17.8 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Επίπεδη Γη; Μπορεί πριν από δισεκατομμύρια χρόνια…

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι οπαδοί της θεωρίας ότι η Γη είναι επίπεδη, μπορεί τελικά να έχουν εν μέρει δίκιο, απλά όχι απόλυτα και σίγουρα όχι στη μορφή που έχει πάρει ο πλανήτης μας τα τελευταία 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Central Lancashire (UCLan) διαπίστωσαν ότι οι νεοσύστατοι πλανήτες μπορεί να έχουν ένα πιο επίπεδο σχήμα, πριν στρογγυλοποιηθούν.

Είναι γνωστό ότι οι πλανήτες σχηματίζονται από πρωτοπλανητικούς δίσκους, δακτυλίους σκόνης και αερίου που περιβάλλουν αστέρια, αλλά το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό είναι ακόμη υπό συζήτηση. Η πιο ευρέως αποδεκτή θεωρία ονομάζεται συσσώρευση πυρήνων, όπου τα σωματίδια σκόνης αρχίζουν να κολλούν μεταξύ τους, σχηματίζοντας όλο και μεγαλύτερα αντικείμενα μέχρι να εξελιχθούν σε πλανήτες. Ένα λιγότερο αποδεκτό, αλλά και πάλι βάσιμο μοντέλο, που ονομάζεται αστάθεια του δίσκου, πιστεύεται ότι συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα, όταν ο δίσκος ψύχεται και καταρρέει σε κομμάτια που στη συνέχεια γίνονται πλανήτες.

Για τη νέα μελέτη, η ομάδα του UCLan διεξήγαγε προσομοιώσεις σχηματισμού πλανητών σε υπερυπολογιστές, με στόχο να διερευνήσει μια πτυχή που έχει ως επί το πλείστον αγνοηθεί – τι σχήμα παίρνουν οι νέοι πλανήτες;

«Μελετάμε τον σχηματισμό πλανητών εδώ και πολύ καιρό, αλλά ποτέ πριν δεν είχαμε σκεφτεί να ελέγξουμε το σχήμα των πλανητών καθώς σχηματίζονται στις προσομοιώσεις. Πάντα υποθέταμε ότι ήταν σφαιρικοί», δήλωσε ο Δρ Δημήτρης Σταματέλλος, εκ των ερευνητών της νέας μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι πλανήτες σχηματίζονται με τη μέθοδο της αστάθειας του δίσκου, δεν αναπτύσσονται ομοιόμορφα προς τα έξω, παραμένοντας σε σχήμα σφαίρας καθ’ όλη τη διάρκεια. Αντίθετα, τείνουν να συγκεντρώνουν περισσότερο υλικό στους πόλους τους απ’ ό,τι στους ισημερινούς τους, τεντώνοντάς τους σε ένα “πλατύ σφαιροειδές”, το οποίο είναι ένα είδος πεπλατυσμένου οβάλ σχήματος. Καθώς οι νεαροί πλανήτες μεγαλώνουν, θα πάρουν φυσικά τελικά τη γνωστή σφαιρική τους μορφή.

Αν και μέχρι στιγμής πρόκειται για προσομοιώσεις, η ομάδα λέει ότι οι παρατηρήσεις νεαρών πλανητών, για να δουν αν κάποιοι έχουν αυτό το παράξενο σχήμα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό της μεθόδου αστάθειας του δίσκου για το σχηματισμό των πλανητών.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό