21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Η παράμετρος των εκλογών μπαίνει στα κριτήρια»

Ειδήσεις Ελλάδα

Με μικρά αλλά μετρημένα βήματα οι θεσμικοί έδειξαν στο ταμπλό πως η αντίδρασή τους στη χορωδία των CEOs των γιγάντων της βιομηχανίας των επενδύσεων δεν ήταν η απόφαση για ρευστοποίηση θέσεων. Η προειδοποίηση του Da Solomon της Goldman Sachs ήταν: Η οικονομία θα αντιμετωπίσει στο μέλλον «μέρες αναταράξεων». Ο Jamie Dimon της JPMorgan ειδοποίησε: Έρχεται μια «ήπια έως σκληρή ύφεση», ενώ η Lisa Shalett της Morgan Stanley είπε ότι οι εταιρείες θα υποστούν μια «αφύπνιση» με τις κλοτσιές στα κέρδη. Τα μηνύματα γίνονται όλο και πιο τρομακτικά όσο οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να κυριαρχούν στην οικονομία.

Εδώ, ωστόσο, είχαμε χθες την πρώτη χαλάρωση στις πιέσεις που αφορούσαν επί μέρες τα τραπεζικά blue chips. Πιθανά η μικρή αυτή αλλαγή έδωσε το σύνθημα για να συνεχιστεί το αγοραστικό ενδιαφέρον, σε αρκετές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αξίζει να αναφέρουμε πως ανοδικές την Τετάρτη ήταν κύρια οι ανοδικές της Τρίτης. Με τη συμπλήρωση του δίωρου στη διαπραγμάτευση, ο Γ.Δ. είχε διαγράψει διακύμανση από τις 903,80 έως τις 910 μονάδες, καθόταν στις 905,11 με τον τζίρο στα 17,5 εκατ. ευρώ. Ήδη τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου ήταν γνωστά και προκάλεσαν μικτή αντίδραση.

Η στήλη είχε ειδοποιήσει, διαπιστώνοντας το θολό για τους περισσότερους μήνυμα από τα δεδομένα των συναλλαγών: Στην προσπάθεια να δικαιολογηθεί η δυναμική των ημερών με μείωση των όγκων, υψηλή μεταβλητότητα και κυριαρχία των πωλητών στα τραπεζικά blue chips, οι εγχώριοι αναλυτές μάς τόνισαν επίμονα: Η παράμετρος των εκλογών μπαίνει σταδιακά στα κριτήρια των θεσμικών, εγχώριων και ξένων. Ενώ για την εξέλιξη από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης το μήνυμα από τα ειδικά κατασκευασμένα εργαλεία μας ήταν: «Μην απελπίζεσαι και θα φωτίσει. Κάνε λιγάκι υπομονή». Χθες το πρωί δηλώναμε: Σημαντικό και υπό όρους απελευθερωτικό το γεγονός της μείωσης της συμμετοχής στην ΑΛΦΑ από τον κ. Paulson που κατείχε πρόσφατα το 5,66%.

Η μελέτη των προτάσεων της κυβέρνησης για τις τράπεζες και ο προσδιορισμός των τμημάτων των εσόδων τους που σηκώνουν μειώσεις υπέρ των οφειλετών βοήθησε στη διαμόρφωση εικόνας για το κομμάτι των προμηθειών που θα περάσουν στη βάσανο κάποιων μειώσεων. Από τον Μάνο Χατζηδάκη οι εκτιμήσεις επί αυτών ήταν ότι στην καλύτερη περίπτωση η μείωση των εσόδων από τις προμήθειες θα είναι 2% και στη χειρότερη 5%. Για εβδομάδα τόσο φτωχή από σημαντικές ειδήσεις που παραμένει πολύ φτωχή, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να εμφανίζει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα. Και εμείς ειδοποιήσαμε έγκαιρα και «προκαταβολικά».

Σοφοκλής β’

Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Από την έντυπη έκδοση

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό