21.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Επίσημο: Volvo EX90 – Autoblog.gr

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά από μια μακρά teaser καμπάνια, η Volvo αποκάλυψε σήμερα το EX90, το νέο μεγάλο της SUV. Το αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο βασίζεται στην SPA2 πλατφόρμα, την ίδια που βασίζεται και το Polestar 3 και στο εσωτερικό του μπορεί να μεταφέρει έως και 7 επιβάτες.
Σύμφωνα με την Volvo, το αυτοκίνητο είναι το ασφαλέστερο Volvo που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, ενώ μπορεί να γίνει εξυπνότερο με την πάροδο του χρόνου, χάρη στις over-the-air αναβαθμίσεις που υποστηρίζει.
Έχει μήκος 5,037 μέτρων και μεταξόνιο 2,985 μέτρων, ενώ ο αεροδυναμικός του συντελεστής είναι 0,29 Cd. Φορά ζάντες 21″ και 22″ και είναι κατασκευασμένο από 15% ανακυκλωμένο χάλυβα, 25% ανακυκλωμένο αλουμίνιο και 15% ανακυκλωμένο πλαστικό.

Διαθέτει μια σειρά αισθητήρων, ανάμεσά τους και έναν LiDAR στην οροφή, καμερών και ραντάρ που βλέπουν συνεχώς τι γίνεται γύρω από το αυτοκίνητο, ακόμη και μικρά αντικείμενα εκατοντάδες μέτρα μπροστά, έτσι ώστε να δώσει στον οδηγό περισσότερο χρόνο να αντιδράσει και να τα αποφύγει.
Το SUV είναι επίσης το πρώτο μοντέλο της Volvo που εξοπλίζεται από το εργοστάσιο με όλο το απαραίτητο υλικό για οδήγηση χωρίς επίβλεψη, κάτι που θα γίνει διαθέσιμο στο μέλλον.

Προσφέρεται με δύο ηλεκτροκινητήρες (μόνιμου μαγνήτη), τοποθετημένοι ένας ανά άξονα, σε δύο διαφορετικές εκδόσεις ιπποδύναμης. Η πρώτη αποδίδει 408 άλογα με 770 Nm ροπής, ενώ η Performance παράγει 517 άλογα και 910 Nm ροπής, με την μπαταρία των 111 kWh (ωφέλιμη 107 kWh) να χαρίζει αυτονομία έως 600 χλμ ανά φόρτιση (WLTP).
Με χρήση DC ταχυφορτιστή 250 kW η μπαταρία φορτίζει από το 10 έως το 80% σε λιγότερο από 30 λεπτά. Η μπαταρία μπορεί να λειτουργήσει και αμφίδρομα παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε συσκευές, σε σπίτι ή σε άλλο ηλεκτρικό όχημα.

Το αυτοκίνητο ζυγίζει 2.818 κιλά και τα 0-100 χλμ/ώρα τα κάνει σε 4,9 δευτερόλεπτα στην έκδοση των 517 ίππων και 5,9 δευτερόλεπτα στην έκδοση των 408 ίππων.
Η Volvo χαρακτηρίζει το EX90 όχι απλώς ως ένα SUV νέας γενιάς, αλλά ως “ένας εξαιρετικά προηγμένος υπολογιστής με ρόδες, πιο αποκριτικός και απολαυστικός από ποτέ”.

Η αυτοκινητοβιομηχανία συνεργάστηκε με την Qualcomm Technologies για να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες οπτικοποίησης του Unreal Engine, του ίδιου 3D εργαλείου που αναπτύχθηκε από την Epic Games που υποστηρίζει μερικά από τα πιο προηγμένα βιντεοπαιχνίδια, για την υπολογιστική ισχύ και τα γραφικά οθόνης στο EX90.
Οι ενσωματωμένες λειτουργίες Google, συμπεριλαμβανομένων των Google Maps και άλλων εφαρμογών από το Google Play, μπορούν να ελεγχθούν από την κεντρική οθόνη που έχει διαγώνιο 14,5 ιντσών, με τον οδηγό να έχει μπροστά του ψηφιακό πίνακα οργάνων αλλά και head-up display.

Το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας εκτός από Android Auto υποστηρίζει και Apple CarPlay, με το αυτοκίνητο να εξοπλίζεται με τα τσιπ Nia Drive AI Xavier και Orin, και τη πλατφόρμα Snapdragon Cockpit της Qualcomm Technologies, όπως και με λογισμικό που αναπτύχθηκε εσωτερικά από τους μηχανικούς της Volvo. Όλα αυτά αναλαμβάνουν να εκτελέσουν τις περισσότερες βασικές λειτουργίες του αυτοκινήτου, από την ασφάλεια και την ψυχαγωγία έως τη διαχείριση της μπαταρίας.

Το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας υποστηρίζει σύνδεση 5G, με το EX90 να υποστηρίζει τη χρήση κινητού τηλεφώνου ως ψηφιακό κλειδί. Επιπλέον, το EX90 είναι επίσης το πρώτο Volvo που είναι εξοπλισμένο με ενσωματωμένα ηχεία στα προσκέφαλα, ως μέρος του ηχοσυστήματος Bowers & Wilkins με Dolby Atmos και συνολικά 25 ηχεία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό