23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Επιστήμονες έφτιαξαν μεταλλαγμένο κορονοϊό που προσβάλλει τον εγκέφαλο

Ειδήσεις Ελλάδα

Μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού που επιτίθεται στον εγκέφαλο και έχει ήδη παρατηρηθεί να καταγράφει 100% θνησιμότητα σε ποντίκια, έχουν αναπτύξει επιστήμονες στην Κίνα .

Σύμφωνα με τη Daily Mail, επιστήμονες στο Πεκίνο, οι οποίοι συνδέονται με το στρατό, έχουν καταφέρει να κλωνοποιήσουν έναν ιό τύπο Co-19 που βρέθηκε σε παγκολίνους και τον χρησιμοποίησαν ήδη σε πειράματα, για να μολύνουν ποντίκια.

Οι επιστήμονες ενεργοποίησαν στα ποντίκια μια πρωτεϊνη που βρίσκεται στους ανθρώπους, με στόχο να αξιολογήσουν πώς ο ιός, τον οποίο έφτιαξαν στο εργαστήριο, θα μπορούσε να αντιδράσει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Κάθε τρωκτικό που είχε μολυνθεί από το παθογόνο, πέθαινε μέσα σε 8 ημέρες, κάτι που οι ερευνητές περιέγραψαν ως «παράδοξα» γρήγορο.

«Κίνδυνος διάχυσης στον άνθρωπο»

Η ομάδα εξεπλάγη επίσης όταν βρήκε υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου στον εγκέφαλο και τα μάτια των ποντικιών, υποδηλώνοντας ότι ο ιός, παρά το γεγονός ότι σχετίζεται με τον Co, πολλαπλασιάζεται και εξαπλώνεται στο σώμα με ένα δικό του τρόπο.

Μάλιστα, σε μια επιστημονική μελέτη που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, οι ερευνητές αναφέρουν ότι το εύρημα «υπογραμμίζει τον κίνδυνο διάχυσης του GX_P2V στους ανθρώπους».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Francois Balloux, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες με έδρα το University College του Λονδίνου, έγραψε στο X (πρώην Twitter ): «Είναι μια απαράδεκτη μελέτη, επιστημονικά εντελώς άσκοπη».

«Δεν μπορώ να δω κάτι ενδιαφέρον που θα μπορούσαμε να μάθουμε από την εξαναγκαστική μόλυνση μιας παράξενης ‘φυλής’ εξανθρωπισμένων ποντικών με έναν τυχαίο ιό. Αντίθετα, θα μπορούσα να σκεφτώ πώς τέτοια πράγματα μπορούν να πάνε στραβά…»

Έλλειψη προδιαγραφών ασφαλείας

Ο καθηγητής Richard Ebright, χημικός στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσι, δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με τον Balloux, ασκώντας κριτική στις προφυλάξεις βιοασφάλειας που χρησιμοποιούνται στη συγκεκριμένη έρευνα στην Κίνα.

Κάνει λόγο μάλιστα για «την ανησυχητική πιθανότητα ότι μέρος ή το σύνολο αυτής της έρευνας, όπως έγινε με την έρευνα στη Γιουχάν το 2016-2019 που πιθανότατα προκάλεσε την πανδημία Co-19, πραγματοποιήθηκε αλόγιστα χωρίς τον ελάχιστο περιορισμό βιοασφάλειας και πρακτικές που είναι απαραίτητες για την έρευνα γύρω από ένα πιθανό πανδημικό παθογόνο».

Σύμφωνα πάντως με τη μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Χημικής Τεχνολογίας του Πεκίνου, ο ιός που χορηγήθηκε στα ποντίκια, ανακαλύφθηκε το 2017 πριν από το ξέσπασμα του Co.

Μάλιστα, ανακαλύφθηκε σε παγκολίνους στη Μαλαισία, φολιδωτά θηλαστικά που είναι γνωστοί φορείς κορονοϊών και εικάζεται έντονα ότι υπήρξαν ενδιάμεσος ξενιστής που πέρασε τον Co από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές κλωνοποίησαν τον ιό και αποθήκευσαν πολλά αντίγραφα στο εργαστήριο του Πεκίνου, όπου ο ιός συνέχισε να εξελίσσεται.

Φωτό: Unsplash

Δεν είναι σαφές πότε διεξήχθη αυτή η έρευνα. Ωστόσο, οι επιστήμονες της ομάδας υποστήριξαν ότι είναι πιθανό ο ιός να έχει υποστεί μια «μετάλλαξη που ενισχύει τη λοιμογόνο δύναμη» στην αποθήκευση, η οποία τον έκανε πιο θανατηφόρο.

Βέβαια, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι αυτός ο ιός μολύνει το αναπνευστικό σύστημα και στη συνέχεια περνά στον εγκέφαλο, σε αντίθεση με τον Co-19 που συνήθως προκαλεί λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού και, σε σοβαρές περιπτώσεις, πνευμονία.

«Η σοβαρή εγκεφαλική λοίμωξη κατά τα τελευταία στάδια της μόλυνσης μπορεί να είναι η βασική αιτία θανάτου σε αυτά τα ποντίκια», είπαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι και ο γνωστός κορονοϊός έχει παρατηρηθεί να είναι πιο θανατηφόρος στα ποντίκια, με αποτέλεσμα να μην αποτελεί «παράδειγμα» για τη συμπεριφορά του στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο Δρ Gennadi Glinsky, συνταξιούχος καθηγητής ιατρικής στο Στάνφορντ, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει πριν [να είναι] πολύ αργά».

Φαίνεται βέβαια ότι εκτός της Κίνας, και οι ΗΠΑ έχουν χρηματοδοτήσει ανάλογες έρευνες σε διάφορους τύπους κορονοϊών τα τελευταία χρόνια, έρευνες που βρέθηκαν στο στόχαστρο της κριτικής ως προς τη μη ξεκάθαρη στοχοθεσία τους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό