21.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Η… πανοπλία του Ερντογάν και το κολύμπι στην Χίο – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Τη στιγμή που προϋπόθεση για τον μοναδικό διάλογο που άνοιξε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών, είναι η αποφυγή δηλώσεων που δυναμιτίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και απειλών του τύπου «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως δεν καταλαβαίνει τίποτα. Τις απειλές εναντίον της χώρας μας τις έχει σε πρώτη διάταξη. Έτσι κατά την επιστροφή του από την Αστανά, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, δήλωσε αναφερόμενος στην Ελλάδα πως «όλα είναι έτοιμα, φορέσαμε την πανοπλία μας».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει το γνωστό «μία νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά», αλλά χωρίς να δίνει την… ημερομηνία. Σε ερώτηση Τούρκων δημοσιογράφων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και κυρίως την αμερικανική στρατιωτική κινητικότητα στην Αλεξανδρούπολη, τη Λέσβο και τα νησιά του Αιγαίου, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι έχουν προειδοποιήσει για το θέμα αυτό ακόμη και τις ΗΠΑ.

Το καλάθι της νοικοκυράς ***Διάλογος αλλά χωρίς απειλές

Βεβαίως άλλα συμφώνησαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών. Δεν νομίζω ότι η συνάντησή τους και όσα συμφωνήθηκαν στο ΝΑΤΟ να ήταν εν αγνοία του Τούρκου Προέδρου. Συμφώνησαν δηλαδή ότι για να συνεχισθεί ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι απειλές. Ο Ακάρ, έως τώρα εμφανιζόταν ο πιο σκληρός Τούρκος πολιτικός (τουλάχιστον στις εκφράσεις του ) έναντι της χώρας μας και συζήτησε με τον κ. Παναγιωτόπουλο την αποφυγή απειλών. Να σκεφτείτε ότι ακόμα και για τις ασκήσεις που διεξάγουν οι δύο χώρες συμφωνήθηκε να μην βγουν από τα όριά τους και Αθήνα και Άγκυρα θα πρέπει να είναι προσεκτικές.

***Παίρνουμε κάθε απειλή στα σοβαρά για να είμαστε νικηφόροι

Τώρα όσον αφορά το περιβόητο «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα…», που συνεχώς, εβδομάδες τώρα, το έχει βάλει στο λεξιλόγιό του ο Τούρκος Πρόεδρος, υπήρξε μια απάντηση στο… πεδίο. Και όταν λέω πεδίο εννοώ από τα ακριτικά νησιά Χίο, Οινούσες, Ψαρά και Παναγιά, όπου τα επισκέφθηκε μέρα (και όχι νύχτα) ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Είπε σε κατοίκους και σε στρατιώτες να μην φοβούνται τίποτα από τέτοιες απειλές. Τους είπε ακόμα να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων είναι να ενισχύουν και να εμπεδώνουν στους πολίτες το αίσθημα ασφαλείας. Δεν παρέλειψε να πει ακόμα «πως παίρνουμε κάθε απειλή πολύ σοβαρά, ετοιμαζόμαστε εάν χρειαστεί για να είμαστε νικηφόροι». Απευθυνόμενος ειδικά στους ένστολους ακρίτες που φρουρούν τα σύνορα μας υπογράμισε: «Η αξιοπρέπεια της πατρίδας βρίσκεται στα χέρια μας, στα δικά σας χέρια», την ώρα που οι στρατιώτες τραγουδούσαν με μια φωνή τον εθνικό μας ύμνο

Ειδικά όμως για την άλλη απειλή αυτή που προτρέπουν (και απειλούν) τους Έλληνες να μάθουν κολύμπι ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέφερε ότι «οι Χιώτες γνωρίζουν καλό κολύμπι. Κολύμπι», είπε, «θα χρειαστεί να μάθουν όσοι έρθουν στα νησιά για να γυρίζουν απέναντι»

***Τα ποσοστά των γαλάζιων βουλευτών για τις εκλογές

Πάμε τώρα στη Βουλή και κάθε φορά που έχει αντιπαράθεση Μητσοτάκη– Τσίπρα στην ώρα του Πρωθυπουργού πάντοτε δημιουργούνται πηγαδάκια στο εντευκτήριο και στο καφενείο. Κύριο θέμα ανάμεσα στους γαλάζιους βουλευτές ήταν ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών. Ορισμένοι μάλιστα κρατούσαν ημερολόγιο και κοιτούσαν τις ημερομηνίες με τον πρώην υφυπουργό και Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές Γιάννη Κεφαλογιάννη να επιμένει πως οι εκλογές (οι πρώτες με την απλή αναλογική) θα διεξαχθούν στις 2 Απριλίου δίνοντας μάλιστα και ποσοστό της ΝΔ που θα είναι εκεί γύρω στο 34%.

***Οι τρεις νέες μονοεδρικές

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, έγινε στα πηγαδάκια βουλευτών στη Βουλή, εκτενής αναφορά και στον εκλογικό νόμο. Με θέμα την απογραφή, που θα έχει ως συνέπεια την μείωση ή την αύξηση των εδρών σε κάθε περιφέρεια. Εκείνο που έκανε εντύπωση είναι ότι οι πάντες γνώριζαν ότι με την απογραφή δημιουργούνται τρεις νέες μονοεδρικές (από δυεδρικές) περιφέρειες, ήτοι της Καστοριάς, της Θεσπρωτίας και της Χίου (η τελευταία είναι η εκλογική περιφέρεια του Νότη Μηταράκη). Υπήρξε μεγάλη συζήτηση (και αγωνία θα έλεγα) εάν οι επικείμενες εκλογές θα γίνουν με την παλιά απογραφή ή με τη νέα χωρίς κανείς να δώσει κάποια απάντηση. Ορισμένοι ωστόσο έλεγαν πως θα γίνει με την νέα απογραφή.

***Συζήτηση και για το πλαφόν

Το καλύτερο όμως για τις εκλογές σας το άφησα στο τέλος. Υπήρξε μια διαρροή από έναν συνήθως καλά ενημερωμένο βουλευτή για τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τον εκλογικό νόμο. Έλεγε λοιπόν ότι αμέσως μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση που θα προκύψει (ο εν λόγω γαλάζιος βουλευτής έλεγε πως θα είναι κυβέρνηση ΝΔ0, προγραμματίζει να αυξήσει το πλαφόν για την εισδοχή στη Βουλή από 3% σε 5%. Και γιατί να το κάνει αυτό; Ρώτησε κάποιος. Επειδή με αυτόν τον τρόπο μένει για πάντα εκτός Βουλής ο Κασιδιάρης και άλλοι παρόμοιοί του, απάντησε. Ο Τσίπρας συμφωνεί; Ήταν η δεύτερη ερώτηση. Και ο «ενημερωμένος βουλευτής», είπε πως μάλλον δεν έχει αντίρρηση. Λέτε;

***Πικρές αλήθειες

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σεβόμενο τις διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής να μην δημοσίευσε ακέραιο το πόρισμα του για τις υποκλοπές, ωστόσο η στήλη μας σας αποκαλύπτει τις τελευταίες παραγράφους του πορίσματος των 51 σελίδων. Σε αυτές οι συντάκτες του αναλυτικού αυτού πονήματος, οι βουλευτές Ευαγγελία Λιακούλη και Δημήτριος Μπιάγκης αναφέρουν δεικτικά τα εξής: «Οι εξεταστικές επιτροπές είναι κοινοβουλευτικά όργανα, τα οποία δια της ορθής λειτουργίας τους σκοπό έχουν την αποκάλυψη της πραγματικότητας. Στην εξεταζόμενη υπόθεση, ο σκοπός αυτός δεν επετεύχθη σε καμία περίπτωση. Η κυβερνητική πλειοψηφία εντός της επιτροπής , επιδίωξε με κάθε δυνατό τρόπο να εξουδετερώσει την προσπάθεια διαλεύκανσης των υπό έρευνα ζητημάτων . Αυτό έχει ήδη καταγραφεί ιστορικά, ως ένα σοβαρό πλήγμα στη Δημοκρατία και τη Διαφάνεια». Είμαστε σίγουροι ότι και στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την επόμενη Παρασκευή, όπου θα εξεταστούν τα πορίσματα των κομμάτων, θα ειπωθούν οι ίδιες ακριβώς πικρές αλήθειες.

***Μια νέα τριμερής συμμαχία!

Το τριμερές σχήμα Ελλάδας – Βουλγαρίας και Ρουμανίας αρχίζει να αποκτά οντότητα εντός της ΕΕ. Θέλετε ένα παράδειγμα; Χθες, έγινε στη Σόφια η δεύτερη συνάντηση. Την πρώτη είχε φιλοξενήσει στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Χθες, οικοδέσποινα ήταν η Βουλγάρα ομόλογός του Velislava Petrova ενώ η επόμενη συνάντηση θα γίνει στο Βουκουρέστι. Από πλευράς Ρουμανίας συμμετείχε η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Daniela Grigore Gitman, η οποία ήταν παρούσα και στη συνάντηση στην Ελλάδα. Το εγχείρημα βλέπουν πολύ θετικά και τα τρία μέρη καθώς διαπιστώνεται συναντίληψη και διάθεση για εποικοδομητική συνεργασία.

Γι’ αυτό κρίνεται σημαντικό να υπάρχει συντονισμός στο πλαίσιο της ΕΕ.«Η ανάπτυξη των πολιτικών, οικονομικών και ενεργειακών δεσμών ανάμεσά μας αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη» σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός.

Και οι τρεις χώρες συμφώνησαν πως πρέπει να βρουν εναλλακτικές πηγές και οδούς για την ενέργεια που να εξυπηρετούν την αποδέσμευση από την Ρωσία. Παράλληλα, αποφασίστηκε να κινηθούν από κοινού με πρωτοβουλίες για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Πάντως, ο κ. Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την επιθετική ρητορική της Άγκυρας: «Ο αναθεωρητισμός δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Ευρώπη. Οι αναθεωρητικές διεκδικήσεις που προέρχονται από την Τουρκία για αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών είναι εκτός συζήτησης στην Ευρώπη του σήμερα» τόνισε.

***Σημασία έχει να σηκώνεσαι όταν πέφτεις

Ένα… απρόοπτο συνέβη στην αίθουσα της Ολομέλειας στη Βουλή (ευτυχώς χωρίς τραυματισμό) , λίγο αφού είχε τελειώσει η πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα άρχιζε η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα. Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη «έχασε» ένα σκαλί κι έπεσε, προκαλώντας κινητοποίηση. Τι είχε συμβεί; κατέβαινε τα σκαλιά στο πλάι του προεδρείου της Βουλής, βλέποντας προς τα υπουργικά έδρανα και τον Πρωθυπουργό. Ήταν η ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαδεχτεί στο βήμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Σοφία Βούλτεψη δεν πρόσεξε ότι «έχανε» το τελευταίο σκαλί, με αποτέλεσμα να πέσει. Αμέσως βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έτρεξαν να τη σηκώσουν και φάνηκε πως η Σοφία Βούλτεψη χτύπησε λίγο στο γόνατό της. Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού βεβαιώθηκε ότι η Σοφία Βούλτεψη δεν είχε χτυπήσει, θέλησε να… αστειευτεί: «Σημασία έχει να σηκώνεσαι όταν πέφτεις», είπε.

***Μέτρα για την προστασία των παιδιών

Άμεσα νομικά µέτρα και ισχυρά εργαλεία για την εξακρίβωση της ηλικίας των χρηστών στις διαδικτυακές πλατφόρµες και τις εφαρμογές γνωριμιών, ζητά από την Επιτροπή η Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, σε ερώτησή της µε αφορμή την υπόθεση της 12χρονης. Επισημαίνει πως µέσω της τεχνητής νοημοσύνης µπορεί να επαληθευτεί η ταυτότητα του χρήστη, ρωτώντας την Κομισιόν για τους τρόπους που µπορεί να αξιοποιηθεί µε τον πιο κατάλληλο τρόπο η τεχνολογία αυτή. Παράλληλα, καλεί την Επιτροπή να θέσει σαφείς κανόνες για τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών, επιβεβαιώνοντας και διασφαλίζοντας πως ενσωματώνουν ισχυρά εργαλεία για την προστασία των παιδιών από πιθανή κακοποίηση µέσω διαδικτύου. Η παρέμβαση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, έρχεται µετά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις για την υπόθεση εκμετάλλευσης και εκπόρνευσης της 12χρονης, µέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής γνωριμιών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό