23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η ιδανική θερμοκρασία για να αποκοιμηθείς γρήγορα, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ιδανικό εύρος θερμοκρασίας για έναν καλό βραδινό ύπνο εξακολουθεί να είναι μεγάλο και οι ατομικές προτιμήσεις είναι ο μεγαλύτερος καθοριστικός παράγοντας όσον αφορά το πόσο καλά κοιμόμαστε.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να κοιμηθούμε τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο καιρός βράζει. Ιδρώνουμε άρα πολύ, δεν μπορούμε να βολευτούμε στο κρεβάτι και το να έχουμε ακόμα και την παραμικρή ποσότητα παπλώματος πάνω στο δέρμα μας, μας κάνει να νιώθουμε ασφυξία. Και παρόλο που ο χειμώνας φέρνει τη διάθεση να «χουχουλιάσουμε» στο κρεβάτι, ο ύπνος μπορεί επίσης να μην είναι ποιοτικός αν κρυώνουμε πολύ.

Με όλα αυτά λοιπόν, ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για έναν καλό ύπνο;

Γι’ αυτό υπάρχουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες του ύπνου, επειδή έχουν κάνει όλα τα περίπλοκα μαθηματικά για εμάς. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, το ιδανικό εύρος θερμοκρασίας για τον ιδανικό ύπνο είναι μεταξύ 15 και 19 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο, μια νέα μελέτη έδειξε ότι αυτό μπορεί να μην είναι το καλύτερο εύρος θερμοκρασίας για όλους.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science of The Total Environment, δείχνει στην πραγματικότητα ότι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών συχνά κοιμούνται καλύτερα σε θερμότερα περιβάλλοντα που βρίσκονται μεταξύ 20 και 25 βαθμών Κελσίου. Στην έρευνα, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 50 συμμετέχοντες άνω των 65 ετών για 12 μήνες.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν μόνιτορ ύπνου που παρακολουθούσαν την ανησυχία, τη διάρκεια του ύπνου και την αποτελεσματικότητα του ύπνου, ενώ ένας περιβαλλοντικός αισθητήρας παρακολουθούσε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη είχε περιορισμούς, καθώς το δείγμα ήταν μικρό και περιελάμβανε μόνο άτομα που ζουν στη Βοστώνη των ΗΠΑ, ωστόσο οι ειδικοί υποστήριξαν ότι η έρευνα εξακολουθεί να έχει αξία.

Το ρόφημα που θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο γρήγορα και θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου

Ο Phil Gehrman, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ψυχολογίας στην ψυχιατρική στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στη HuffPost ότι τα ευρήματα της έρευνας ήταν «αξιοσημείωτα» παρά το μικρό μέγεθος του δείγματος, επειδή οι ερευνητές μέτρησαν αντικειμενικά τη θερμοκρασία του δωματίου και παρακολούθησαν τα άτομα με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, ο καθηγητής επέμεινε ότι πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

Η μελέτη τόνισε επίσης ότι το ιδανικό εύρος θερμοκρασίας για έναν καλό βραδινό ύπνο εξακολουθεί να είναι μεγάλο και οι ατομικές προτιμήσεις είναι ο μεγαλύτερος καθοριστικός παράγοντας όσον αφορά το πόσο καλά κοιμόμαστε. Για παράδειγμα, ένα ζεστό δωμάτιο 25 βαθμών μπορεί να είναι ιδανικό για ένα άτομο, αλλά μπορεί να κάνει ένα άλλο να νιώθει υπερβολική ζέστη.

Ο Amir Baniassadi, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν τη δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου σε ηλικιωμένους ενήλικες με τη βελτιστοποίηση του θερμικού περιβάλλοντος στο σπίτι και τονίζουν τη σημασία της εξατομικευμένης προσαρμογής της θερμοκρασίας με βάση τις ατομικές ανάγκες και περιστάσεις».

Για να βρούμε την ιδανική θερμοκρασία ύπνου, οι επιστήμονες προτείνουν να ξεκινήσουμε από ένα δωμάτιο με θερμοκρασία γύρω στους 20 βαθμούς και να συνεχίσουμε από εκεί. Εάν αισθανόμαστε πολύ ζεστά, μπορεί να επωφεληθούμε από έναν ανεμιστήρα που θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το δωμάτιό μας πιο δροσερό, ή εάν αισθανόμαστε λίγο κρύο, να πάρουμε μια επιπλέον κουβέρτα. Θα πρέπει να παρατηρήσουμε πόσο καλά κοιμόμαστε σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες για τουλάχιστον επτά ημέρες για να βρούμε τη θερμοκρασία που λειτουργεί καλύτερα για εμάς.

Το κόλπο για να φαίνεσαι νεότερη από την ηλικία σου χωρίς (σχεδόν) καθόλου προσπάθεια

Ο Δρ Rafael Pelayo, κλινικός καθηγητής ψυχιατρικής, επιστημών συμπεριφοράς και ιατρικής του ύπνου, δήλωσε: «Θα προειδοποιούσα τους ανθρώπους να μην παίρνουν αποφάσεις με βάση μόνο μία ή δύο νύχτες, επειδή ο ύπνος μας παρουσιάζει διακυμάνσεις από μόνος του. Ορισμένες νύχτες είναι καλύτερες από άλλες. Ζητώ από τους ασθενείς να μην παίρνουν αποφάσεις μόνο με βάση μία ή δύο νύχτες, αλλά να περιμένουν συνήθως μια εβδομάδα για να δουν αν αυτό που βιώνουν συμβαίνει πραγματικά».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό