14.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η διαχείριση του νερού μπαίνει στο στόχαστρο της Wall Street

Ειδήσεις Ελλάδα

H Wall Street ετοιμάζεται για την επόμενη μεγάλη επενδυτική της ευκαιρία που έχει να κάνει με τη διαχείριση του νερού. Την ώρα ωστόσο που οι υδάτινοι πόροι σε ολόκληρο τον πλανήτη μειώνονται επικίνδυνα και αυξάνονται οι φωνές ότι δεν θα πρέπει να περιέλθουν σε ιδιωτικά χέρια.

Το CNN αποτυπώνει με πολύ εύστοχο τρόπο ότι κορυφαίες επενδυτικές εταιρείες αγοράζουν στρέμματα γης εκεί που υπάρχουν ποτάμια και γενικότερα υδάτινοι πόροι, με απώτερο στόχο τη διαχείριση και εκμετάλλευση των τελευταίων, μία δραστηριότητα που θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα κέρδη. Και εάν οι δραστηριότητες αυτές αποδειχθούν άκρως κερδοφόρες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες, πέραν των ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα της Αριζόνα Καλιφόρνια, στην αγροτική πόλη Σιμπόλα, όπου ζουν περίπου 300 άνθρωποι και η ζωή εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον ποταμό Κολοράντο, ο οποίος τρέφει καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι.

Παρότι το μέρος αυτό δεν είναι και πολύ γνωστό, δεν εμπόδισε την επενδυτική εταιρεία Greenstone Management Partners να αγοράσει σχεδόν 500 στρέμματα γης. Στον ιστότοπό της η Greenstone αναφέρει ότι «στόχος της είναι να προωθήσει τη διαχείριση νερού που ωφελεί τόσο το δημόσιο καλό όσο και την ιδιωτική επιχείρηση».

Ωστόσο, οι επικριτές κατηγορούν την Greenstone -θυγατρική του ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών MassMutualότι προσπαθεί να επωφεληθεί από τον πιο πολύτιμο και περιορισμένο πόρο της περιοχής, το νερό. Και έρχεται σε μια εποχή που η κατανομή του νερού του ποταμού Κολοράντο από την Αριζόνα περικόπτεται εν μέσω της μεγαλύτερης ξηρασίας των τελευταίων δεκαετιών.

«Αυτές οι εταιρείες δεν αγοράζουν γη επειδή θέλουν να καλλιεργήσουν εδώ και να γίνουν μέρος της κοινότητας, αγοράζουν για τα δικαιώματα του νερού», προειδοποιούν κάτοικοι της περιοχής.

Ανήσυχες οι τοπικές κοινότητες

«Η GREENSTONE θα βγάλει εκατομμύρια σε βάρος αυτού που πρόκειται να κάνει στην περιοχή που θα δραστηριοποιηθεί στο μέλλον και της προτεραιότητας που πρόκειται να θέσει. Βρισκόμαστε στη μέση μιας ακραίας ξηρασίας, οι κοινότητές μας χρειάζονται το νερό. Κάποια στιγμή το κράτος έχει ευθύνη να προστατεύει τους ανθρώπους που είναι εδώ και να προστατεύει το νερό μας και όχι να φροντίζει αυτούς που αγορά- ζουν γη για τα δικαιώματα του νερού και να βγάλουν εκατομμύρια από αυτό» εξηγούν κάτοικοι της περιοχής. «Αυτές οι εταιρείες είναι πραγματικά πολύ έξυπνες καθώς αγοράζουν και μαζεύουν φτηνή αγροτική γη, ασχολούνται για λίγο με αυτήν και μετά προσπαθούν να πωλήσουν το νερό. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί να επωφεληθούν από τους πεπερασμένους πόρους αυτών των περιοχών», αναφέρουν εποπτικές αρχές. Δεν είναι όμως μόνο η Greenstone. Η Water Asset Management, μια επενδυτική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη, έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον χώρο των υδάτινων πόρων, με αγορές σε πολλές γνωστές περιοχές των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Water Asset Management χαρακτήρισε το νεro στις ΗΠΑ «μια ευκαιρία αγοράς τρισεκατομμυρίων δολαρίων» και είπε ότι ξεκίνησε την εταιρεία «με τη βασική πεποίθηση ότι το σπάνιο καθαρό νερό είναι ο πόρος που καθορίζει αυτόν τον αιώνα, όπως το άφθονο, φθηνό πετρέλαιο καθόρισε τον περασμένο αιώνα».

Κτηνοτρόφοι πάντως εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το πώς η Wall Street θα επηρεάσει το μέλλον τους και υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες αυτές δεν θέλουν να εστιάσουν σε καλλιέργειες, αλλά να βγάλουν χρήματα πωλώντας αυτό το νερό που σημαίνει ότι θα φύγει από τη γεωργική παραγωγή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό