19.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Η θωράκιση της πατρίδας είναι προϋπόθεση για την ειρήνη

Ειδήσεις Ελλάδα

Αιχμή του δόρατος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού οι φρεγάτες FDI «Belharra», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή για την καθέλκυση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας «Belharra», παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, ο οποίος έκοψε την κορδέλα και έδωσε το έναυσμα για την τελική φάση, πριν την παράδοση στον ελληνικό στόλο.

Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις φρεγάτες FDI HN, γνωστές ως «Belharra», του Πολεμικού Ναυτικού που θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στον ελληνικό στόλο. Η φρεγάτα «Κίμων» έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες.

Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ο ολοκληρωμένος ιστός αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), όπου συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα συστήματα αισθητήρων του πολεμικού πλοίου, το προηγμένο σόναρ τύπου CAPTAS-4 και το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire.

Την καθέλκυση της πρώτης Ελληνικής φρεγάτας τύπου «Belharra» χαιρετίζει σε ανάρτηση του στο Facebook o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει:

«Ημέρα χαράς και υπερηφάνειας σήμερα για τo Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά και όλους τους Έλληνες. Ο «Κίμων», η πρώτη φρεγάτα Belharra με υψωμένη τη γαλανόλευκη, καθελκύεται στα νερά της Μεσογείου!

Πριν από 30 μήνες είχα δεσμευτεί ότι η χώρα θα αποκτήσει τα πιο σύγχρονα σκάφη, τα πιο αποτελεσματικά μαχητικά και τον πιο κατάλληλο εξοπλισμό. Και πράγματι, αυτά γίνονται τώρα πραγματικότητα. Με τις καινούργιες φρεγάτες και κορβέτες. Με τα ελικόπτερα Romeo, τα Rafale και τα F16 Viper. Όπως και με τα τεθωρακισμένα και τα πυρομαχικά νέας γενιάς.

Παρά τις δυσκολίες των καιρών και με σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου, το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωράει. Γιατί η θωράκιση της πατρίδας είναι προϋπόθεση για την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών.

Το είπαμε και το κάναμε. Καλοτάξιδη, λοιπόν, η νέα μας φρεγάτα!»

Αιχμή του δόρατος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού οι φρεγάτες FDI «Belharra»

«Η φρεγάτα «Κίμων», μαζί με τις άλλες δύο που θα ακολουθήσουν, τον «Νέαρχο» και τον «Φορμίωνα», θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της ελληνικής πολεμικής μηχανής και θα λειτουργήσουν ως παράγοντες σταθερότητας, ειρήνης, αλλά και προβολής ισχύος στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και πέρα από τον ορίζοντα», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων» στο Λοριάν της Γαλλίας.

Υπογράμμισε ότι είναι «χαρά και τιμή που βρίσκομαι πάνω στο κατάστρωμα της φρεγάτας “Κίμων” της νέας υπερσύγχρονης φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού». «Περνάμε» ανέφερε «σε μία νέα εποχή, στον 21ο αιώνα». Επισήμανε, αναφερόμενος στη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, ότι «βλέπουμε ένα ακόμη αποτέλεσμα της συμφωνίας» που μαζί με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, «είχαμε υπογράψει με τη Γαλλία» και δήλωσε «ιδιαίτερα ευτυχισμένος γι΄ αυτό».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και κάθε κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τον εθνικό χώρο. Και να εξηγήσω με τον πιο καθαρό τρόπο: Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο Νίκος Δένδιας ξεναγήθηκε στο κατάστρωμα του υπερσύγχρονου πλοίου και ενημερώθηκε για τα οπλικά συστήματα που φέρει, καθώς και για τα επόμενα βήματα έως την παράδοση. Τον Νίκο Δένδια συνόδευε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης και πλήθος αξιωματούχων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό