23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η μάχη της Κωνσταντινούπολης θα κρίνει τον νικητή των τουρκικών εκλογών

Ειδήσεις Ελλάδα

Εκατομμύρια Τούρκοι σπεύδουν στις κάλπες την Κυριακή για να εκλέξουν τους δημάρχους των μεγαλύτερων πόλεων, με όλους να περιμένουν να δουν αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει να πάρει πίσω τον έλεγχο των μεγάλων πόλεων από την αντιπολίτευση.

Όμως τα βλέμματα όλων –και του Ερντογάν– είναι στην Κωνσταντινούπολη. Πριν από πέντε χρόνια, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, επικεφαλής ενός σχηματισμού πέντε κομμάτων, κέρδισε τον εκλεκτό του Ερντογάν διαλύοντας το όραμά του για απόλυτη κυριαρχία σε όλα τα επίπεδα.

Τώρα, ο Ερντογάν θέλει να πάρει τη ρεβάνς στην πόλη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, από την οποία ξεκίνησε και ο ίδιος την πολιτική του καριέρα.

«Η Κωνσταντινούπολη είναι το σπίτι του (Ερντογάν). Το να χάσει τις δημοτικές εκλογές από την αντιπολίτευση το 2019 ήταν ένα τεράστιο χτύπημα για τον ίδιο», λέει στο BBC ο Ισάν Ακτάς του τμήματος επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Medipol στην Κωνσταντινούπολη.

Κρίσιμη η Κωνσταντινούπολη

Το αποτέλεσμα της Κωνσταντινούπολης θα θεωρηθεί ένα πολύ κρίσιμο τεστ που θα δείξει αν η αντιπολίτευση μπορεί να αποτελέσει απειλή για την κυριαρχία του Ερντογάν και του κόμματος του, AKP, στις επόμενες προεδρικές εκλογές που θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε στις περυσινές προεδρικές εκλογές μία τρίτη θητεία, όμως στις τοπικές εκλογές, το κοσμικό CHP ελπίζει να διατηρήσει την κυριαρχία του στις μεγάλες πόλεις, τις οποίες κατάφερε να επανακτήσει πριν από πέντε χρόνια. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Κωνσταντινούπολη, αλλά και την πρωτεύουσα Άγκυρα και την Αντάλια.

Μέχρι το 2019, το AKP του Ερντογάν και οι ισλαμιστές προκάτοχοί του κυριαρχούσαν και στις δύο μεγάλες πόλεις της Τουρκίας για 25 χρόνια.

Μάλιστα, στην Κωνσταντινούπολη, το 2019, ο Ιμάμογλου κέρδισε τον αντίπαλό του δύο φορές, καθώς το AKP είπε ότι υπήρξαν παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία και οι Αρχές διέταξαν επανάληψη των εκλογών.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Για τις εκλογές της Κυριακής, οι δημοσκοπήσεις μέχρι πρότινος έδιναν σε γενικές γραμμές ένα προβάδισμα λίγων μονάδων στον Εκρέμ Ιμάμογλου που κυμαινόταν στα όρια του στατιστικού λάθους, πράγμα που σημαίνει ότι η εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί στο νήμα. Η μάχη φαινόταν να είναι αμφίρροπη.

Μπαίνοντας, όμως, στην τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν την ψαλίδα να ανοίγει υπέρ του Ιμάμογλου, με μία μάλιστα δημοσκόπηση να δίνει ακόμα και διαφορά 10 μονάδων από τον εκλεκτό του Ερντογάν, ο οποίος είναι σχετικά άγνωστος στην πόλη και ο Τούρκος πρόεδρος έχει πάρει πάνω του όλη την εκστρατεία.

Όμως, πρέπει να τονίζουμε ότι οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία θεωρούνται αμφιβόλου αξιοπιστίας, καθώς διεξάγονται από εταιρείες με πολιτικές εξαρτήσεις.

Όσον αφορά την Άγκυρα, η εικόνα είναι ξεκάθαρη υπέρ του νυν δημάρχου Μανσούρ Γιαβάς (CHP) έναντι του υποψηφίου του ΑΚΡ, Τουργκούτ Αλτίνοκ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό