψεις.

Η βιαστική απόφαση για τη μαζική σφαγή του πληθυσμού των βιζόν στη χώρα ανάγκασε σε παραίτηση έναν υπουργό, πλήττοντας τη φήμη της σκανδιναβικής χώρας. Στόχος της έρευνας είναι να αποσαφηνίσει εάν η σοσιαλδημοκρατική πρωθυπουργός και η κυβέρνησή της γνώριζαν, πριν από την απόφαση, ότι η μαζική σφαγή ήταν παράνομη.

Σε μια νέα τροπή, η έρευνα αποκάλυψε τον Οκτώβριο ότι η πρωθυπουργός της Δανίας και τρία ανώτερα στελέχη είχαν διαγράψει αυτόματα όλα τα μηνύματα κειμένου από τις συσκευές τους, γεγονός που οδήγησε την αντιπολίτευση στην εικασία ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει στοιχεία. Μάλιστα, ενώ το δικαστήριο είχε ζητήσει από το γραφείο του πρωθυπουργού να αποκαταστήσει το υλικό που είχε διαγραφεί, αυτές οι προσπάθειες απέτυχαν, σύμφωνα με το γραφείο της Φρεντέρικσεν.

Με το σταθερό προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών έναντι των αντιπάλων τους να έχει καταρρεύσει πλέον, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρνουν την κυβέρνηση και το υποστηρικτικό της μπλοκ σε μια μάχη «σώμα με σώμα» με τη δεξιά αντιπολίτευση. Οι Σοσιαλδημοκράτες παρέμειναν το μεγαλύτερο κόμμα στις τοπικές εκλογές του περασμένου μήνα, αλλά σημείωσαν πτώση 4% στη στήριξη από τις προηγούμενες τοπικές εκλογές.

Η κοινοβουλευτική έρευνα έχει προγραμματιστεί να δημοσιεύσει τα ευρήματά της έως τον Απρίλιο του 2022, περίπου ένα χρόνο πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό