18.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας της μαθήτριας που έπεσε σε κώμα στο μετρό

Ειδήσεις Ελλάδα

Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας της Ιρανής μαθήτριας που είχε ξυλοκοπηθεί στο μετρό, με αποτέλεσμα να πέσει σε κώμα.

«Παρά τις συνεχείς προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού, τα σχετικά σταθερά ζωτικά σημεία της Αρμίτα Γκαραουάντ επιδεινώθηκαν λίγο τις τελευταίες ημέρες», σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna και το πρακτορείο Borna, που πρόσκειται στο υπουργείο Νεολαίας και Άθλησης.

«Οι προσπάθειες της ιατρικής ομάδας συνεχίζονται» για να σωθεί η μαθήτρια που βρίσκεται στο νοσοκομείο Φατζρ της Τεχεράνης, πρόσθεσαν.

Η 16χρονη Ιρανή κουρδικής καταγωγής Αρμίτα Γκαραουάντ νοσηλεύεται από την 1η Οκτωβρίου μετά τη λιποθυμία της μέσα στο μετρό της Τεχεράνης.

Οι συνθήκες αυτής της αδιαθεσίας αποτελούν αντικείμενο αμφισβήτησης. Οι αρχές δήλωσαν ότι η έφηβη παρουσίασε «πτώση της αρτηριακής πίεσης» και αρνήθηκαν οποιαδήποτε «λεκτική ή σωματική διαμάχη μεταξύ αυτής «και επιβατών ή στελεχών του μετρό».

Ωστόσο σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, η Αρμίτα τραυματίστηκε βαριά κατά τη διάρκεια μιας «επίθεσης» από μέλη της αστυνομίας ηθών, η οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή της υποχρέωσης για τις Ιρανές να φορούν μαντίλα όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο.

Ιράν: Η αστυνομία των Ηθών κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό κοπέλας που δεν φορούσε χιτζάμπ

Έπειτα από τις πληροφορίες αυτές, η Τεχεράνη επέκρινε τις «παρεμβατικές» δηλώσεις αρκετών δυτικών κυβερνήσεων γιατί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση της υγείας της έφηβης.

Η υπόθεση αυτή σημειώθηκε έναν και πλέον χρόνο μετά τον θάνατο ενώ τελούσε υπό κράτηση, στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών γιατί φέρεται να παραβίασε τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες που επιβάλλονται στις γυναίκες στο Ιράν.

Ο θάνατος αυτός προκάλεσε ένα μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας στη χώρα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκατοντάδες νεκροί, και μεταξύ των μελών των δυνάμεων της τάξης, και οδήγησε στη σύλληψη χιλιάδων πολιτών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό