31.2 C
Athens
Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Η στιγμή που κυβερνητικά στελέχη «λυγίζουν» βλέποντας το φέρετρο Ραϊσί

Ειδήσεις Ελλάδα

Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί συνέρρευσαν σήμερα για να τιμήσουν τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο θάνατος του οποίου σε αεροπορικό δυστύχημα την Κυριακή οδήγησε τη χώρα σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του, στις 28 Ιουνίου.

Οι τελετές που θα κορυφωθούν την Πέμπτη ξεκίνησαν σήμερα νωρίς το πρωί από την Ταμπρίζ, τη μεγάλη πόλη του βορειοδυτικού Ιράν, κοντά στην οποία συνετρίβη το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ραϊσί, τον υπουργό Εξωτερικών και άλλα έξι άτομα.

Φωτ.: Reuters

Τα οκτώ φέρετρα, καλυμμένα με την ιρανική σημαία, μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε αεροδρόμιο της Τεχεράνης και από εκεί στην ιερή πόλη Κομ, όπου το απόγευμα θα γίνει μια νέα τελετή.

Μάλιστα, μερικά κυβερνητικά στελέχη, που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ της Τεχεράνης, δεν αντέχουν και «λυγίζουν» αντικρίζοντας το φέρετρο του Ιρανού προέδρου.

Πενθήμερο πένθος στο Ιράν

Οι αρχές έχουν κηρύξει πενθήμερο πένθος. Οι επικήδειες τελετές θα συνεχιστούν απόψε και αύριο Τετάρτη στην πρωτεύουσα και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη στη Μασχάντ, στο βορειοανατολικό Ιράν, τη γενέτειρα του Ραϊσί, όπου θα ενταφιαστεί η σορός του.

Στο κέντρο της Ταμπρίζ, ένα τεράστιο πλήθος, με τους περισσότερους ντυμένους στα μαύρα, κατέκλυσε την κεντρική πλατεία κρατώντας σημαίες και πορτρέτα του 63χρονου προέδρου και των άλλων επτά θυμάτων. «Εμείς, τα μέλη της κυβέρνησης που είχαν την τιμή να υπηρετήσουμε αυτόν τον κοσμαγάπητο πρόεδρο, αυτόν τον σκληρά εργαζόμενο πρόεδρο, δεσμευόμαστε απέναντι στον αγαπημένο μας λαό και τον ηγέτη μας να ακολουθήσουμε τον δρόμο αυτών των μαρτύρων», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί, απευθυνόμενος στο πλήθος.

Πολλά και τεράστια πορτρέτα του «μάρτυρα» Εμπραχίμ Ραϊσί έχουν αναρτηθεί σε δημόσιους χώρους στις κυριότερες πόλεις της χώρας.

Την Τετάρτη η εξόδιος ακολουθία υπό τον Χαμενεΐ

Μετά τη μεταφορά των σορών στην Τεχεράνη, το βράδυ της Τρίτης (21/5), ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, θα πρωτοστατήσει στις προσευχές στην εξόδιο ακολουθία αύριο Τετάρτη, ημέρα που θα είναι αργία για τους Ιρανούς.

Πολλές χώρες, όπως η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράκ, έχουν ανακοινώσει ότι θα εκπροσωπηθούν στην κηδεία, όχι όμως σε επίπεδο αρχηγού κράτους.

Η σορός του Ραϊσί θα μεταφερθεί το πρωί της Πέμπτης στο Νότιο Χορασάν και θα ενταφιαστεί στον κυριότερο χώρο λατρείας της χώρας, το μαυσωλείο του σιίτη ιμάμη Ρεζά.

Φωτ.: Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό