17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα συναντήθηκε με τον φυλακισμένο δημοσιογράφο Γκέρσκοβιτς

Ειδήσεις Ελλάδα

Τον φυλακισμένο ανταποκριτή δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς, συνάντησε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Ρωσία.

Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια επίσκεψη μετά την προφυλάκισή του τον Μάρτιο με την κατηγορία της κατακοπείας που ο ίδιος αρνείται.

Δικαστής απέρριψε την Πέμπτη αίτημα αποφυλάκισης του 31χρονου Αμερικανού δημοσιογράφου από φυλακή της Μόσχας εν αναμονή της δίκης του. Η πρέσβειρα Λιν Τρέισι κατηγόρησε τη Ρωσία για «διπλωματία ομήρων».

Ο 31χρονος Γκέρσκοβιτς συνελήφθη τον Μάρτιο και κατηγορήθηκε από τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ότι συγκέντρωνε στρατιωτικές απόρρητες πληροφορίες στην πόλη των Ουραλίων, Γεκατερίνεμπουργκ. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι κακώς κρατείται και απαιτούν την απελευθέρωσή του. Αν καταδικαστεί για κατασκοπεία, ο ρεπόρτερ της Wall Street Journal κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 20 χρόνια.

Η εφημερίδα δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη συνάντηση της Τρέισι με τον Γκέρσκοβιτς. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο. Η Τρέισι συναντήθηκε για τελευταία φορά με τον Γκέρσκοβιτς τον Απρίλιο, μετά τη σύλληψή του στις 29 Μαρτίου.

Η Ρωσία έχει καταλήξει σε συμφωνίες με τις ΗΠΑ στο παρελθόν για ανταλλαγές κρατουμένων, με πιο πρόσφατη περίπτωση πέρυσι τον Δεκέμβριο όταν η Μόσχα απελευθέρωσε την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, η οποία είχε συλληφθεί επειδή είχε περάσει έλαιο κάνναβης στη χώρα, σε αντάλλαγμα με τον Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ.

Η Μόσχα είπε ότι δεν μπορεί να γίνει ανταλλαγή στην υπόθεση του Γκέρσκοβιτς μέχρι να εκδοθεί η ετυμηγορία. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη δίκη του.

Ο δημοσιογράφος κρατείται σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό