25.8 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Η Ελι Σλάιν κηρύσσει τον «πόλεμο» στη Τζόρτζια Μελόνι

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο κόσμος των Ιταλών σοσιαλδημοκρατών γύρισε ανάποδα από το βράδυ της Κυριακής: Η 37χρονη Ελι Σλάιν εξελέγη νέα ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος(PD). Δεν είναι μόνο είναι η πρώτη γυναίκα-αλλά και η νεότερη- που ηγείται του PD, αλλά θέλει να μεταμορφώσει πλήρως το κόμμα της.

«Ο δημοκρατικός λαός είναι ζωντανός, υπάρχει και είναι έτοιμος να ξανασηκωθεί με ξεκάθαρη γραμμή» ήταν τα πρώτα λόγια που ειπώθηκαν από την Ελι Σλάιν. «Τώρα ενωμένοι για να κερδίσουμε ξανά», υπογράμμισε η Σλάιν στην ομιλία της, υποσχόμενη ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα αποτελέσει «πρόβλημα για την κυβέρνηση της Τζόρτζια  Μελόνι». «Θα συμβάλουμε στην οργάνωση της αντιπολίτευσης για την υπεράσπιση των φτωχών, ενάντια σε μια κυβέρνηση που τους χτυπά, θα είμαστε υπερασπιστές των δημόσιων σχολείων. Θα αντισταθούμε ενάντια σε οποιεσδήποτε περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη» τόνισε η Σλάιν  μετά την ανακοίνωση της νίκης της στις προκριματικές εκλογές, όπου απέσπασε το 53,8% έναντι 46,2% του αντιπάλου της για την ηγεσία του κόμματος, Στέφανο Μπονατσίνι.

Ο 56 χρόνια Μπονατσίνι και πρόεδρος της περιοχής Εμίλια Ρομάνα από το 2014, ήταν το ξεκάθαρο φαβορί. Αλλά ηττήθηκε από την Σλάιν στις  προκριματικές εκλογές όπου ψήφισαν 1,3 εκατομμύρια μέλη του κόμματος Μπονατσίνι.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συνεχάρη βέβαια την Σλάιν για τη νίκη της. «Συγχαρητήρια στην Ελι Σλάιν και στο Δημοκρατικό Κόμμα για την κινητοποίηση των ψηφοφόρων του στο συνέδριο. Ελπίζω ότι η εκλογή μιας νεαρής γυναίκας στο τιμόνι του κόμματος μπορεί να βοηθήσει την αριστερά για να κοιτάξει μπροστά και όχι πίσω», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Συγχαρητήρια μηνύματα έστειλαν ο αρχηγός της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ο επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε.

«Θα πετύχει εκεί που δεν τα κατάφερα εγώ», είπε ο απερχόμενος ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος, Ενρίκο Λέτα , που παρέδωσε τα ηνία στην Σλάιν.

Ξεκάθαρη ανακοίνωση κατά της Μελόνι

Τώρα η Ελι Σλάιν  έχει να αντιμετωπίσει την Μελόνι. Γυναίκα εναντίον γυναίκας, η αρχηγός του PD εναντίον της πρωθυπουργού. Η Σλάιν είχε ήδη ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα γίνει μονομαχία. «Είμαι γυναίκα, αγαπώ μια γυναίκα, δεν είμαι μητέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι λιγότερο γυναίκα», είχε πει , στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Μελόνι και το μότο της: «Είμαι γυναίκα, μητέρα, Ιταλίδα και Χριστιανή». Μετά την ανακοίνωση της εκλογικής της νίκης, η Σλάιν επανέλαβε την κήρυξη πολέμου: «Θα δημιουργήσουμε πρόβλημα για την κυβέρνηση», είπε.

Μετά την ήττα της κεντροαριστεράς στις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο, και τον θρίαμβο της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι, οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού κόμματος επέλεξαν έτσι την ανανέωση και μια στροφή προς τα αριστερά, σε αντίθεση με τις επιθυμίες των παραδοσιακών στελεχών που θα προτιμούσαν την μεταρρυθμιστική συνέχεια.

Η Σλάιν θέλει αριστερή στροφή

Η Σλάιν γεννήθηκε στην Ελβετία, ο πατέρας της είναι Αμερικανός και η μητέρα της Ιταλίδα. Είναι ιδιαίτερα περήφανη για τον παππού της από τη μητέρα της, ο οποίος ήταν ένθερμος αντιφασίστας και γερουσιαστής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η Σλάιν ανακάλυψε το πάθος της για την πολιτική νωρίς. Πριν εγγραφεί στο Δημοκρατικό Κόμμα το 2013, προσφέρθηκε εθελοντικά στο Σικάγο το 2008 για να βοηθήσει στην εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα. Ολοκλήρωσε τις νομικές της σπουδές στη Μπολόνια το 2011, όπου ίδρυσε και σύλλογο κατά τη διάρκεια των σπουδών της που ασχολείται με τη μετανάστευση και τα προβλήματα στις φυλακές.

Εξελέγη ευρωβουλευτής και η μετανάστευση ήταν επίσης ένας από τους κύριους τομείς της κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά από μόλις δύο χρόνια, παραιτήθηκε από το PD σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του τότε αρχηγού του κόμματος, Ματέο Ρέντσι. Μόλις πρόσφατα έγινε ξανά μέλος αφού αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. Θεωρείται υπέρμαχος μιας συνειδητής αριστερής στροφής στο κόμμα. Προωθεί  μέτρα για την κοινωνική δικαιοσύνη, την καταπολέμηση των χαμηλών μισθών και για το περιβάλλον. «Δέκα χρόνια συγκυβερνήσατε, θα μπορούσατε να περάσετε πολλά πράγματα, αλλά δεν το κάνατε», λέει η Σλάιν για το κόμμα της.

Στη νικητήρια ομιλία της, η Σλάιν διαβεβαίωσε ότι θα «εργαστεί για τη συνοχή του κόμματος ζητώντας να μπει τέλος στις διαμάχες μεταξύ των πτέρυγων των Δημοκρατών. «Το κόμμα έχει ένα ζωτικό καθήκον μπροστά του, να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών», τονίζει. Το αν θα τα καταφέρει μένει να φανεί.

Εάν η σημερινή κυβέρνηση κρατήσει, η Σλάιν έχει σχεδόν πέντε χρόνια μπροστά της  για να δείξει στους Ιταλούς ότι θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα. Με την προϋπόθεση ότι το κόμμα της θα τη στηρίξει, φυσικά μέχρι το τέλος… Ήδη πάντως κάποια παραδοσιακά στελέχη των Ιταλών Δημοκρατών ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το κόμμα, διαφωνώντας με την εκλογή της Ελι Σλάιν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό