21.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τα πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα είναι δεκαετίας μακριά

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα πλήρως αυτόνομα επιβατικά αυτοκίνητα που μπορούν να λειτουργούν οπουδήποτε χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση απέχουν δεκαετίες από το να γίνουν πραγματικότητα. Αυτό δήλωσε ο Gavin Jackson, ο CEO της Oxa, μιλώντας στο συνέδριο Google Cloud Next στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα.
Ο Jackson είπε πως η βιομηχανία είναι πολύ μακριά από την παραγωγή αυτοκινήτων που μπορούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τους ανθρώπους οδηγούς, τονίζοντας ότι τέτοια αυτοκίνητα θα πρέπει να γίνουν “τοπικοί ειδικοί” προτού τους εμπιστευτούν να κινούνται αυτόνομα σε δημόσιους δρόμους.
Στον χώρο μας, ο απώτερος στόχος είναι να έχουμε λογισμικό που έχει την εμπειρία, τη γνώση και την εξειδίκευση για να οδηγεί παντού. Όταν πρόκειται για γενικευμένη τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να το κάνει αυτό, είμαστε πολύ μακριά από αυτό. Απέχουμε δεκαετίες αυτό,
είπε.
Η Oxa, είναι μια startup με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που πουλά λογισμικό αυτόνομης οδήγησης, αναπτύσσει αυτόνομα οχήματα που ταξιδεύουν σε σταθερές διαδρομές, με χαρακτηριστικά αυτόνομης οδήγησης που παρακολουθούνται από αξιωματικούς ανθρώπινης ασφάλειας. Η εταιρεία εστιάζει στις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες και στα εμπορικά οχήματα και όχι στα επιβατικά αυτοκίνητα.

Η εταιρεία έχει δοκιμάσει την τεχνολογία της σε διυλιστήρια, ηλιακά πάρκα και ορυχεία και έχει ανακοινώσει συνεργασίες με τις αυτόνομες εταιρείες μεταφορών eVerseum και Beep για την ενσωμάτωση του λογισμικού αυτόνομής οδήγησης της Oxa σε επιβατικά λεωφορεία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Ο Jackson συμπλήρωσε ότι το κύριο εμπόδιο για τα πλήρως αυτόνομα οχήματα που μπορούν να οδηγήσουν μόνα τους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι ο τεράστιος όγκος δεδομένων που θα πρέπει να συλλέγει και να μαθαίνει από αυτά το κάθε αυτοκίνητο, ώστε να αντιδρά σε κάθε πιθανή κατάσταση που μπορεί να συμβεί κατά την οδήγηση.

Επισήμανε τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη ως πιθανή λύση, λέγοντας ότι η Oxa χρησιμοποιούσε την τεχνολογία για να προσομοιώσει μια σειρά διαφορετικών σεναρίων προκειμένου να αποκαλύψει πιθανά ζητήματα.
Ο Jackson κατέληξε πως τα αυτόνομα οχήματα “Επιπέδου 5” που μπορούν να λειτουργούν σε δημόσιους δρόμους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση είναι, προς το παρόν, ένα όνειρο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό