23 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Επαληθεύτηκε η χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι έχει επαληθεύσει τη χρήση λευκού φωσφόρου από τον ισραηλινό στρατό τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο.

Η ανώτερη σύμβουλος κρίσεων Donatella Rovera είπε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News στο Λονδίνο ότι η Διεθνής Αμνηστία είχε βίντεο με χρήση λευκού φωσφόρου στη Γάζα και τον Λίβανο, καθώς και μαρτυρίες από γιατρούς στο νότιο Λίβανο.

Η Rovera χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την «αδράνεια της διεθνούς κοινότητας μπροστά σε μια καταστροφή, «μια ανθρωπιστική κρίση, αυτών των διαστάσεων».

«Το διεθνές δίκαιο σίγουρα δεν τηρείται από κανένα από τα μέρη σε αυτή τη σύγκρουση», πρόσθεσε, ζητώντας ανεξάρτητες έρευνες για όλες τις παραβιάσεις.

Το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 9.000 Παλαιστίνιους, κυρίως παιδιά , ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ισραηλινές επιδρομές και η βία από εποίκους έχουν σκοτώσει 130 Παλαιστίνιους.

«Βασανιστικά εγκαύματα και ισόβια ταλαιπωρία»

Ο λευκός φώσφορος δημιουργεί περισπασμούς του φωτός και του καπνού για να βοηθήσει τα στρατεύματα να κρύψουν τις κινήσεις τους. Συσκευάζεται σε σωλήνα πυροβολικού ή βόμβα με τη μορφή στερεών φωσφορικών πετρωμάτων και εκτοξεύεται από το έδαφος ή τον αέρα, αναφλέγεται κατά την επαφή με το οξυγόνο και θερμαίνεται μέχρι σχεδόν 1.500 βαθμούς Fahrenheit. Ο άλλος κύριος τύπος φωσφόρου, ο κόκκινος φώσφορος, δεν είναι τοξικός.

Εκτοξευόμενα στη Γάζα, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο με πάνω από 2 εκατ. κατοίκους, τα βλήματα λευκού φωσφόρου έχουν σημαντικές πιθανότητες να χτυπήσουν αθώους περαστικούς. «Κάθε φορά που ο λευκός φώσφορος χρησιμοποιείται σε πολυσύχναστες περιοχές αμάχων, ενέχει υψηλό κίνδυνο για βασανιστικά εγκαύματα και ισόβια ταλαιπωρία», δήλωσε στο FP ο Λάμα Φακίχ, διευθυντής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Human Rights Watch.

Δεν ορίζεται σαν χημικό όπλο

Ο λευκός φώσφορος δεν ορίζεται ως χημικό όπλο επειδή η φονικότητά του προέρχεται κυρίως από τη θερμότητά του και όχι από την τοξικότητά του. Αλλά αυτή η διάκριση δεν κάνει καμία διαφορά όταν έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να κάψει ιστό μέχρι τα οστά, να προκαλέσει ανεπανόρθωτη αναπνευστική βλάβη και να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων. Ακόμη και μικροτραυματισμοί μπορούν γρήγορα να γίνουν θανατηφόροι εάν δεν αφαιρεθούν όλα τα λευκά πετρώματα φωσφόρου από το σώμα.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών «απαγορεύει τη χρήση όπλων που έχουν σχεδιαστεί κυρίως για να βάλουν φωτιά σε αντικείμενα ή να προκαλέσουν εγκαύματα σε αμάχους». Η χρήση του λευκού φωσφόρου θα παραβίαζε επίσης την υποχρέωση των κρατών βάσει άλλων διεθνών νόμων να «λάβουν όλες τις εφικτές προφυλάξεις για να αποφύγουν τραυματισμούς αμάχων και απώλειες ζωών», σύμφωνα με την Human Rights Watch.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό