17.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ερευνητές ανακατασκευάζουν 3D περιβάλλοντα από αντανακλάσεις των ματιών

Ειδήσεις Ελλάδα

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ έχουν μετατρέψει τις αντανακλάσεις των ματιών σε τρισδιάστατες σκηνές. Η εργασία βασίζεται στα Neural Radiance Fields (NeRF), μια τεχνολογία AI που μπορεί να ανακατασκευάσει περιβάλλοντα από φωτογραφίες 2D.

Η ομάδα χρησιμοποίησε λεπτές αντανακλάσεις φωτός που καταγράφηκαν στα ανθρώπινα μάτια για να προσπαθήσει να διακρίνει το άμεσο περιβάλλον του ατόμου. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποίησε πολλές εικόνες υψηλής ανάλυσης από μια σταθερή θέση κάμερας, απαθανατίζοντας ένα κινούμενο άτομο που κοιτάζει προς την κάμερα. Στη συνέχεια έκαναν μεγέθυνση στις αντανακλάσεις, απομονώνοντάς τις και υπολογίζοντας πού κοιτούσαν τα μάτια στις φωτογραφίες.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μια αρκετά ευδιάκριτη σκηνή που δημιουργήθηκε από αντανακλάσεις από ανθρώπινα μάτια. Μια σκηνή που καταγράφηκε χρησιμοποιώντας ένα συνθετικό μάτι παρήγαγε μια πιο εντυπωσιακή ονειρική σκηνή. Ωστόσο, μια προσπάθεια να γίνει το ίδιο με τις αντανακλάσεις των ματιών από τα μουσικά βίντεο της Miley Cyrus και της Lady Gaga έδωσε μόνο ασαφείς εικόνες που οι ερευνητές μπορούσαν μόνο να μαντέψουν ότι ήταν ένα πλέγμα LED και μια κάμερα σε ένα τρίποδο. Αυτό δείχνει πόσο πραγματικά απέχει η τεχνολογία από την πραγματική χρήση.

3D απεικόνιση από συνθετικό μάτι

«Με αυτό το έργο, ελπίζουμε να εμπνεύσουμε μελλοντικές εξερευνήσεις που αξιοποιούν απροσδόκητα, τυχαία οπτικά σήματα για να αποκαλύψουν πληροφορίες για τον κόσμο γύρω μας, διευρύνοντας τους ορίζοντες της ανακατασκευής 3D σκηνής», αναφέρουν οι ερευνητές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό