22.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Επίπληξη σε παλαιστινιακής καταγωγής βουλευτή λόγω σχολίων της κατά του Ισραήλ

Ειδήσεις Ελλάδα

Τον… μπελά της βρήκε η Ρασίντα Τλάιμπ, η παλαιστινιακής καταγωγής βουλευτή των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όταν εξέφρασε επικριτικά σχόλια εναντίον του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ πήρε την απόφαση να την επιπλήξει, μετά από πρόταση του Ρεπουμπλικανού βουλευτή από την Τζόρτζια Ριτς Μακόρμικ. Την πρόταση μάλιστα ψήφισαν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι όπως και κάποιοι Δημοκρατικοί και υιοθετήθηκε με 234 ψήφους υπέρ έναντι 188 κατά.

Στην πρόταση που κατατέθηκε η βουλευτής των Δημοκρατικών από το Μίσιγκαν κατηγορείται ότι «προωθεί ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και ότι ζητεί την καταστροφή του Ισραήλ».

Η ίδια υπερασπίστηκε τον εαυτό της λέγοντας ότι η επίπληξή της αποτελεί απόπειρα να φιμωθεί και κατήγγειλε ότι «οι συνάδελφοί μου διαστρέβλωσαν τις θέσεις».

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων που η Τλάιμπ επικρίθηκε από το Κογκρέσο για τα σχόλιά της εναντίον του Ισραήλ. Την προηγούμενη εβδομάδα η Ρεπουμπλικανή Μάρτζορι Τέιλορ- Γκριν είχε καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της Τλάιμπ, η οποία απορρίφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με το CNN.

Μία από τις δύο πρώτες μουσουλμάνες Αμερικανίδες που έχουν εκλεγεί στο αμερικανικό Κογκρέσο, μαζί με την Ιλχάν Όμαρ, η Τλάιμπ εκφώνησε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία μετά την ψηφοφορία, στη διάρκεια της οποίας τόνισε ότι οι επικρίσεις της εναντίον της ισραηλινής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να συγχέονται με αντισημιτισμό.

«Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τους ανθρώπους από τις κυβερνήσεις. Καμία κυβέρνηση δεν είναι υπεράνω κριτικής. Η άποψη ότι η κριτική εναντίον της κυβέρνησης του Ισραήλ είναι αντισημιτική δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο και χρησιμοποιείται για να φιμώσει τις διάφορες φωνές στη χώρα μας που μιλούν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε η Τλάιμπ.

«Είναι απίστευτο το ότι αναγκάζομαι να το πω αυτό, αλλά οι Παλαιστίνιοι δεν είναι αναλώσιμοι», πρόσθεσε. «Είμαστε άνθρωποι όπως όλοι οι άλλοι», τόνισε έπειτα από μια μακρά παύση, στη διάρκεια της οποίας η Ιλχάν Όμαρ σηκώθηκε για να την παρηγορήσει, βάζοντας τα χέρια της πάνω στον ώμο της Τλάιμπ.

Όλοι οι Δημοκρατικοί στάθηκαν αρχικά στο πλευρό της Τλάιμπ και βοήθησαν να κερδίσει την πρόταση μομφής εναντίον της την περασμένη εβδομάδα. Αλλά από τότε, πολλοί από τους συναδέλφους της, συμπεριλαμβανομένων των επιφανών μελών εβραϊκής καταγωγής, έχουν πάρει αποστάσεις λόγω της ρητορικής της για τον πόλεμο.

Τελικά, περισσότεροι από 20 από αυτούς ενώθηκαν με τους Ρεπουμπλικάνους το βράδυ της Τρίτης για να την επιπλήξουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό