21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας και ο κατώτατος μισθός, τι θυμήθηκαν Χατζηδάκης και Ζαχαράκη, η αντεπίθεση των Ιταλών της Edison και η νέα πλατφόρμα για τα POS – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά την … παρέλαση!

Κατ΄ αρχήν να σας ενημερώσω ότι το υπουργικό συμβούλιο, στη συνεδρίαση του οποίου θα εγκριθεί ο νέος κατώτατος μισθός, μετά από την εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρίας Δόμνας Μιχαηλίδου, θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου. Η ημερομηνία έχει κλείσει. Κι έχω βάσιμες υποψίες ότι η επιλογή της ημερομηνίας προέκυψε από … επικοινωνιακούς λόγους!

Δύσκολο διήμερο

Θα σας το εξηγήσω αμέσως. Το διήμερο 24 – Κυριακή της Ορθοδοξίας – και 25 Μαρτίου θα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο διήμερο για τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μαξίμου και την κυβέρνηση. Το «διαζύγιο» της Εκκλησίας με την Πολιτεία θα γίνει εμφανές. Και φυσικά θα κυριαρχήσει στην εσωτερική ειδησεογραφία. Για πρώτη φορά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός μάλλον θα «τσαλακωθούν» από τις αντιδράσεις της ιεραρχίας της Εκκλησίας….

«Κόντρα ρελάνς»

Ως εκ τούτου υπάρχει ανάγκη για να «αντεπιτεθεί» – προεκλογική περίοδος γαρ – ο κ. Μητσοτάκης και να κάνει «κόντρα ρελάνς» προς την κοινωνία. Μου λένε λοιπόν ότι αυτό θα γίνει με την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 27 Μαρτίου, αφού στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών θα έχουν καλλιεργηθεί – τεχνηέντως φυσικά – οι σχετικές προσδοκίες για το ύψος της αύξησης!

Επιμένουν

Οι πληροφορίες μου επιμένουν ότι ο νέος κατώτατος μισθός που θα εγκριθεί θα είναι 830 ευρώ το μήνα, από 780 ευρώ που είναι τώρα. Ετσι τα 50 ευρώ αύξηση θα συνοδευτούν και από το γεγονός ότι συμπαρασύρονται και οι τριετίες που έχουν οι εργαζόμενοι. Ως εκ τούτου και τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου ότι θα μπορέσουν να τις επισκιάσουν, αλλά και να περιορίσουν τις  αρνητικές εντυπώσεις από τις αυταπάτες που καλλιεργήθηκαν για νέο επίδομα το Πάσχα. Κάτι που βεβαίως διέψευσε ρητά και κατηγορηματικά ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας χθες το μεσημέρι στην τηλεόραση του Σκάι….

Αλλαγές!

Πως γυρίζουν οι καιροί! Θυμάμαι την σημερινή υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κυρία Σοφία Ζαχαράκη ως συνεργάτιδα του τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη. Στα χρόνια των μνημονίων – δεν θα τα έλεγες και ευτυχισμένα!

Reunion στις … Βρυξέλλες

Τα χρόνια πέρασαν και οι δύο παλιοί συνεργάτες – ο δεύτερος μέντορας της πρώτης – ήταν χθες δίπλα δίπλα ως υπουργοί αυτή τη φορά, στις Βρυξέλλες, στην κοινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε.. Κι απ΄ ότι μου λένε – όπως συμβαίνει στα reunions οι δυό τους άρχισαν να διηγούνται ο ένας στο άλλον περιστατικά από το κοινό τους πολιτικό παρελθόν. Που κυρία Ζαχαράκη, τότε στενή συνεργάτιδα του κ. Χατζηδάκη, τον συνόδευε στα ταξίδια του στις Βρυξέλλες. Και μάλιστα η σημερινή υπουργός τότε είχε την ευθύνη όχι μόνο για το πρόγραμμα του υπουργού, αλλά του ετοίμαζε και τον φάκελο του ταξιδιού. Και φυσικά πέρασαν καλά….

Οι Ιταλοί

Μεγάλες ιταλικές εταιρείες έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας.

Να αναφέρω ενδεικτικά την Italgas που πρόσφατα απέκτησε τη ΔΕΠΑ Υποδομών αλλά και τη Snam που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Οι δύο εταιρείες, αξίζει να σημειωθεί πως είναι Διαχειριστές υποδομών αερίου. Η Italgas στο δίκτυο διανομής και η Snam στα συστήματα μεταφοράς (αγωγοί υψηλής πίεσης).

Προχωρούν σε επενδύσεις μεν, εισπράττουν δε από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των δικτύων, εξασφαλίζοντας έτσι σταθερές ταμειακές ροές για τους μετόχους τους.

Μία, όμως, ιταλική εταιρεία η πλέον ιστορική και πρώτη ενεργειακή επιχείρηση στην Ευρώπη, η Edison, είναι από εκείνες που έχουν επενδύσει πραγματικά κεφάλαια αναλαμβάνοντας και ρίσκο.

Η Edison

H Edison, το 2006 συμμετείχε μαζί με την Ελλάκτωρ και τη Χαλκόρ στην κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 420 MW στη Θίσβη της Βοιωτίας, ενώ το 2009 συστήνεται η Elpedison μέσω κοινοπρακτικού σχήματος των Ιταλών με τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη συμμετοχή των Ελλάκτωρ και Χαλκόρ.

Οι Ιταλοί της Edison έβαλαν κεφάλαια για τις δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες όταν ξεκίνησαν τότε να λειτουργούν και για σχεδόν μία δεκαετία αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους λόγω της ολιγοπωλιακής θέσης που διατηρούσαν τα εργοστάσια της ΔΕΗ.

Πέραν αυτών η Edison με εταίρο τη ΔΕΠΑ σχεδίασαν και ανέπτυξαν τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB όπως και στο μεγαλεπίβολο σχέδιο του EastMed.

Επένδυσαν, λοιπόν, κεφάλαια αναλαμβάνοντας, όπως προανέφερα, σημαντικό ρίσκο.

Οι σχέσεις με την HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ)

Γιατί αναφέρθηκα στην Edison; Για να επανέλθω με κάποιες πληροφορίες, στο θέμα που αποκάλυψε ο ΟΤ, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τον εταίρο του την HELLENiQ ENERGY για την τύχη της μετοχικής τους συνεργασίας στην Elpedison.

Η αλήθεια είναι, όπως μου επισήμαναν πηγές μου, ότι η συνεργασία των δύο περπάτησε για πολλά χρόνια αρμονικά.

Από κει και πέρα, οι όποιες εξελίξεις για το θέμα, λένε οι ίδιες οι πληροφορίες μου, κινήθηκαν καθώς ο όμιλος της HELLENiQ ENERGY αντιμετωπίζει υπαρξιακά… ζητήματα. Όχι συνολικά, βέβαια, αλλά στο ρόλο που θα έχει στο φυσικό αέριο.

Η τελευταία λέξη…

Πάντως, μου λένε άνθρωποι μου που έχουν ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην στην αγορά ενέργειας, πως οι διαπραγματεύσεις των δύο συνεταίρων θα κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Και μου σημειώνουν επίσης, πώς «οι Ιταλοί ξέρουν να παίζουν καλό κατενάτσιο… και στην κατάλληλη στιγμή περνούν επικίνδυνα στην αντεπίθεση…»

Με ποιο απλά λόγια να μη θεωρούμε δεδομένο πως η Edison θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια και δεν θα κάνει κίνηση για να αποκτήσει εκείνη το μερίδιο της HELLENiQ ENERGY…

Έχει ενδιαφέρον…

Τα POS

Θα κλείσω σήμερα τη στήλη επιστρέφοντας στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Και πιο συγκεκριμένα σε ένα από τα θέματα, τα οποία εξαντλεί και την υπομονή αλλά φανερώνει και την αποφασιστικότητα του. Ο λόγος για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Το έργο

Όπως μαθαίνω 100.000 επιχειρήσεις έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές τους με τα POS.

Αυτό σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε το 40% του έργου καθώς υπολογίζεται ότι υποχρέωση διασύνδεσης έχουν 300.000 επιχειρήσεις αλλά εξ αυτών, οι 50.000 είναι εποχικές οι οποίες έχουν προθεσμία διασύνδεσης  έως την πρώτη ημέρα επανέναρξης λειτουργίας τους. Οι υπόλοιπες 150.000 επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν «παντρέψει» τις ταμειακές με τα POS μέχρι το τέλος Απριλίου.

Νέα πλατφόρμα

Μάλιστα την ερχόμενη Παρασκευή, η ΑΑΔΕ θα ενεργοποιήσει μια νέα πλατφόρμα, η οποία θα δίνει διαβατήρια παράτασης της προθεσμίας διασύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS έως το τέλος του επόμενου μήνα.

Πρόκειται για την πλατφόρμα στην οποία οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν κατάφεραν να κλείσουν ραντεβού με τεχνικό εντός Μαρτίου, θα κληθούν να δηλώσουν πως έχουν κλεισμένο ραντεβού εντός Απριλίου απενεργοποιώντας έτσι τον κίνδυνο προστίμων 10.000 -20.000 ευρώ.

Πιστεύω ότι το στοίχημα του Χατζηδάκη για τη διασύνδεση ταμειακών με POS θα του βγει…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό