29 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Η… μοναχικότητα στο Χρηματιστήριο, τα νούμερα ρεκόρ και ο παράγοντας «Χ»

Ειδήσεις Ελλάδα

Αποτελεί τη μοναδική ασφαλιστική εταιρεία στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο λόγος για την Interlife, η οποία ιδρύθηκε το 1991 στη Θεσσαλονίκη από τον Γιάννη Βοτσαρίδη. Μέσα σ’ αυτά τα 33 χρόνια λειτουργίας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διοικεί μια εταιρεία, η οποία κάθε χρόνο «μεγαλώνει».

Το 2023, φυσικά, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, με τα προ-φόρων κέρδη να φθάνουν στα 17,2 εκατ. ευρώ και την καθαρή κερδοφορία να βελτιώνεται στα 13,7 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα ίδια κεφάλαια ξεπέρασαν τα 130 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας, με το συνολικό ενεργητικό να σκαρφαλώνει στο ρεκόρ των 306 εκατ. ευρώ.

Η είσοδος στο Χρηματιστήριο Γιάννης Βοτσαρίδης.

Όταν το 1991, ο κ. Βοτσαρίδης, ο οποίος σήμερα ελέγχει το 29% των μετοχών της Interlife, ξεκινούσε το φιλόδοξο εγχείρημά του, ουδείς περίμενε αυτήν την αλματώδη εξέλιξη, η οποία το 2021 έφθασε να επισφραγιστεί με την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ας σημειωθεί ότι το 2012 είχε προηγηθεί η εισαγωγή της εταιρείας στην αγορά της Κύπρου, από την οποία ωστόσο αποχώρησε το 2023.

Τα τελευταία χρόνια, ο κ. Βοτσαρίδης έχει καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου, απλώνοντας δίχτυα και στη χρυσοφόρα αγορά των ακινήτων. Έτσι, μέσω της Interlife Properties, η εταιρεία προχώρησε το 2023 σε νέες επενδύσεις ύψους 28,2 εκατ. ευρώ, αποκτώντας ένα σημαντικό αποτύπωμα σ΄ έναν πολλά υποσχόμενο τομέα της οικονομίας.

Η Νο.1 πρόκληση

Από την άλλη πλευρά, οι δεδομένες προκλήσεις στον ευρύτερο ασφαλιστικό κλάδο, αναμφίβολα, προβληματίζουν τον κ. Βοτσαρίδη, ο οποίος θα πρέπει να έχει κατά νου την αύξηση των αποζημιώσεων λόγω των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής. Κι αυτό αποτυπώθηκε στις αυξημένες ασφαλιστικές αποζημιώσεις του 2023, οι οποίες έφθασαν στα 130 εκατ. ευρώ έναντι 110 εκατ. ευρώ το 2022.

Βακάκης: Πώς σε 7 χρόνια πούλησε το 10% της Jumbo

Ανεξαρτήτως αυτού, πάντως, η διοίκηση της Interlife εξακολουθεί να αισιοδοξεί και να ποντάρει στην περαιτέρω αύξηση της παραγωγής ασφαλιστικών συμβολαίων, η οποία συνιστά το «κλειδί» για τη διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας και τη βελτίωση των δεικτών φερεγγυότητας.

Κι όλα αυτά, πλέον, μένει να αποτυπωθούν και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, όπου η μετοχή αναζητά τον επόμενο καταλύτη, ώστε να αφήσει πίσω την περιοχή των 5 ευρώ και να ξεπεράσει το ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης.

Μπήτρος: Τα επτά χρόνια… φαγούρας και το φως (;) στην άκρη του τούνελ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό