18.7 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Εργαζόμενοι κάνουν καταλήψεις για τη συμφωνία της εταιρείας με το Ισραήλ

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια ομάδα εργαζομένων της Google πραγματοποίησαν καθιστικές διαδηλώσεις σε δύο από τα γραφεία της εταιρείας την Τρίτη 15/4 για να διαμαρτυρηθούν για τη συνεργασία του τεχνολογικού κολοσσού με την ισραηλινή κυβέρνηση, κλιμακώνοντας τη σύγκρουση εντός των εταιρειών τεχνολογίας για τον πόλεμο στη Γάζα και για το αν οι αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να πουλήσουν την τεχνολογία τους στο Ισραήλ.

Όπως αναφέρει η Washington Post, διαδηλωτές στα γραφεία της Google στο Sunnyvale, στην Καλιφόρνια, μπήκαν στο χώρο εργασίας του διευθύνοντος συμβούλου του Google Cloud, Thomas Kurian, το πρωί της Τρίτης και υποσχέθηκαν να παραμείνουν εκεί έως ότου η εταιρεία ανταποκριθεί στο αίτημά τους να αποχωρήσει η Google από μια σύμβαση 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που μοιράζεται με την Amazon για την παροχή υπηρεσιών cloud και κέντρων δεδομένων προς την ισραηλινή κυβέρνηση. Μια άλλη ομάδα διαδηλωτών κάθεται σε κοινό χώρο σε ένα από τα γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τη Zelda Montes, μία από τις εργαζομένους που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία. Η αστυνομία κατευθυνόταν προς το γραφείο του Sunnyvale γύρω στις 10:45 π.μ. στην Καλιφόρνια, είπε ένας εκπρόσωπος των διαδηλωτών.

Μερικοί εργαζόμενοι και εξωτερικοί ακτιβιστές αντιτάχθηκαν στη σύμβαση, γνωστή ως Nimbus, από τότε που υπογράφηκε το 2021. Όμως οι διαδηλώσεις έχουν αυξηθεί τους τελευταίους επτά μήνες καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Εργαζόμενοι κυκλοφόρησαν εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαμαρτυρήθηκαν έξω από τα γραφεία της εταιρείας και διοργάνωσαν “die-in” έξω από ένα από τα κτίρια της Google στο Σαν Φρανσίσκο τον Δεκέμβριο, εμποδίζοντας την κυκλοφορία σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο της πόλης.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μια ημέρα αφότου φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομους, γέφυρες και εισόδους σε αεροδρόμια στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια συντονισμένη σειρά διαδηλώσεων κατά της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα και της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης στη χώρα.

Στις αρχές Μαρτίου, η Google απέλυσε έναν εργαζόμενο που σηκώθηκε και διαμαρτυρήθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του ανώτατου στελέχους της Google στο Ισραήλ σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη. Ο Montes, ο οποίος εργάζεται ως μηχανικός λογισμικού στο YouTube που ανήκει στην Google, αναγνώρισε ότι μπορεί επίσης να απολυθεί.

«Συχνά έχουμε το προνόμιο να κοιτάμε από την άλλη πλευρά και να μην χρειάζεται να σκεφτόμαστε τον αντίκτυπο της δουλειάς μας στον κόσμο», είπε ο Montes. «Περιμένω μήνες να βρεθούν οι άνθρωποι στην ίδια θέση με εμένα και να είναι έτοιμοι να βάλουν τη δουλειά τους στη γραμμή».

Η σύμβαση για την οποία διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι υπογράφηκε συνολικά με την ισραηλινή κυβέρνηση. Όταν όμως υπογράφηκε αρχικά, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στους δημοσιογράφους ότι οι όροι της συμφωνίας απαγορεύουν στην Google και την Amazon να αρνούνται υπηρεσίες σε συγκεκριμένα τμήματα της κυβέρνησης, εγείροντας ανησυχίες μεταξύ ορισμένων εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας ότι η εργασία τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Την περασμένη εβδομάδα, το περιοδικό Time ανέφερε ότι η Google διαπραγματεύεται με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Google πουλά αυτή την τεχνολογία στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον στρατό και λέει ψέματα στους υπαλλήλους της γι’ αυτήν», είπε ο Montes, αναφερόμενος στην έκθεση του Time Magazine.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό