18.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Η ημέρα που το «τριφύλλι» άγγιξε το Διηπειρωτικό Κύπελλο

Ειδήσεις Ελλάδα

Στις 15 Δεκεμβρίου 1971 ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου κόντρα στην πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής, Νασιονάλ του Μοντεβιδέο. Ο αγώνας διεξήχθη στο «Γ. Καραϊσκάκης» και ήρθε ισόπαλος με σκορ 1-1. Ο Άγιαξ ήταν η ομάδα που θα συμμετείχε σε αυτόν, αλλά λόγω δικής του απόφασης τέθηκε εκτός, με το «τριφύλλι» να παίρνει την θέση του. 

Ο λόγος που ο Άγιαξ έδωσε την θέση του στον Παναθηναϊκό

Ο Άγιαξ ήταν η ομάδα που θα λάμβανε μέρος στο τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου, λόγω της νίκης του στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στις 2 Ιουνίου του 1971 κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ο πρωταθλητής Ευρώπης δεν δέχθηκε να αναμετρηθεί με την Νασιονάλ καθώς ισχυρίστηκε ότι παίζουν άκρως αντιαθλητικά και ότι υπήρχε μεγάλος φόβος τραυματισμών. 

Μια άλλη εκδοχή έδωσε ο τότε τερματοφύλακας του Χέινζ Στάι. Ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξη του ότι στον Αίαντα επικρατούσε φόβος για τις ασθένειες που μπορούσαν να κολλήσουν οι παίκτες του ταξιδεύοντας στην Λατινική Αμερική. Η ευλογιά και η Χολέρα ήταν δύο από αυτές. Το ιατρικό επιτελείο της ολλανδικής ομάδας δεν επέτρεπε να χορηγούνται στους αθλητές χάπια καθώς βρίσκονταν ακόμα σε πειραματικό στάδιο. 

Ο πρώτος αγώνας στο «Γ.Καραϊσκάκης» και το δολοφονικό μαρκάρισμα στον Τομαρά 

Ο πρώτος αγώνας διεξήχθη στο «Γ.Καραϊσκάκης» και όχι στην Λεωφόρο στις 15 Δεκεμβρίου 1971. Ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε σχεδόν σε όλο το ματς, δημιούργησε ευκαιρίες για γκολ, αλλά δεν κατάφερε να πάρει την νίκη, με την αναμέτρηση να ολοκληρώνεται με σκορ 1-1. Τα γκολ πέτυχαν ο Τότης Φυλακούρης στο 50΄ με κεφαλιά και ο Αρτίμε στο 51′.  

Μεγάλος άτυχος του αγώνα ο Γιάννης Τομαράς που δέχθηκε ένα δολοφονικό μαρκάρισμα από τον Χούλιο Μοράλες, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει λιπόθυμος, με συντριπτικό κάταγμα κνήμης. Μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ και χειρουργήθηκε επί 3 ώρες. Η καριέρα του σταμάτησε εκεί καθώς με την επιστροφή του δεν μπόρεσε ποτέ να αποδώσει το ίδιο καλά.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς (59′ Βλάχος), Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Καψής, Σούρπης, Δημητρίου, Φυλακούρης, Αντωνιάδης, Δομάζος, Κουβάς (18′ Δεληγιάννης).Νασιονάλ: Μάνγκα, Μάσνικ, Μπλάνκο, Ουμπίνα, Μανέιρο, Μοντέρο, Κουμπίγια, Εσπαράγκο (70′ Ντουάρτε), Αρτίμε, Μπρούνελ, Μοράλες.

Δεύτερος αγώνας και τέλος το όνειρο για το «τριφύλλι» 

Ο δεύτερος αγώνας διεξήχθη στο Μοντεβιδέο στο «Στάδιο Σεντενάριο». Με 63.000 υποστηριχτές των γηπεδούχων και μόνο 300 της Ελληνικής ομάδας, η Νασιονάλ κατάφερε να πάρει την νίκη και τον τίτλο.

Το σκορ άνοιξε ο Λουίς Αρτίμε κάνοντας το 1-0 για τη Νασιονάλ. Στο 46′ ο Μίμης Δομάζος έχασε μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει. Το ίδιο και ο Αντώνης Αντωνιάδης στο 53’.

Ο Λουίς Αρτίμε πέτυχε και δεύτερο γκολ στο 75’. Στο 89’ ο Τότης Φυλακούρης μείωσε σε 2-1 για τους «πράσινους» σημειώνοντας το τελικό 2-1.

Το όνειρο της κατάκτησης του τίτλου έσβησε για τον Παναθηναϊκό που τίμησε την Ελλάδα με αυτή του τη συμμετοχή. 

Νασιονάλ: Μάνγκα, Μάσνικ, Μπλάνκο, Ουμπίνα, Μανέιρο, Μοντέρο, Κουμπίγια (81′ Μουχίκα), Εσπαράγκο, Αρτίμε, Μπρούνελ, Μαμέλι (81′ Μπαρένκο).Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Αθανασόπουλος, Καψής, Σούρπης, Μητρόπουλος, Ελευθεράκης, Καμάρας, Δομάζος, Δημητρίου, Αντωνιάδης, Κουβάς (77’ Φυλακούρης).

Τζένη Παπαδοπούλου

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό