21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η θεραπεία της τύφλωσης είναι το νέο σχέδιο του Έλον Μασκ

Ειδήσεις Ελλάδα

«Η τύφλωση είναι το επόμενο προϊόν της Neuralink μετά την τηλεπάθεια», έγραψε χαρακτηριστικά ο Έλον Μάσκ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει η σκέψη ότι η Neuralink θα μπορούσε να επιτρέψει την όραση ακόμη και σε ασθενείς που γεννιούνται τυφλοί.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικά χρόνια, ο Musk είχε δηλώσει ότι το Neuralink θα ήταν σε θέση να αποκαταστήσει την όραση σε ανθρώπους που είναι τυφλοί εκφράζοντας τη σιγουριά του για τις δυνατότητες του Neuralink.

«Θέλετε να μπορείτε να διαβάζετε τα σήματα από τον εγκέφαλο. Θέλετε να μπορείτε να γράψετε τα σήματα. Θέλετε να είστε σε θέση να το κάνετε τελικά για ολόκληρο τον εγκέφαλο και στη συνέχεια να το επεκτείνετε και στην επικοινωνία με το υπόλοιπο νευρικό σας σύστημα εάν έχετε κομμένο νωτιαίο μυελό ή λαιμό.

«Οι δύο πρώτες εφαρμογές που θα στοχεύσουμε στους ανθρώπους είναι η αποκατάσταση της όρασης και νομίζω ότι αυτό είναι αξιοσημείωτο από το ότι ακόμα κι αν κάποιος δεν είχε ποτέ όραση σαν να γεννήθηκε τυφλός – πιστεύουμε ότι μπορούμε ακόμα να αποκαταστήσουμε την όραση. Το οπτικό μέρος του φλοιού είναι ακόμα εκεί. Ακόμα κι αν δεν έχουν δει ποτέ πριν, είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούσαν να δουν», είπε ο Μασκ κατά τη διάρκεια ενός Neuralink Show & Tell το 2022.

Τον Νοέμβριο του 2023, ο Elon Musk μοιράστηκε ότι η Neuralink εργάζεται σε ένα τσιπ όρασης, αλλά θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να είναι έτοιμο. Εκείνη την εποχή, η εταιρεία επικεντρώθηκε στη λήψη ρυθμιστικής έγκρισης για τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους. Τελικά, η Neuralink εμφύτευσε με επιτυχία τη συσκευή Telepathy στον πρώτο άνθρωπο ασθενή της. Ο Διευθυντής Επιχειρήσεων και Ειδικών Έργων της εταιρείας μοιράστηκε μια ανάρτηση στο Neuralink σχετικά με τον πρώτο άνθρωπο ασθενή με Τηλεπάθεια.

Σε νέα ανάρτησή του, ο Έλον Μασκ αποφάσισε να δώσει μερικές λεπτομέρειες επί του θέματος, αναφέροντας πως ήδη έχουν ξεκινήσει τα πειράματα σε μαϊμούδες. «Πρέπει να αναφέρω ότι το εμφύτευμα BlindSight λειτουργεί ήδη σε μαϊμούδες. Η ανάλυση θα είναι αρχικά χαμηλή, όμως στη συνέχεια αυτό θα αλλάξει και τελικά μπορεί να υπερβεί την κανονική ανθρώπινη όραση».

Ο Musk ισχυρίστηκε ότι η τεχνολογία θα είναι στην αρχή lo-rez, «όπως τα πρώτα γραφικά της Nintendo» από την εποχή των βιντεοπαιχνιδιών 8-bit της δεκαετίας του 1980. Αλλά τελικά, ελπίζει ότι θα «ξεπεράσει την κανονική ανθρώπινη όραση».

Εάν το Blindsight παραμείνει πιστό στο πρώτο του, ανώνυμο πείραμα, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ενός «Show and Tell» του Neuralink στα τέλη του 2022, το εμφύτευμα θα μπορεί να επανασυσκευάσει τα δεδομένα της ψηφιακής κάμερας σε ηλεκτρικά ερεθίσματα συμβατά για διανομή κατευθείαν στον οπτικό φλοιό.

Όμως, ακόμη και με τον πρώτο ασθενή σε δοκιμή του Neuralink να είναι πλέον δημόσιος και να υποβάλλεται σε δοκιμές εγκεκριμένες από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), οι επικριτές συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει πολύ μακριά, πολύ γρήγορα και πολύ έξω από το νόμο.

Πριν λίγες μέρες ο πλανήτης συγκλονίστηκε από το βίντεο που δείχνει ένα παραπληγικό άτομο να ελέγχει τον δρομέα ενός ποντικιού μόνο με τη σκέψη του για να παίξει σκάκι σε ηλεκτρονικό υπολογιστή έδωσε στη δημοσιότητα ο Έλον Μασκ .

Ο 29χρονος Νόουλαντ Αρμπό έγινε ο πρώτος άνθρωπος με εμφυτευμένο τσιπ της Neuralink στον εγκέφαλό του και στο βίντεo εμφανίζονταν να επιδεικνύει λάμποντας από χαρά τις νέες του δυνατότητες, μετακινώντας τον κέρσορα από την μία άκρη της σκακιέρας στην άλλη, ενώ η διαδικασία καταγράφηκε από έναν μηχανικό.

Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Daily Mail, ερευνητές του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), του FDA, ομάδων γιατρών και παρατηρητών της βιομηχανίας έχουν κατηγορήσει τη Neuralink του Μασκ για απερίσκεπτη έρευνα, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις από τους γνώστες της εταιρείας ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο 1.500 ζώων.

Έγγραφα που ελήφθησαν από τη μη κερδοσκοπική Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM) που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια αποκάλυψαν ότι οι δοκιμαστικοί πίθηκοι του Neuralink υπέστησαν «ακραία ταλαιπωρία» κατά τη διάρκεια πειραμάτων από το 2017-2020. Σε μια δήλωση στο DailyMail.com, η PCRM είπε ότι ο Μασκ είχε «μακρύ ιστορικό παραπλάνησης του κοινού σχετικά με τις υποτιθέμενες εξελίξεις του Neuralink». Τα χρόνια των δοκιμών σε ζώα της Neuralink, έχει δηλώσει συχνά η ομάδα, προσφέρουν ελάχιστη έως καθόλου εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της εταιρείας για δοκιμές ανθρώπινου «τσιπ εγκεφάλου». «Εκατοντάδες σελίδες δημόσιων αρχείων αποκάλυψαν ζώα που υπέφεραν από ατημέλητα πειράματα», ανέφερε το PCRM το 2022, «που είχαν ως αποτέλεσμα χρόνιες λοιμώξεις, επιληπτικές κρίσεις, παράλυση, εσωτερική αιμορραγία και επιδείνωση της ψυχολογικής υγείας».

Παρόλα αυτά, ενώ διαλαλούσε σχέδια για το Blindsight στο X αυτή την Τετάρτη, ο Μασκ παρενέβη, «κανένας πίθηκος δεν πέθανε ή δεν τραυματίστηκε σοβαρά από μια συσκευή Neuralink!».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό