27.1 C
Athens
Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Ερντογάν: Τι αναφέρουν πηγές από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Ειδήσεις Ελλάδα

Στη βάση της θετικής ατζέντας, αποφεύγοντας τα δύσκολα θέματα που σχετίζονται με το Αιγαίο θα κινηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν αύριο (13/5) στην Άγκυρα, με διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ωστόσο να επισημαίνουν ότι θα τεθούν και θέματα μειονότητας τόσο για Δυτική Θράκη όσο για Ρόδο, Κω και Θεσσαλονίκη….

Πηγές από την Αθήνα, σημειώνουν σε κάθε περίπτωση πως η Ελληνική πλευρά έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για τη συνάντηση και θα απαντήσει σε όποιο θέμα μπει στο τραπέζι από τον πρόεδρο της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές από την Άγκυρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, στο πλαίσιο του κοινού στόχου που έχουν θέσει οι ηγέτες των δύο χωρών θα αξιολογηθούν τα βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να αυξηθεί στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ο εμπορικός όγκος μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος αυτή τη στιγμή προσεγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναμένεται να τεθούν στην ημερήσια διάταξη θέματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, την οποία ο Ερντογάν στη συνέντευξή του στην Καθημερινή αποκαλεί «τουρκική» ενώ η Άγκυρα βάζει στο τραπέζι και θέμα ομογενών στη Ρόδο, στην Κω και στη Θεσσαλονίκη….

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα συζητηθεί επίσης η διαδικασία της διευκολυνόμενης έκδοσης βίζας στην πόρτα, η οποία εφαρμόζεται από τις 30 Μαρτίου για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε 10 ελληνικά νησιά. Επίσης θα συζητηθεί η περαιτέρω συνέχιση της διαδικασίας.

Κορυφαίοι επιχειρηματίες των δύο χωρών προγραμματίζεται να συναντηθούν υπό τη στέγη του νεοσύστατου «Μεικτού Επιχειρηματικού Συμβουλίου».

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αναμένεται να υπάρξει συνέχιση στο κοινό σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως οι μεταφορές, η επιστήμη, η τεχνολογία, η γεωργία, ο τουρισμός, η υγεία και οι κοινωνικές σχέσεις, ιδίως η οικονομία, στη βάση μιας θετικής ατζέντας.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, όπου αναμένεται να επανεξεταστεί η συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και οι προσδοκίες σχετικά με αυτά τα ζητήματα, θα συζητηθεί επίσης και η από κοινού καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης καθώς και η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.

Προβλέπεται επίσης να διαβιβαστούν οι απόψεις της Τουρκίας για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, κυρίως για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ως προσθήκη στις 15 συμφωνίες που υπογράφηκαν σε διάφορους τομείς κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος Ερντογάν στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου 2023, βρίσκεται στην ατζέντα και η υπογραφή συμφωνιών για την «Υγεία και τις Ιατρικές Επιστήμες και τη Διαχείριση Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έχει προγραμματιστεί να γίνει κοινή δήλωση από τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Μητσοτάκη, με τρόπο που θα αντικατοπτρίσει τη θετική τάση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό