17.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Η Κίνα χτίζει την αυτοκρατορία της στον πυθμένα των ωκεανών

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πυθμένας των ωκεανών αναδεικνύεται στο επόμενο θέατρο του παγκόσμιου ανταγωνισμού για τους πόρους – και η Κίνα είναι έτοιμη να κυριαρχήσει .  Στον πυθμένα του Ειρηνικού ωκεανού, βρίσκεται μία ελκυστική πρόκληση, που, ξεκίνησε ήδη να εξερευνά το 5.100 τόνων Dayang Hao, ένα από τα πιο εξελιγμένα βαθυσκάφη της Κίνας.

Όταν το σάλπαρε από το λιμάνι νότια της Σαγκάης πριν από δύο μήνες, ένα ερυθρόλευκο πανό του Κομμουνιστικού Κόμματος υπενθύμισε στο πλήρωμα την αποστολή του: ” Αγωνιστείτε, εξερευνήστε, προσφέρετε”.

Το Dayang Hao είχε προορισμό μια έκταση 28.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων του Ειρηνικού Ωκεανού μεταξύ Ιαπωνίας και Χαβάης, όπου η Κίνα έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για την αναζήτηση ογκωδών πετρωμάτων, μεγέθους μπάλας του γκολφ, ηλικίας εκατομμυρίων ετών και αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη σύμβαση για έρευνες της Κίνας, που συνήφθη το 2019, για την εξερεύνηση “πολυμεταλλικών κονδύλων”, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε μαγγάνιο, κοβάλτιο, νικέλιο και χαλκό – μέταλλα που απαιτούνται για την κατασκευή σχεδόν όλων των ηλεκτρονικών προϊόντων,  από ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως προηγμένα οπλικά συστήματα.

Έκταση -μαμούθ

Το Πεκίνο κατέχει ήδη πέντε από τις 30 άδειες εξερεύνησης που έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα η Διεθνής Αρχή Θαλάσσιων Βυθών (ISA) – τις περισσότερες από κάθε άλλη χώρα-που σημαίνει ότι έχει αποκλειστικά δικαιώματα για την εξόρυξη 92.000 τετραγωνικών μιλίων θαλάσσιου βυθού – περίπου όσο το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου – ή το 17% της συνολικής έκτασης που έχει αδειοδοτηθεί επί του παρόντος από την ISA. Ασκώντας επιρροή σε έναν οργανισμό όπου είναι μακράν ο πιο ισχυρός παίκτης – οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλος της ISA – το Πεκίνο έχει την ευκαιρία να διαμορφώσει τους διεθνείς κανόνες προς όφελός του.

Καθώς οι χώρες αγωνίζονται να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η ζήτηση για τα συγκεκριμένα και σπάνια ορυκτά,

Όταν αρχίσει η εξόρυξη, η Κίνα – η οποία ελέγχει ήδη το 95% της παγκόσμιας προσφοράς μετάλλων σπάνιων γαιών και παράγει τα τρία τέταρτα όλων των μπαταριών ιόντων λιθίου – θα επεκτείνει την  εξουσία της σε αναδυόμενες βιομηχανίες όπως η καθαρή ενέργεια.

Ένα ακόμη όπλο στον «πόλεμο» με τις ΗΠΑ

Η εξόρυξη θα δώσει επίσης στο Πεκίνο ένα ισχυρό νέο εργαλείο στην κλιμακούμενη αντιπαράθεσή του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ήδη η χώρα άρχισε τον Αύγουστο να περιορίζει τις εξαγωγές δύο μετάλλων που αποτελούν κλειδί για τα αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ.

“Αν η Κίνα μπορέσει να πρωτοστατήσει στην εξόρυξη του βυθού, έχει πραγματικά το κλειδί για την πρόσβαση σε όλα τα βασικά ορυκτά για την πράσινη οικονομία του 21ου αιώνα”.

Oι Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι στιγμής έχουν κάνει ελάχιστα για να απαντήσουν στις κινήσεις της Κίνας, πράγμα που σημαίνει ότι κινδυνεύουν να παραγκωνιστούν καθώς διαμορφώνονται οι κανόνες για τη θαλάσσια βιομηχανία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό