20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η «αντιπολίτευση» για τα ουδέτερα επιτόκια της ΕΚΤ

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα πρέπει να αυξήσει υπερβολικά τα επιτόκιά της όσο η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει συνεχιζόμενα σημάδια ευθραυστότητας, προειδοποίησε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα.

«Εάν έχουμε μια κατάσταση όπου υπάρχουν κραδασμοί που καταπιέζουν τις οικονομικές προοπτικές, η αβεβαιότητα είναι υψηλή και η παραγωγή εξακολουθεί να είναι κάτω από το δυνητικό της επίπεδο, η στερέωση της πορείας του πληθωρισμού στο 2% θα απαιτούσε σταδιακή απόσυρση των προσαρμογών, έτσι ώστε το κίνητρο να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου αλλά δεν εξαφανίζεται ξαφνικά», είπε σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη.

Οι δηλώσεις φαίνεται να αποτελούν απάντηση σε μια σειρά σχολίων που επιδιώκουν να οδηγήσουν σε πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν δύο ζητήματα στην παρούσα φάση:

πόσο γρήγορα θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων, και για πόσο θα πρέπει να συνεχίσουν να τα αυξάνουν.

Οι απόψεις του Πανέτα έρχονται σε αντίθεση με εκείνες της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παρουσίασε το όραμά της για τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας σε διαδικτυακή της ανάρτηση, σύμφωνα με την οποία, η ΕΚΤ είναι πιθανό να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο και να βγει εκτός αρνητικού εδάφους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πάντως ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Ντε Γκαλό, δήλωσε στο Bloomberg Television την Τρίτη ότι «πιθανότατα θα πρέπει να πάμε σε ουδέτερο επιτόκιο μέχρι το επόμενο έτος», σημειώνοντας ότι τότε το ερώτημα θα είναι αν θα αυξηθεί περαιτέρω.

«Η ομαλοποίηση δεν είναι το ίδιο πράγμα με μια ουδέτερη στάση πολιτικής, όταν η νομισματική πολιτική δεν είναι ούτε διευκολυντική ούτε συσταλτική για την οικονομία», είπε ο Πανέτα. «Μια ουδέτερη στάση επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να σταθεροποιεί τον πληθωρισμό γύρω από τον στόχο της όταν η παραγωγή φτάνει στο δυνητικό της επίπεδο και όταν δεν υπάρχουν παροδικοί κραδασμοί που διαταράσσουν την πορεία του πληθωρισμού», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός αξιωματούχος Όλι Ρεν είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει το επιτόκιό της κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στη συνεδρίασή της τον Ιούλιο στο -0,25% και ξανά στο μηδέν «καθώς έρχεται το φθινόπωρο». 

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή από το Payments Forum της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, ο Ρεν είπε ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα είναι σταδιακή, δεδομένου του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας στην οικονομία ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό