20.2 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η άχαστη ομάδα του Μαξίμου, η πινελιά της Μιχαηλίδου, ο φύλακας άγγελος Σκρέκας και η ξαπλώστρα πάει… στη Βουλή – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Προσθήκη

Διορθωτικές ήταν, τελικώς, οι «κινήσεις» στην κυβερνητική σύνθεση. Και το «στενό» οικονομικό επιτελείο δεν το «ακούμπησαν». Ξέρετε, «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις» και τα σχετικά. Στο ευρύτερο οικονομικό επιτελείο «διόρθωση» ήταν η προσθήκη της κυρίας Δόμνας Μιχαηλίδου ως – νέα – υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ολα καλά; Ολα καλά!

Απρόοπτα

Στις προβλέψεις που κάνω κατά καιρούς, πάντα κάνω αναφορά στο «εκτός απροόπτου»! Μακάρι να μην συμβεί, αλλά…. Αλλά φαίνεται πως τα απρόοπτα είναι μέσα στο παιχνίδι. Για δεύτερη ημέρα χθες αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου – brend – και ήδη έχει πλησιάσει τα 80 δολάρια το βαρέλι!

Αύξηση του κόστους

Ο λόγος είναι πως ο – σχεδόν – αποκλεισμός του Σουέζ λόγω της έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή τα εμπορικά πλοία αποφεύγουν την διέλευση τους από την διώρυγα. Κι υπάρχει κι ένας επιπλέον κίνδυνος: η αύξηση του μεταφορικού κόστους θα μετακυλιθεί στις τιμές των προϊόντων. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση…

Και το φυσικό αέριο

Ομως δεν είναι μόνο η ανατίμηση του πετρελαίου, αλλά και του φυσικού αερίου! Γιατί; Διότι αρχίζει και «σφίγγει» το κρύο στην Ευρώπη και μετά από την πτώση έρχεται η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου – στην Ολλανδία, χώρα αναφοράς, η τιμή του ανήλθε στα 31,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τώρα πόσο θα κρατήσουν όλα αυτά τα απρόοπτα και τις επιπτώσεις θα έχουν προς το παρόν άγνωστο. Δεν θ αργήσουμε όμως να γίνουμε σοφότεροι…

«Ξαπλώστρες»

Σας είχα ενημερώσει και προ εβδομάδων – πέρυσι! – πως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από κίνημα της «ξαπλώστρας» που είχε ξεσπάσει το περασμένο καλοκαίρι, με αφετηρία την Πάρο, έχει καταρτίσει σχετικό νομοσχέδιο. Σαν να λέμε «πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»!

Στο υπουργικό

Ε, λοιπόν, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα το εισηγηθεί – κατά πάσα πιθανότητα – ο κ. Κωστής Χατζηδάκης την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο. Θα συνεδριάσει την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, στις 9 ή 10 Ιανουαρίου.

Διαγωνισμοί, έλεγχοι…

Το «νομοσχέδιο της ξαπλώστρας» θα προβλέπει ότι πρώτον, όλοι οι διαγωνισμοί θα γίνονται ηλεκτρονικά, μέσα από ενιαία πλατφόρμα – ώστε να υπάρχει μία κεντρική εικόνα για το τι συμβαίνει στις παραλίες. Δεύτερον, θα υπάρχουν μικτά κλιμάκια ελέγχου από το λιμενικό, την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

… και «καρφωτές»!

Και βεβαίως στο υπουργείο ελπίζουν πρώτον στην ανάπτυξη του κινήματος, όπως συνέβη και πέρυσι και δεύτερον, στις … «καρφωτές»! Δηλαδή στις καταγγελίες των λουομένων στην κάθε παραλία. Οπως μου λένε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε πολλές περιπτώσεις η τοποθέτηση των ξαπλωστρών είναι αυθαίρετη. Και το νομοσχέδιο θα προβλέπει ακόμη πιο αυστηρά πρόστιμα!

Χωροταξικά

Αλλά δεν θα ορίζει τα χωροταξικά θέματα, δηλαδή που θα τοποθετηθούν οι «ξαπλώστρες», αυτό θα ορίζεται με σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα είναι μάλλον παρόμοια με την προηγούμενη. Διότι, λένε, ότι δεν είχε πρόβλημα η χωροταξία, αλλά η παράβαση της!

Πάρε νάχεις!

Δεν πρόλαβα να σας ενημερώσω για τα πρόστιμα που έρχονται και χθες ο «φύλακας – άγγελος» της αγοράς, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας χτύπησε «στο σταυρό» την αδικία! Με πρόστιμο 610.000 ευρώ … «φιλοδώρησε» την εταιρεία «Αγήνωρ» του ομίλου Τουρνικιώτη γιατί μετά από επισταμένους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ είχε «πειράξει προς τα πάνω», φυσικά, το μικτό περιθώριο κέρδους.

Διπλάσιο

Μία λεπτομέρεια: το ύψος του προστίμου που επιβλήθηκε είναι διπλάσιο από το κέρδος που απέσπασε με την αύξηση των περιθωρίων της. Και οσονούπω έρχεται και νέα παρτίδα προστίμων – σε μικρές και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις!

Τα e-shop

Σε μια καλή χειμερινή εκπτωτική περίοδο «ποντάρουν» μικρές και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, στη διάρκεια των οποίων τα φυσικά καταστήματα θα έχουν να ανταγωνιστούν τα e-shop. Και ελπίζουν, αν μη τι άλλο, σε ότι έχει απομείνει από την χριστουγεννιάτικη αγορά, στο … διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα! Και καλά, είναι αναμενόμενο πως οι μεγάλες επιχειρήσεις θα εισπράξουν την «μερίδα του λέοντος», αλλά κι οι μικροί προσδοκούν να … βγάλουν τον χειμώνα!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό