21.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Επίσημο: BYD Dolphin, ηλεκτρικό hatchback με 427 χλμ. για την Ευρώπη

Ειδήσεις Ελλάδα

Εκτός από το Seal, η BYD -το όνομα είναι από τα αρχικά Build Your Dream- παρουσίασε και το Dolphin για την αγορά της Ευρώπης. Το αμιγώς ηλεκτρικό hatchback του C-segment αναμένεται να γίνει διαθέσιμο στην ήπειρο μας τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, με τη κινέζικη εταιρία να υπόσχεται υψηλά επίπεδα πρακτικότητας, αποδοτικότητας, προσβασιμότητας και μεγάλης αυτονομίας.

Το Dolphin, όπως και το Seal, είναι τα πρώτα μοντέλα της σειράς Ocean της BYD για την Ευρώπη, τα οποία υιοθετούν τη σχεδιαστική φιλοσοφία Ocean Aesthetics. Και τα δύο νέα ηλεκτρικά μοντέλα βασίζονται στην υπερσύγχρονη πλατφόρμα BYD e-Platform 3.0, με το Dolphin να διαθέτει τη Blade μπαταρία φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) της BYD, χωρητικότητας 60 kW, η οποία του χαρίζει αυτονομία έως 427 χλμ. στον κύκλο WLTP.

Το αυτοκίνητο υποστηρίζει ταχυφορτιστή DC έως 88 kW, με την μπαταρία να φορτίζει από το 30% έως το 80% σε μόλις 29 λεπτά, ενώ υποστηρίζει και AC φορτιστή έως 11 kW. Επιπλέον, φέρει σύστημα Vehicle-to-load (V2L), που επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί η αποθηκευμένη ενέργεια της μπαταρίας για την τροφοδοσία εξωτερικών συσκευών, όπως ηλεκτρικός εξοπλισμός κάμπινγκ, ηλεκτρικά εργαλεία, κλπ.

Ο ηλεκτροκινητήρας είναι τοποθετημένος στον εμπρός άξονα και έχει απόδοση 150 kW (204 ίππους) και 290 Nm ροπής, και για τα 0-100 χλμ/ώρα το αυτοκίνητο χρειάζεται μόλις 7 δευτ., με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 160 χλμ/ώρα.
To Dolphin έχει μήκος 4.290 χλστ., πλάτος 1.770 χλστ. και ύψος 1.570 χλστ. Το μεταξόνιο του αγγίζει τα 2.700 χλστ., ενώ “πατάει” σε ζάντες 16 ή 17 ιντσών. Η BYD αναφέρει ότι το ηλεκτρικό C-hatchback χωράει άνετα πέντε άτομα στο εσωτερικό του και έχει χώρο αποσκευών 345 λίτρων, ο οποίος μπορεί να φτάσει τα 1.310 λίτρα με την αναδίπλωση των πλατών των πίσω καθισμάτων.

Διαθέτει τέσσερα προγράμματα οδήγησης, τα Eco, Normal, Sport και Snow, και στο εσωτερικό του, το Dolphin διαθέτει μια περιστρεφόμενη οθόνη 12,8 ιντσών, ενώ ενσωματώνει εφαρμογές όπως τα Android Auto και Apple CarPlay. Πίσω από το τιμόνι υπάρχει ψηφιακός πίνακας οργάνων με οθόνη 5 ιντσών, με το εσωτερικό του να διαθέτει περισσότερους από 20 πρακτικούς και ευέλικτους αποθηκευτικούς χώρους.
Ακόμα, υπάρχουν 4 ποτηροθήκες, ενώ εξοπλίζεται με αισθητήρες πίεσης ελαστικών, θερμαινόμενα καθίσματα, ηλεκτρική ρύθμιση των καθισμάτων, εμπρός parking radar και άλλα. Η τιμή του στην Κίνα ξεκινά από τα 15.500 ευρώ, αλλά στην Ευρώπη αναμένεται να κοστίζει κοντά στις 30.000 ευρώ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό