23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εξετάζονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας για το 2025!

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδική ομάδα εργασίας συγκροτήθηκε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με σκοπό την αναμόρφωση και επικαιροποίηση του πλαισίου των τελών κυκλοφορίας των ΕΙΧ, την διατύπωση απόψεων σχετικά με κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, την επεξεργασία και μελέτη των νέων τεχνολογικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών εξελίξεων καθώς και των όρων, προϋποθέσεων και κριτηρίων διαμόρφωσης του κόστους των τελών. Η Ομάδα Εργασίας θα επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια κοστολόγησης και θα υποβάλλει προτάσεις αναμόρφωσης των τελών κυκλοφορίας ενώ οι πληροφορίες που κυκλοφορούν σχετικά αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσουν και τα συστήματα τελών κυκλοφορίας άλλων χωρών ώστε να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν και στην χώρα μας.
Δεδομένου ότι η ομάδα εργασίας συγκροτήθηκε προ λίγων ημερών, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν η προτάσεις της αν και η λογική λέει ότι θα σίγουρα θα εξεταστεί η βαρύτητα εφαρμογής περιβαλλοντικών κριτηρίων όπως για παράδειγμα οι εκπομπές ρύπων αλλά και η υιοθέτηση ενός πλαισίου για τα οχήματα που καταναλώνουν εναλλακτικά καύσιμα καθώς και των εξηλεκτρισμένων – 100% ηλεκτρικών, plug-in υβριδικών και υβριδικών. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα υπάρξουν αντικίνητρα για την χρήση παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων σε μία προσπάθεια ανανέωσης του στόλου αν και οποιαδήποτε κίνηση αυτού του είδους θα πρέπει να εξεταστεί πάρα πολύ σοβαρά δεδομένου ότι επηρεάζει κατά κύριο λόγο κοινωνικές ομάδες που αδυνατούν για οικονομικούς λόγους να αντικαταστήσουν το όχημα τους με ένα νεότερο.

Ανάμεσα στα αντικείμενα των ειδικών θα είναι αναμφίβολα και η προσαρμογή/τροποποίηση του χρηματικού προστίμου που επιβάλλεται για την εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας που μέχρι σήμερα, ανέρχεται στο διπλάσιο της αξίας των τελών από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός κλιμακωτού συστήματος σύμφωνα με το οποίο το πρόστιμο θα είναι ανάλογο της καθυστέρησης.
Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα εργασίας θα δουλέψει σε βάθος χρόνου με τις πρώτες εκτιμήσεις να λένε ότι οι προτάσεις της θα κοινοποιηθούν στην ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πιθανώς γύρω στον Σεπτέμβριο. Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και εκτάκτως όταν προκύπτουν επείγοντα θέματα, εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων ή και εκτός αυτού, σε κάθε δε περίπτωση εντός χρόνου που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση, στο κτίριο όπου στεγάζεται το Γραφείο του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ή μέσω τηλεδιάσκεψης, η δε διάρκεια της ορίζεται έως την ολοκλήρωση του έργου της. Σε σχετικά νέα, τον Απρίλιο αναμένεται να έρθουν τα… μηνιαία τέλη κυκλοφορίας που αφορά εκείνους που είχαν θέσει τα οχήματα τους σε ακινησία. Αυτοί θα έχουν την δυνατότητα να τα κυκλοφορήσουν ξανά πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο που θα υπολογίζεται βάσει του χρόνου που θέλει ο εκάστοτε ο ιδιοκτήτης να κάνει χρήση του οχήματος του.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό