14.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επιστρέφει στο λιμάνι λόγω βλάβης

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα μη επανδρωμένο σκάφος που σχεδιάστηκε για να πραγματοποιήσει το ιστορικό ταξίδι του πλοίου Mayflower στον Ατλαντικό πριν από 400 χρόνια επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή παρουσίασε πρόβλημα.

Το Mayflower Autonomous Ship είχε σαλπάρει την Τρίτη για ένα ταξίδι 5.630 χιλιομέτρων, από το Πλίμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο ως τη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ.

Οι επικεφαλής του προγράμματος είπαν ότι ήταν «μόνο ένα μικρό μηχανικό ζήτημα» που σχεδιάζουν να αξιολογήσουν και να διορθώσουν.

Το ταξίδι στις ΗΠΑ αναμενόταν να διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες. Το 15 μέτρων τριμαράν κινείται με ηλιακή ενέργεια και είναι ικανό να πιάσει ταχύτητες μέχρι και 10 κόμβων (20 χλμ/ώρα), ενώ κυβερνάται από τεχνητή νοημοσύνη, αντλώντας πληροφορίες από έξι κάμερες και 50 αισθητήρες.

Τα προβλήματα άρχισαν να εκδηλώνονται την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να στραφεί πίσω προς το Πλίμουθ. Όπως μετέδωσε το BBC, ο διευθυντής προγράμματος, Μπρετ Φανέφ, είπε ότι επρόκειτο για ένα «μικρό μηχανικό ζήτημα σε ένα κομμάτι που θα έβρισκες σε κάθε σκάφος, ωστόσο περιόρισε την ταχύτητά μας τόσο που η επιστροφή ήταν η συνετή επιλογή».

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης λειτούργησαν τέλεια, και ότι θα λάβει χώρα αξιολόγηση, επισκευή και νέα προσπάθεια. Επίσης, θα γίνουν στο πλαίσιο του ταξιδιού πειράματα με σκοπό τη συλλογή δεδομένων για τη θαλάσσια ζωή και τη μόλυνση από πλαστικό.

Το σκάφος δημιουργήθηκε για να επιδείξει την πρόοδο της τεχνολογίας στους αιώνες που ακολούθησαν το διάσημο ταξίδι των Προσκυνητών προς τον Νέο Κόσμο, με το ομώνυμο ιστιοφόρο.

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό